TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Bardzo smaczna sałatka z kalafiorem i orzechami

Sałatka z kalafiora jest świetna na każdą porę roku, ale najlepiej smakuje, kiedy mamy świeże młode główki kalafiora. W sezonie robimy ją bardzo często, bo jest niskokaloryczna i szybka do przygotowania. Zimą do sałatek wykorzystujemy mrożony kalafior gotowany lub kalafior pieczony.

Pyszna sałatka kalafiorowa pasuje do bardzo wielu dań, jest smaczna na ciepło i na zimno.

salatka-z-kalafiora
Dobry przepis na sałatkę z kalafiorem to przede wszystkim dobrze dobrane składniki sałatki.


Pyszna sałatka kalafiorowa składniki

  • 1 duży kalafior albo 2 małe główki kalafiora

  • 1 średnia czerwona cebula,

  • 5-6 łyżek oleju,

  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego,

  • płaska łyżeczka mielonej papryki słodkiej lub ostrej,

  • duża szczypta mielonego kardamonu,

  • pół łyżeczki soli i pieprz do smaku.

  • do dekoracji: garść natki pietruszki i pół szklanki posiekanych prażonych pistacji lub orzechów włoskich.


Sos sezamowy z pasty tahini

Zamiast sosu z pasty sezamowej możesz użyć melasy z granatu.

  • 2 łyżki pasty sezamowej tahini,

  • 1 płaska łyżeczka miodu (lub do smaku),

  • 3 łyżki soku z cytryny,

  • 3 łyżki wody,

  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,

  • szczypta soli i pieprz do smaku.


Pyszna sałatka z kalafiora przepis

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni, ale przy bardzo dużej ilości warto ustawić temperaturę 220 stopni,

Przygotuj składniki sałatki. Główkę kalafiora oczyść z liści i umyj zimną wodą. Podziel go na różyczki. Cebulę pokrój w kliny o grubości około 5 mm. Natkę pietruszki drobno pokrój, a pistacje lub orzechy posiekaj i upraż na suchej patelni.

Przypraw i upiecz: Wymieszaj dokładnie wszystkie różyczki kalafiora i kliny cebuli z olejem, kminem rzymskim, kardamonem, mieloną papryką i solą.aby warzywa dobrze pokryły się przyprawami.

Rozłóż warzywa równomiernie na blasze w jednej warstwie. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 20–30 minut, aż wszystkie różyczki kalafiora zaczną się rumienić i będą lekko chrupiące. Upieczone różyczki kalafiora wyjmij z piekarnika i odstaw do przestudzenia.

Zrób sos do sałatki. W miseczce połącz tahini, czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny, miód, wodę oraz sól i pieprz. Wymieszaj trzepaczką lub widelcem, aż powstanie gładki, kremowy sos (jeśli jest zbyt gęsty – dodaj odrobinę wody).

Spróbuj i dopraw do smaku. Przełóż upieczone warzywa na półmisek do serwowania. Polej sosem tahini albo melasą z granatu.

Udekoruj świeżą pietruszką, plasterkiem cytryny i uprażonymi orzechami.


Udostępnij przepis na sałatkę z kalafiorem

Spodobał Ci się przepis na sałatkę z kalafiorem? Zostaw komentarz, udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery

salatka-z-kalafiora


Porady i wskazówki do przepisu sałatka kalafiorowa

  • Sałatka świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

  • Możesz dodać inne chrupiące dodatki, świetnie pasują uprażone pestki dyni, puszka kukurydzy albo prażone migdały.

  • Jeżeli wolisz wersję bardziej sycącą – dodaj ugotowaną komosę ryżową lub kaszę bulgur.


Kalafior gotowany, surowy czy kalafior pieczony? Możliwości masz bardzo dużo!

Niezależnie od tego, czy wolisz kalafior surowy, pieczony czy klasyczny kalafior gotowany – zawsze zrobisz z niego coś pysznego. Wystarczy jedna dorodna główka kalafiora (albo mały kalafior, jak gotujesz tylko dla siebie) i chwila czasu. W pysznej sałatce kalafiorowej najlepiej sprawdzają się małe różyczki kalafiora.

Duży kalafior jest super bazą, żeby zrobić „ryż" lub zupę z kalafiora. Lekko karmelizowany, kalafior pieczony to hit każdej imprezy i główny składnik przepisu na krem z pieczonego kalafiora i ciecierzycy. Ugotowany kalafior, możesz podać z bułką tartą albo przygotować sałatkę z ugotowanym warzywem, dorzucając to, co masz w lodówce.

Nie masz czasu? Chrupiący, młody surowy kalafior bardzo fajnie smakuje w połączeniu z kremowymi sosami, takimi jak sos jogurtowy, sos sezamowy z tahini (pasta sezamowa), czy sos czosnkowy. Wystarczy łyżka jogurtu, łyżka majonezu i natka pietruszki albo sos sezamowy i orzechy i masz super dodatek do pysznej sałatki kalafiorowej.

salatka-z-kalafiora

Wegetariańska wersja sałatki? Oczywiście, że tak – sałatka z kalafiorem i kukurydzą

Pyszną sałatkę kalafiorową możesz przygotować z różnymi dodatkami. Bardzo dobra jest wegetariańska wersja sałatki z kalafiorem i kukurydzą. Wystarczy z oczyszczonej z liści i umytej główki kalafiora odciąć wszystkie różyczki kalafiora, do tego puszka kukurydzy, trochę warzyw i przypraw. Całość możesz polać sosem na bazie oliwy z oliwek z dodatkiem cytryny, natki pietruszki i ziół.

Wegetariańska wersja sałatki dobrze komponuje się także z takim składnikami jak pasta sezamowa tahini, jogurt naturalny i łyżka majonezu wegańskiego. Bardzo dobrze pasuje też sos czosnkowy. Taką sałatkę można podać na kolację albo zabrać na lunch do pracy.


Żółty ser, jajka... – co można dodać do sałatki?

Dobry przepis na sałatkę z kalafiorem to przede wszystkim dobrze dobrane składniki sałatki. Co się sprawdzi? Oczywiście puszka kukurydzy lub jajka na twardo. Jogurt naturalny i odrobina majonezu. Jeśli lubisz wyraziste smaki – dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę albo wyraziste przyprawy – curry, kmin rzymski lub wędzoną paprykę. Świetnym dodatkiem jest starty żółty ser typu cheddar lub parmezan.


Sałatka na ciepło z kalafiora?

Kalafior to warzywo, które dobrze smakuje na ciepło i na zimno. Wykorzystaj podgotowane różyczki kalafiora do przepisu sałatka warzywna na ciepło.

salatka-z-kalafiora
Sałatka z kalafiora.

Komentarze