Sałatka z kalafiora
Bardzo smaczna sałatka z kalafiorem i orzechami
Sałatka z kalafiora jest świetna na każdą porę roku, ale najlepiej smakuje, kiedy mamy świeże młode główki kalafiora. W sezonie robimy ją bardzo często, bo jest niskokaloryczna i szybka do przygotowania. Zimą do sałatek wykorzystujemy mrożony kalafior gotowany lub kalafior pieczony.
Pyszna sałatka kalafiorowa pasuje do bardzo wielu dań, jest smaczna na ciepło i na zimno.
Dobry przepis na sałatkę z kalafiorem to przede wszystkim dobrze dobrane składniki sałatki.Pyszna sałatka kalafiorowa składniki
1 duży kalafior albo 2 małe główki kalafiora
1 średnia czerwona cebula,
5-6 łyżek oleju,
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego,
płaska łyżeczka mielonej papryki słodkiej lub ostrej,
duża szczypta mielonego kardamonu,
pół łyżeczki soli i pieprz do smaku.
do dekoracji: garść natki pietruszki i pół szklanki posiekanych prażonych pistacji lub orzechów włoskich.
Sos sezamowy z pasty tahini
Zamiast sosu z pasty sezamowej możesz użyć melasy z granatu.
2 łyżki pasty sezamowej tahini,
1 płaska łyżeczka miodu (lub do smaku),
3 łyżki soku z cytryny,
3 łyżki wody,
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
szczypta soli i pieprz do smaku.
Pyszna sałatka z kalafiora przepis
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni, ale przy bardzo dużej ilości warto ustawić temperaturę 220 stopni,
Przygotuj składniki sałatki. Główkę kalafiora oczyść z liści i umyj zimną wodą. Podziel go na różyczki. Cebulę pokrój w kliny o grubości około 5 mm. Natkę pietruszki drobno pokrój, a pistacje lub orzechy posiekaj i upraż na suchej patelni.
Przypraw i upiecz: Wymieszaj dokładnie wszystkie różyczki kalafiora i kliny cebuli z olejem, kminem rzymskim, kardamonem, mieloną papryką i solą.aby warzywa dobrze pokryły się przyprawami.
Rozłóż warzywa równomiernie na blasze w jednej warstwie. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 20–30 minut, aż wszystkie różyczki kalafiora zaczną się rumienić i będą lekko chrupiące. Upieczone różyczki kalafiora wyjmij z piekarnika i odstaw do przestudzenia.
Zrób sos do sałatki. W miseczce połącz tahini, czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny, miód, wodę oraz sól i pieprz. Wymieszaj trzepaczką lub widelcem, aż powstanie gładki, kremowy sos (jeśli jest zbyt gęsty – dodaj odrobinę wody).
Spróbuj i dopraw do smaku. Przełóż upieczone warzywa na półmisek do serwowania. Polej sosem tahini albo melasą z granatu.
Udekoruj świeżą pietruszką, plasterkiem cytryny i uprażonymi orzechami.
Udostępnij przepis na sałatkę z kalafiorem
Spodobał Ci się przepis na sałatkę z kalafiorem? Zostaw komentarz, udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery
Porady i wskazówki do przepisu sałatka kalafiorowa
Sałatka świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Możesz dodać inne chrupiące dodatki, świetnie pasują uprażone pestki dyni, puszka kukurydzy albo prażone migdały.
Jeżeli wolisz wersję bardziej sycącą – dodaj ugotowaną komosę ryżową lub kaszę bulgur.
Kalafior gotowany, surowy czy kalafior pieczony? Możliwości masz bardzo dużo!
Niezależnie od tego, czy wolisz kalafior surowy, pieczony czy klasyczny kalafior gotowany – zawsze zrobisz z niego coś pysznego. Wystarczy jedna dorodna główka kalafiora (albo mały kalafior, jak gotujesz tylko dla siebie) i chwila czasu. W pysznej sałatce kalafiorowej najlepiej sprawdzają się małe różyczki kalafiora.
Duży kalafior jest super bazą, żeby zrobić „ryż" lub zupę z kalafiora. Lekko karmelizowany, kalafior pieczony to hit każdej imprezy i główny składnik przepisu na krem z pieczonego kalafiora i ciecierzycy. Ugotowany kalafior, możesz podać z bułką tartą albo przygotować sałatkę z ugotowanym warzywem, dorzucając to, co masz w lodówce.
Nie masz czasu? Chrupiący, młody surowy kalafior bardzo fajnie smakuje w połączeniu z kremowymi sosami, takimi jak sos jogurtowy, sos sezamowy z tahini (pasta sezamowa), czy sos czosnkowy. Wystarczy łyżka jogurtu, łyżka majonezu i natka pietruszki albo sos sezamowy i orzechy i masz super dodatek do pysznej sałatki kalafiorowej.
Wegetariańska wersja sałatki? Oczywiście, że tak – sałatka z kalafiorem i kukurydzą
Pyszną sałatkę kalafiorową możesz przygotować z różnymi dodatkami. Bardzo dobra jest wegetariańska wersja sałatki z kalafiorem i kukurydzą. Wystarczy z oczyszczonej z liści i umytej główki kalafiora odciąć wszystkie różyczki kalafiora, do tego puszka kukurydzy, trochę warzyw i przypraw. Całość możesz polać sosem na bazie oliwy z oliwek z dodatkiem cytryny, natki pietruszki i ziół.
Wegetariańska wersja sałatki dobrze komponuje się także z takim składnikami jak pasta sezamowa tahini, jogurt naturalny i łyżka majonezu wegańskiego. Bardzo dobrze pasuje też sos czosnkowy. Taką sałatkę można podać na kolację albo zabrać na lunch do pracy.
Żółty ser, jajka... – co można dodać do sałatki?
Dobry przepis na sałatkę z kalafiorem to przede wszystkim dobrze dobrane składniki sałatki. Co się sprawdzi? Oczywiście puszka kukurydzy lub jajka na twardo. Jogurt naturalny i odrobina majonezu. Jeśli lubisz wyraziste smaki – dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę albo wyraziste przyprawy – curry, kmin rzymski lub wędzoną paprykę. Świetnym dodatkiem jest starty żółty ser typu cheddar lub parmezan.
Sałatka na ciepło z kalafiora?
Kalafior to warzywo, które dobrze smakuje na ciepło i na zimno. Wykorzystaj podgotowane różyczki kalafiora do przepisu sałatka warzywna na ciepło.
Sałatka z kalafiora.
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych