Zatar przyprawa arabska
Zatar przyprawa – do czego dodawać i jak uprawiać zatar w domu? Podpowiadamy!
Przyprawa zatar to aromatyczna mieszanka ziół i ziaren sezamu – nie należy jednak mylić jej z typową mieszanką przypraw zmielonych. Arabska mieszanka zatar świetnie komponuje się z kanapkami, sałatkami, mięsem, warzywami, rybami i owocami morza. Naszym zdaniem to idealna przyprawa także do bardzo wielu dań europejskich. Wokół zataru panuje spore zamieszanie. Jedni twierdzą, że zatar to arabska przyprawa, inni, że to roślina i... każdy ma rację, bo to wszystko jest... prawdą.
W kuchni arabskiej przyprawa zatar służy jako dodatek do wielu dań. Bardzo lubimy doprawione nią dania z ciecierzycy i zwykły pszenny chleb maczany w oliwie z za'atarem.Przepisów na tę arabską mieszankę przypraw jest niezliczona ilość, poniżej dwa najprostsze przepisy na zatar. Kilka lat temu w artykule Zatar czyli za'atar zamieściliśmy przepis na zatar czerwony, zielony i zatar z Amjun.
Zatar przyprawa arabska – składniki podstawowe przepisu
pół szklanki suszonych liści oregano syryjskiego albo dzikiego tymianku,
2 łyżki mielonego sumaku,
1 łyżka prażonego sezamu,
opcjonalnie sól do smaku.
Przyprawa zatar czym zastąpić składniki?
Możesz użyć zwykłego oregano i/lub tymianku zamiast oregano syryjskiego i dzikiego tymianku, ale smak będzie troszkę inny. Możesz także kupić gotową mieszankę zatar w sklepach z żywnością arabską.
Jak zrobić zatar w domu?
Przygotuj składniki. Suszone zioła rozetrzyj w dłoniach, lub lekko rozdrobnij w moździerzu. Sezam podpraż krótko na suchej patelni.
Zrób mieszankę ziołową zatar. Wymieszaj pokruszone zioła, prażony sezam, sumak i ewentualnie sól.
Zatar palestyński
Przygotuj tak samo, jak podaną wyżej wersję podstawową.
140 g suszonego oregano,
70 g suszonego tymianku,
1,5 łyżki mielonego sumaku,
2 łyżki sezamu,
1 łyżka soli,
ćwierć łyżeczki mielonego ziela angielskiego,
dwie szczypty mielonego kuminu.
Udostępnij artykuł Zatar przyprawa arabska czy zioło?
Mieszanka ziołowa zatar to nasza ulubiona posypka do chleba z masłem i przyprawa do bakłażana.Spodobał Ci się artykuł: Zatar przyprawa arabskiej kuchni czy zioło? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Kuchnia bliskowschodnia jest nam bardzo bliska, na blogu znajdziesz więc dużo przepisów z tego regionu.
Zatar przyprawa do czego używać i do czego służy zatar?
Mieszanka arabska zatar to niezwykle uniwersalna przyprawa, stosowana w kuchni arabskiej jako gotowy dodatek do potraw oraz składnik sosów czy posypek.
Przyprawa zatar służy przede wszystkim do nadania potrawom wyrazistego, ziołowo-cytrusowego aromatu z orzechową nutą.
Świetnie komponuje się z pieczywem – można nim posypać chleb, grzanki lub wymieszać z oliwą na pastę i posmarować pitę. To również idealna przyprawa do dań z warzyw grillowanych i pieczonych ziemniaków. Doskonale pasuje do sałatek, zwłaszcza z pomidorami, ogórkiem, serem feta lub halloumi oraz jako przyprawa do bakłażana. Zatar często stosuje się jako przyprawę do mięs (np. kurczaka, jagnięciny), ryb i owoców morza. Nadaje wyjątkowego smaku hummusowi oraz sosom i dipom na bazie jogurtu naturalnego.
W kuchni arabskiej mieszanka zatar często używana jest jako przyprawa stołowa, podkreślająca smak gotowych potraw takich jak pasta z bakłażana mutabal oraz idealny arabski hummus.
Jak smakuje zatar – kultowa przyprawa kuchni arabskiej?
Za'atar ma intensywny, ziołowo-cytrusowy smak z wyraźną orzechową nutą. Oregano i tymianek nadają mieszance arabskiej zatar świeżości, a sumak cytrusowej kwaskowatości, przypominającej sok z cytryny. Prażony sezam dodaje słodyczy, orzechowego posmaku i przyjemnej chrupkości. Kumin i odrobina ziela angielskiego wprowadzają leciutki korzenny aromat. Całość tworzy świeżą i lekko pikantną mieszankę przypraw idealną do chleba, warzyw, ryb oraz jako przyprawa do dań mięsnych.
Zatar przyprawa arabska świetnie pasuje do białego sera.Co to jest zatar – roślina czy mieszanka aromatycznych ziół?
Za’atar to nie tylko arabska przyprawa, ale również roślina. W kuchni oznacza aromatyczną mieszankę ziół, a w botanice – kilka gatunków dziko rosnących ziół z regionu Lewantu.
Oregano, cząber, tymianek – jakie zioła kryją się za nazwą Za'atar?
Słowem Za'atar w języku arabskim określa się różne dziko rosnące aromatyczne zioła m.in. oregano syryjskie, tymianek izraelski, dziki tymianek kolaczasty (inaczej Za'atar sahrawi), cząber górski (znany lokalnie jako Za'atar farsi), cząber białolistny i inne spokrewnione z nimi gatunki roślin o podobnym smaku i aromacie.
Rośliny te łączy zawartość tymolu i karwakrolu – dwóch substancji odpowiadających za intensywny aromat i lekko gorzki, niemal pikantny smak. Mają też zbliżone właściwości lecznicze i od wieków wykorzystywane były w medycynie ludowej do wspomagania trawienia i leczenia infekcji dróg oddechowych.
Przyprawa arabska zatar – sumak, prażony sezam i aromatyczna mieszanka ziół
W krajach Lewantu (Liban, Syria, Izrael, Jordania, Turcja, i Egipt) mieszanka arabska zatar bazuje przede wszystkim na oregano syryjskim, dzikim tymianku i cząbrze górskim lub białolistnym.. Jej smak uzupełniają sumak oraz prażony sezam. Czasem do mieszanki zatar dodaje się sól – zwłaszcza wtedy, gdy sumak jest niskiej jakości lub w ogóle go nie ma. Znajdziesz też wersje z prażonymi orzechami, kminem rzymskim, kolendrą, anyżkiem, nawet odrobiną cynamonu. W Libanie przyprawę zatar często miesza się oliwą z oliwek na konsystencję pasty, którą można posmarować chleb.
Popularne w polskiej kuchni oregano (Origanum vulgare) i tymianek bywają stosowane jako zamienniki, ale nie są w stanie oddać charakterystycznego smaku prawdziwego Za'ataru.
Słowo Zatar, jako nazwa popularnej mieszanki przyprawowej to uproszczenie. W kuchni arabskiej właściwym określeniem tej aromatycznej mieszanki ziół, którą powszechnie nazywamy Za'atarem, jest doukka (nazwa pochodzi od arabskiego słowa oznaczającego „mielenie”).
Od lewej: cząber górski, dziki tymianek kolczasty i oregano.Skąd pochodzi przyprawa zatar – Syria, Palestyna, Izrael, Liban, Turcja czy Egipt?
Zatar arabska mieszanka ziołowa pochodzi z rejonu Lewantu – obejmującego m.in. Liban, Syrię, Palestynę, Izrael i Jordanię. Ta tradycyjna mieszanka przypraw idealna do wielu potraw, używana jest w kuchni arabskiej od setek lat m.in. jako przyprawa do dań mięsnych, przyprawa do bakłażana oraz przyprawa do dań z warzyw.
Roślina zatar, czyli oregano syryjskie i pokrewne gatunki, wywodzą się z regionu wschodniego Morza Śródziemnego. Rośną dziko w Libanie, Syrii, Izraelu, Palestynie, Turcji (kekik) oraz w Egipcie. Te aromatyczne zioła od wieków wykorzystywane są zarówno w kuchni, jak i w medycynie ludowej.
FAQ – wszystko, co warto wiedzieć o zatarze w pigułce i jego pozytywny wpływ na zdrowie
Co to jest zatar – aromatyczna mieszanka ziół czy roślina? Za’atar to słowo, które w języku arabskim może oznaczać zarówno roślinę (najczęściej oregano syryjskie lub dziki tymianek), jak i mieszankę przypraw. Oprócz oregano syryjskiego zatarem nazywa się również inne spokrewnione dzikie zioła – takie jak tymianek izraelski, cząber górski (za’atar farsi), czy cząber białolistny. Oprócz ziół w mieszanki arabskiej zatar wchodzą też sumak i sezam.
Jak używać zataru? Przyprawa zatar służy m.in. jako:
przyprawa do gęstego serka jogurtowego labneh,
przyprawa do dań z ciecierzycy,
przyprawa do chleba,
przyprawa do dań z bakłażana takich jak Baba Ghanoush (Baba ganoush),
przyprawa do dań mięsnych,
przyprawa do dań z warzyw.
Aromatyczne zioła, które najczęściej wchodzą w skład mieszanki zatar:
oregano syryjskie (Origanum syriacum) – znane jako biblijny hyzop (ezov), to kluczowy składnik tradycyjnego za’ataru,
cząber górki (Satureja montana) inaczej Za'atar Farsi,
dziki tymianek kolaczasty (Thymbra spicata – inaczej Za'atar Sahrawi, przypomina cząber, o charakterystycznych „kłosowych” kwiatach
izraelski tymianek (Corydothymus capitatus) bardzo aromatyczny, czasem nazywany hiszpańskim oregano,
cząber białolistny (Micromeria fruticosa) – o delikatnym, świeżym aromacie przypominającym miętę.
Jak uprawiać zatar w domu? Za’atar, czyli oregano syryjskie, dziki tymianek czy cząber górski, można uprawiać w doniczce lub ogrodzie. Te rośliny potrzebują dużo słońca i dobrze znoszą suszę. Podlewamy je, dopiero gdy ziemia przeschnie.
Czy mogę użyć zwykłego oregano lub tymianku zamiast oregano syryjskiego? Tak – ale efekt nie będzie taki sam. Oregano syryjskie ma bardziej intensywny smak i aromat. Jeśli jednak nie masz dostępu do oryginalnych ziół, dodaj zwykłe oregano, tymianek i cząber górski, który smakuje bardzo podobnie. Możesz także kupić gotową mieszankę zataru.
Czy ta arabska mieszanka przypraw zatar ma właściwości zdrowotne? Tak – składniki mieszanki zatar korzystnie wpływają na zdrowie: działają przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie. Są też źródłem antyoksydantów.
W tradycyjnej medycynie arabskiej mieszankę zatar stosowano m.in. na problemy trawienne, przeziębienia i choroby układu oddechowego.
Zatar przyprawa arabska
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych