Baba Ghanoush – przepis na pastę z bakłażana
Baba ghanoush – arabska pasta z pieczonych bakłażanów
Baba ghanoush pasta z pieczonego bakłażana jest jednym z symboli kuchni bliskowschodniej. Przygotowanie pysznej pasty z bakłażanów z cebulą, natką pietruszki, sokiem z cytryny i czosnkiem zajmuje maksymalnie 40 minut, a wersja podstawowa baba ghanoush zawsze smakuje wyśmienicie. W Europie klasyczna pasta z pieczonego bakłażana to pyszne smarowidło do chleba. Na Bliskim Wschodzie baba ghanoush zazwyczaj serwowana jest jako meze, podobnie jak hummus, sałatka tabbouleh czy libański sos tarator (przepis). W Polsce baba ghanoush zdobyła uznanie jako pasta kanapkowa.
Pasta z bakłażana bez tahini nazywa się "Baba Ghanoush", Baba Ghannoush lub Baba Ganoush, natomiast pasta z bakłażanów z pastą tahini nosi nazwę mutabbal (przepis) lub mutabbel.
Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na kremową pastę z bakłażanów z pastą tahini, to poznaj libański przepis na mutabbel – pasta z bakłażana. Naszym zdaniem, to najpyszniejsza pasta z miąższu upieczonego bakłażana z dodatkiem pasty sezamowej tahini.
Arabska pasta z bakłażanów przepis bez tahini. Baba ghanoush smakuje każdemu, kto jej próbował.Składniki na baba ghanoush pasta z bakłażana przepis
Czas przygotowania dania baba ghanoush to około 30 – 45 minut.
- 3 średnie bakłażany, łącznie około 750 g
- 3-4 ząbki czosnku,
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżka melasy z granatu lub do smaku (można zastąpić gęstym sokiem z owoców granatu),
- pół łyżeczki soli lub do smaku
- do dekoracji: garść pestek granatu i natka z pietruszki,
- opcjonalnie 1 duży pomidor, obrany ze skóry, oczyszczony z gniazd nasiennych i soku i drobniutko posiekany,
- wędzona czerwona papryka w proszku i kumin do smaku
Baba ghanoush przepis – jak zrobić baba ghanoush?
Żeby przyrządzać baba ghanoush, najpierw przygotuj warzywa. Cebulę posiekaj najdrobniej, jak potrafisz. Czosnek przeciśnij przez praskę. Bakłażany umyj, osusz ręcznikiem kuchennym i upiecz na palniku kuchenki, w piekarniku lub na grillu. Upieczone i wystudzone bakłażany obierz ze skórki. Przełóż miąższ na sitko i pozostaw na około 2 minuty.
Informacje jak upiec bakłażany znajdziesz pod zdjęciem poniżej.
Przygotuj pastę kanapkową baba ghanoush. Miąższ upieczonego bakłażana porozrywaj widelcem lub utrzyj tłuczkiem do ziemniaków albo rozetrzyj w moździerzu (tak przygotowuje się tę niesamowitą baba ghanoush na Bliskim Wschodzie). Wymieszaj z pozostałymi składnikami i dopraw do smaku solą, kuminem i papryką.
Serwowanie dania baba ghanoush. Przełóż pastę kanapkową baba ghanoush na talerz do serwowania i udekoruj pestkami granatu i pietruszką. Skrop melasą i oliwą z oliwek.
Przechowywanie. Pastę kanapkową baba ghanoush możesz przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce przez 3-4 dni. Baba ghanoush smakuje najlepiej przez pierwsze dwa dni.
Arabska pasta z bakłażanów – jak podawać baba ghanoush?
Wegetariańska pasta z bakłażana baba ghanoush to klasyka kuchni bliskowschodniej. W krajach Lewantu baba ghanoush zazwyczaj podawana jest jako przystawka tzw. meze.
Baba ghanoush zdobyła też serca Polaków, w dobrych sklepach bez problemu znajdziesz pastę kanapkową baba ghanoush. Ta niesamowita pasta z bakłażana świetnie sprawdzi się jako dip na imprezę i będzie doskonałym dodatkiem do grillowanej lub smażonej ryby i drobiu. Najprostsza baba ghanoush podstawowa wersja bez pasty tahini dobrze smakuje z surowymi, chrupiącymi warzywami.
Moda na baba ghanoush trwa nieprzerwanie od wielu lat. Ta pasta z miąższu upieczonego bakłażana nie zawiera pasty sezamowej tahini. Jedną z największych zalet konsumowania baba ghanoush jest jej niewielka kaloryczność. Ten pyszny dip może być częścią zdrowej wegetariańskiej diety.
Udostępnij przepis na niesamowitą baba ghanoush
Najpyszniejsza pasta z bakłażana – baba ghanoush podstawowa wersja.Spodobał Ci się przepis pasta z pieczonych bakłażanów bez tahini? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Kuchnia bliskowschodnia jest nam bardzo bliska, na blogu znajdziesz więc dużo przepisów z tego regionu.
Jak upiec bakłażany
Możesz przyrządzać baba ghanoush z bakłażanów grillowanych lub pieczonych. Latem warto upiec bakłażany na grillu, ale w chłodniejsze dni też bez problemu przygotujesz pastę z bakłażanów pieczonych w piekarniku lub bezpośrednio na palniku kuchenki. Dymna baba ghanoush, przygotowana z bakłażanów grillowanych lub pieczonych na palniku kuchenki, to naszym zdaniem najpyszniejsza pasta kanapkowa.
Pieczenie bakłażanów na kuchence – jak zrobić dymną baba ghanoush?
Pieczenie bakłażanów na palniku kuchenki nadaje baba ghanoush dymny aromat. Pieczemy je tak, jak cebulę do rosołu. Aby utrzymać kuchenkę w czystości, owiń dokładnie bakłażany folią aluminiową. Ułóż bezpośrednio na palniku i piecz nie dłużej niż 15 minut, odwracając od czasu do czasu. Bakłażany powinny z zewnątrz wyglądać jak spalony papier, ale jednocześnie muszą być miękkie.
Odstaw upieczone bakłażany do ostygnięcia, a następnie obierz ze skórki i pozostaw miąższ bakłażanów na 2 minuty w sitku, aby pozbyć się nadmiaru płynów. Wyciągnij duże widoczne nasiona, aby uniknąć gorzkiego smaku (to właśnie nasiona odpowiadają za gorycz bakłażanów). Dalej postępuj jak w przepisie.
Na takiej patelni możesz upiec bakłażany w piekarniku. Zaletą dania baba ghanoush jest to, że jest niskokaloryczne i idealne dla osób na diecie wegetariańskiej.Pieczenie bakłażanów w piekarniku
Pieczenie bakłażanów w piekarniku zajmuje więcej czasu niż pieczenie na kuchence. Bakłażany układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową i pieczemy w piekarniku w temperaturze 230°C, od czasu do czasu obracając, aż zmiękną i znacznie się skurczą. Zajmuje to około 20-25 minut. Wyjmij bakłażany z piekarnika, poczekaj, aż ostygną i obierz ze skórki. Pozostaw miąższ bakłażanów na 2 minuty w sitku, aby pozbyć się nadmiaru płynów. Wyciągnij duże widoczne nasiona, aby przyrządzać baba ghanoush bez gorzkiego posmaku. Dalej postępuj jak w przepisie.
Pasta z bakłażana Baba ghanoush co to jest?
Baba ghanoush to tradycyjna pasta pochodząca z Bliskiego Wschodu, współcześnie znana i lubiana na całym świecie. Baba ghanoush zyskał popularność dzięki książkom kucharskim, takich autorów jak Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi i Salma Hage Ta kremowa pasta z bakłażanów, to nie tylko doskonała przystawka i dip, ale także bardzo wszechstronny dodatek do wielu dań. I co najważniejsze, Baba ghanoush smakuje każdemu.
Baba ghanoush podstawowa przystawka kuchni arabskiej, nie jest jedyną pastą z grillowanego bakłażana. Inne klasyczne pasty z bakłażana to mutabbel z dodatkiem pasty sezamowej tahini, francuski caviar d'aubergine, grecka i cypryjska melizanosalata, indyjskie baingan bartha z grillowanego bakłażana z pomidorami oraz bułgarska pasta z bakłażana i papryki kiopolu.
Czy pasta z bakłażana baba ghanoush jest zdrowa?
Zalet konsumowania baba ghanoush chyba nikomu przedstawiać nie trzeba. Baba ghanoush nie zawiera pasty tahini, więc jest mniej kaloryczna niż mutabbel. Pieczony lub grillowany bakłażan jest bogaty w błonnik oraz witaminy z grupy B, a także w potas i antyoksydanty, takie jak nasunin, który wspiera zdrowie mózgu. Czosnek i sok z cytryny słyną ze swoich właściwości przeciwwirusowych i wzmacniających odporność, dodatkowo podnoszą walory zdrowotne arabskiego dania baba ghanoush.
Kuchnia bliskowschodnia najlepsze przepisy – gdzie ich szukać?
Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi i Salma Hage to najbardziej znani autorzy książek kucharskich z przepisami na dania kuchni Bliskiego Wschodu. Niesamowita baba ghanoush z przepisu Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi jest uznawana za jedną z najlepszych. Ten kultowy przepis na baba ghanoush zyskał ogromną popularność w Internecie.
Na blogu Cztery Fajery także znajdziesz dużo przepisów kuchni bliskowschodniej i arabskiej, ponieważ były podstawą naszej diety, kiedy mieszkaliśmy w Arabii Saudyjskiej.
Hummus, muhammara, mutabal i baba ghanoush pasta z pieczonych bakłażanów.
Uwielbiam bakłażany, więc chętnie wypróbuję Twój przepis!
OdpowiedzUsuń