3/03/2014

Chleb sezamowy

Upieczenie tutaj chleba to nie lada wyzwanie, nie tylko ze względu na brak mąki żytniej, której do tej pory w Arabii Saudyjskiej nie znalazłem.
Największym problemem jest brak..... czasu, ale warto czasami się poświęcić i posmakować domowego chleba.

Chleb sezamowy - składniki

- jako miarkę przyjąłem szklankę o pojemności 250 ml  
  • 3 i 1/5 szklanki mąki pszennej lub 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 750 lub 3 i 1/3 szklanki mąki orkiszowej typ 2000
  • 350 - 400 ml letniej wody
  • 7 g drożdży instant (w Polsce najczęściej tyle jest w jednym opakowaniu chociaż np. Delecta ma opakowania 8 gramowe)
  • 1 łyżka niesolonego masła  +  masło do wysmarowania formy
  • 1 łyżka brązowego cukru lub 1,5 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 łyżek ziaren białego sezamu (ilość sezamu można nieco zwiększyć)
  • 1 łyżka ziaren czarnego sezamu lub siemienia lnianego do dekoracji
  • 1 białko do posmarowania chleba

Chleb sezamowy - przygotowanie

Na suchej patelni uprażyć biały sezam, do czasu aż zacznie wydzielać aromat, ale nie dopuścić do zbrązowienia, bo będzie gorzki. Ziarna powinny mieć bardzo jasno złotawy kolor.
Jeżeli używamy do dekoracji czarnego sezamu, to prażymy go na oddzielnej patelni nie dłużej niż minutę.
W dużej misce wymieszać dokładnie mąkę, sól, drożdże i cukier (jeśli zamiast cukru używamy syropu klonowego, to należy dodać go do wody). Dodać miękkie masło i stopniowo dolewać letnią wodę  (jest to o tyle ważne, że drożdże instant najlepiej pracują w temperaturze około 36 stopni)
Wyrobić ciasto na jednolitą, gładką, elastyczną masę, dodać 3-4 łyżki białego uprażonego sezamu i ponownie zagnieść ciasto (1-2 łyżki białego sezamu pozostawić do dekoracji).
Po wyrobieniu ciasto pozostawić w ciepłym miejscu, w przykrytej ściereczką misce na ok. 1,5 - 2 godziny - powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie wyjąć ciasto i ponownie wyrobić przez kilka minut.
Formę do pieczenia posmarować cienko masłem, oprószyć mąką, napełnić ciastem do 2/3 wysokości, przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.
Wierzch ciasta posmarować rozmąconym białkiem i obsypać sezamem.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 - 190°C przez około 40 minut.
Pozostawić do ostygnięcia na kratce
Smacznego :)

8 komentarzy:

  1. Wygląda apetycznie. Najlepsze drożdże to "Drożdże babuni" , zawsze wyrosło ;) , nigdy mnie nie zawiodły :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A nie wiesz gdzie mam w Arabii Saudyjskiej kupić "Drożdże babuni ? :D

      Usuń
    2. Może kurierem jeśli nie ma ich na miejscu i nie są towarem wyłączonym z przewozu :)

      Usuń
    3. to będą baaaaaaaaardzo drogie drożdże :P

      Usuń
  2. Piekę chleb z mąki pszennej i też wychodzi, nie trzeba żytniej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem, że z pszennej też wyjdzie dobry chleb, ale ja tu tęsknię za żytnim chlebem ;/

      Usuń
  3. Wydawało mi się że trudny przepis, ale jak się go robi to wrażenie znikło

    OdpowiedzUsuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 Cztery Fajery - blog kulinarny , Blogger