Kashta - ser śmietankowy do deserów

Kashta ser śmietankowy do deserów, zwany inaczej kishta lub w Libanie ashta to rodzaj kremowego sera aromatyzowanego wodą różaną i wodą z kwiatu pomarańczy. Obecnie coraz częściej spotyka się kashta z dodatkiem mleka w proszku, skrobi kukurydzianej i chleba. 
Kashta ser śmietankowy do deserów na Bliskim Wschodzie wykorzystywany jest jako dodatek do wypieków. Równie często przekłada się kashta do pucharków i podaje z owocami, miodem lub syropem daktylowym. Miałam też okazję jeść kashta wymieszany ze zmiksowanymi truskawkami - mocno schłodzony smakował jak lody truskawkowe.
Arabski ser śmietankowy kashta jest całkowitym przeciwieństwem delikatnego sera jogurtowego labneh.

Przepis na ser jogurtowy labneh

Przepis na ser jogurtowy w oliwie


PS.
Wodę różaną i wodę z kwiatu pomarańczy bez problemu można obecnie kupić w Internecie w cenie około 5 do 8 złotych za 350 -500 ml.

Kashta-ser-smietankowy-do-deserow
ser śmietankowy kashta z pistacjami - zdjęcie zrobiła Farah

Kashta - ser śmietankowy do deserów

wariant pierwszy
  • 1 litr niepasteryzowanego mleka (najlepiej prosto od krowy jeśli macie do takiego dostęp) 
  • 0,5 litra gęstej śmietany 
  • 3/4 łyżeczki wody różanej 
  • 3/4 łyżeczki wody z kwiatu pomarańczy 
  • 3/4 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 
  • opcjonalnie 1 łyżeczka cukru 

Jak zrobić ser śmietankowy kashta

Mleko wymieszać ze śmietaną (ewentualnie także z cukrem ) i stale mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać wodę z kwiatu pomarańczy, wodę różaną i sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić na 20-30 minut. Po dodaniu soku z cytryny zacznie tworzyć się skrzep. Odcedzić serwatkę, ser ponownie wymieszać i pozostawić do odcieknięcia na bardzo gęstym nylonowym sitku lub kilkakrotnie złożonej gazie przez około godzinę. Po tym czasie przełożyć do innego naczynia i przykryć, aby nie wysychał na wierzchu.

Kashta - ser śmietankowy do deserów

wariant drugi - bardziej kaloryczny
  • 1 litr gęstej śmietany 
  • 200 ml mleka 
  • 5 łyżek skrobi kukurydzianej 
  • 4 kromki chleba tostowego bez skórki 
  • 1 łyżeczka wody różanej 
  • 1 łyżeczka wody z kwiatu pomarańczy 
  • opcjonalnie 1- 2 łyżeczki cukru 

Przepis na kashta ser śmietankowy do deserów

Chleb obrać ze skórki, drobno pokruszyć, namoczyć w śmietanie przez 1-2 godziny a następnie zmiksować blenderem i gotować na średnim ogniu stale mieszając przez 8-10 minut. Skrobię kukurydzianą rozmieszać z mlekiem (ewentualnie dodać cukier) ) i dodać do śmietany. Całość doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i mieszając gotować do chwili aż zacznie gęstnieć. Zdjąć z ognia, dodać wodę z kwiatu pomarańczy, wodę różaną i dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Przełożyć na gęste sitko perlonowe do odcieknięcia.

Kashta - ser śmietankowy do deserów


Komentarze

  1. Mam pytanie - jak ta śmietana ma być? Bo to teraz to nie tak jak dawniej bywało, że słodka i kwaśna. Teraz są różne bardzo, a niektóre to chyba nawet już nie są. :D
    Wodę różaną idzie zrobić, a skąd wziąć z kwiatu pomarańczy???
    I jeszcze mnie ciekawość zżera, co jest po obu stronach tego serka? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To po obu stronach serka to arabskie ciasto, które nazywa się kanafeh (knafeh) - tutaj informacje czym to można zastąpić, ale nie będzie wtedy tak ładnie wyglądało
      Ja się nie zastanawiałem nigdy czy słodka czy kwaśna, dla mnie było ważne, żeby była gęsta :)
      Wodę z kwiatu pomarańczy można zastąpić olejkiem (aromatem) pomarańczowym lub likierem pomarańczowym.
      Jeśli szukasz informacji odnośnie zamienników to znajdziesz je tutaj

      Usuń
  2. Kurcze, życia mi nie starczy na przetrenowanie tego wszystkiego! :D
    Na razie czytam i staram się wprowadzić w atmosferę. Jeszcze nie rzucam się do roboty. Zacznę chyba od rzeczy jogurtowych, bo samo robienie jogurtów sobie kiedyś przećwiczyłem. Serki robiłem kefirowe, jogurtowych jeszcze nie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kneż - i to jest słuszny pomysł, żeby zacząć od labnehu.
      Tutaj masz opis i zdjęcia jak to robili nasi znajomi :)

      Usuń
  3. Oooo! Już wiem skąd mi się wziął ten blog! :)
    Z profilu facebooka na forum wędlin, potem wyszukiwarka albo po linkach i stąd!!!! :D :D :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na forum wędlin udzielam się od niedawna, w czwartek będzie moje pierwsze poważne wędzenie - kiełbasy myśliwska i jałowcowa

      Usuń
    2. Białe masz za sobą, to cała reszto to betka! :D
      Ja mam w dorobku ostre zjechanie na forum za nieprecyzyjne przepisy! Przeżyłem! :D :D :D

      Usuń
    3. Nie tylko białą :D
      Robiłem już palcówkę, a jutro będzie wędzona jałowcowa i myśliwska

      Usuń
    4. Widziałem i palcówkę! :D

      Usuń
    5. Ja w ogóle już nieźle przegrzebałem ten blog - jest OK, inspiruje! :)

      Usuń
    6. odezwij się do mnie przez formularz kontaktowy :)

      Usuń
  4. Ekstra :) Masz przepis na sernik z takim serem, a nigdzie znaleźć nie mogłam... Sama sobie zrobię, a co :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: