"Zalewajka" idealna

Uwielbiamy smak dobrej kawy. Paweł od kawy zaczyna każdy dzień, ja z kolei każdy dzień kawą kończę.
Nie zawsze jednak mamy czas i ochotę, aby jechać do naszej ulubionej kawiarni, zwłaszcza, że od jednej z nich dzieli nas obecnie niemal 400 km, a do drugiej, w Al-Khobar, gdzie piliśmy najlepszą dotychczas kawę z kardamonem mamy prawie....  5000 km :)
Doskonałą, bardzo aromatyczną małą czarną można jednak bez problemu przygotować w domu i wbrew pozorom nie jest to wcale trudne.
Poniżej przepis na idealną (dla nas) klasyczną kawę bez dodatków czyli "zalewajkę"
W najbliższym czasie postaram się podać więcej przepisów na różnego rodzaju kawy, a już teraz zapraszam na kawę z kardamonem oraz kawę z wodą różaną
Składniki - proporcje na jedną filiżankę
  • 12 g kawy (1 bardzo czubata i 1 prawie płaska łyżeczka średnio palonej drobno zmielonej kawy)
  • 150 ml wody gorącej wody (optymalnie o temperaturze 90-94 stopnie)
Przygotowanie
Optymalnym rozwiązaniem byłoby kupienie ulubionej kawy prosto z palarni. Mamy wówczas pewność, że kawa jest świeża, co ma duże znaczenie dla jej smaku i aromatu. Kupując kawę mieloną nie wiemy zazwyczaj co kupujemy. Widać to doskonale po cenach - kawa mielona jest zazwyczaj tańsza od kawy w ziarnach.
Kawę zmielić i zaleć gorącą, ale nie wrzącą wodą. Jeśli nie mamy termometru wystarczy odczekać około 45-50 sekund po osiągnięciu przez wodę temperatury wrzenia.. Zaparzoną kawę odstawić do zaparzenia na 3-4 minuty, ale nie na dłużej ponieważ po tym czasie zaczyna uwolniać się goryczka.  Przecedzić przez filtr do kawy lub gęste sitko.
Można też przygotować  kawę w nieco prostszy sposób, ale wówczas używamy kawy średnio zmielonej. Gruby papierowy filtr do kawy umieszczamy w filiżance, wsypujemy średnio zmieloną kawę i powoli zalewamy gorąca wodą. Po 3-4 minutach wyjmujemy filtr wraz z fusami.




Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: