TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Uwielbiamy smak dobrej kawy. Paweł od kawy zaczyna każdy dzień, ja z kolei każdy dzień kawą kończę.
Nie zawsze jednak mamy czas i ochotę, aby jechać do naszej ulubionej kawiarni, zwłaszcza, że od jednej z nich dzieli nas obecnie niemal 400 km, a do drugiej, w Al-Khobar, gdzie piliśmy najlepszą dotychczas kawę z kardamonem mamy prawie....  5000 km :)
Doskonałą, bardzo aromatyczną małą czarną można jednak bez problemu przygotować w domu i wbrew pozorom nie jest to wcale trudne.
Poniżej przepis na idealną (dla nas) klasyczną kawę bez dodatków czyli "zalewajkę"
W najbliższym czasie postaram się podać więcej przepisów na różnego rodzaju kawy, a już teraz zapraszam na kawę z kardamonem oraz kawę z wodą różaną
Składniki - proporcje na jedną filiżankę
  • 12 g kawy (1 bardzo czubata i 1 prawie płaska łyżeczka średnio palonej drobno zmielonej kawy)
  • 150 ml wody gorącej wody (optymalnie o temperaturze 90-94 stopnie)
Przygotowanie
Optymalnym rozwiązaniem byłoby kupienie ulubionej kawy prosto z palarni. Mamy wówczas pewność, że kawa jest świeża, co ma duże znaczenie dla jej smaku i aromatu. Kupując kawę mieloną nie wiemy zazwyczaj co kupujemy. Widać to doskonale po cenach - kawa mielona jest zazwyczaj tańsza od kawy w ziarnach.
Kawę zmielić i zaleć gorącą, ale nie wrzącą wodą. Jeśli nie mamy termometru wystarczy odczekać około 45-50 sekund po osiągnięciu przez wodę temperatury wrzenia.. Zaparzoną kawę odstawić do zaparzenia na 3-4 minuty, ale nie na dłużej ponieważ po tym czasie zaczyna uwolniać się goryczka.  Przecedzić przez filtr do kawy lub gęste sitko.
Można też przygotować  kawę w nieco prostszy sposób, ale wówczas używamy kawy średnio zmielonej. Gruby papierowy filtr do kawy umieszczamy w filiżance, wsypujemy średnio zmieloną kawę i powoli zalewamy gorąca wodą. Po 3-4 minutach wyjmujemy filtr wraz z fusami.




Komentarze