4/05/2013

Chana Masala - ciecierzyca ze szpinakiem lub z pomidorami

Chana Masala to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni indyjskiej, możną ją przygotować dosłownie w pół godziny. Dodatek aromatycznych, rozgrzewających przypraw sprawia, że chana masala stanowi świetną propozycję na jesienny i zimowe obiady.

Chana Masala - ciecierzyca ze szpinakiem lub z pomidorami - składniki 

  • 1 puszka ciecierzycy (zwanej tez cieciorką)
  • 1 mała czerwona cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 2 łyżki soku z cytryny lub łyżeczka startego imbiru 
  • 1/2 łyżeczki chili lub pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki kolendry w proszku 
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego
  • 1/2 łyżeczki garam masala
  • 1 duży pęczek szpinaku (ok 25 dag lub szpinak mrożony)  lub w drugiej wersji puszka bardzo drobno krojonych pomidorów
  • sól i pieprz do smaku
  • ewentualnie szczypta mielonych goździków
  • natka pietruszki do dekoracji

Chana Masala - ciecierzyca ze szpinakiem lub z pomidorami - przygotowanie

Na dużej patelni lekko zrumienić na oliwie posiekaną cebulę i czosnek (około 3-5 minut)
Dodać ciecierzycę prosto z puszki wraz z zalewą, a następnie dodać przyprawy i sok z cytryny lub imbir.
Przykryć i gotować na wolnym ogniu około 15 - 20 minut aż ciecierzyca będzie miękka (od czasu do czasu zamieszać).
Zmniejszyć ogień i dodać szpinak lub siekane pomidory W wersji ze szpinakiem gotować kolejne 3 do 6 minut lub w przypadku wersji z pomidorami ok. 15 minut.


Chana Masala - ciecierzyca ze szpinakiem lub z pomidorami
Chana Masala - ciecierzyca ze szpinakiem lub z pomidorami - zdjęcie J. Kenji López-Alt


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 Cztery Fajery - blog kulinarny , Blogger