Chana Masala - ciecierzyca ze szpinakiem lub z pomidorami

Chana Masala to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni indyjskiej, możną ją przygotować dosłownie w pół godziny. Dodatek aromatycznych, rozgrzewających przypraw sprawia, że chana masala stanowi świetną propozycję na jesienny i zimowe obiady.

Chana Masala - ciecierzyca ze szpinakiem lub z pomidorami - składniki 

  • 1 puszka ciecierzycy (zwanej tez cieciorką)
  • 1 mała czerwona cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 2 łyżki soku z cytryny lub łyżeczka startego imbiru 
  • 1/2 łyżeczki chili lub pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki kolendry w proszku 
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego
  • 1/2 łyżeczki garam masala
  • 1 duży pęczek szpinaku (ok 25 dag lub szpinak mrożony)  lub w drugiej wersji puszka bardzo drobno krojonych pomidorów
  • sól i pieprz do smaku
  • ewentualnie szczypta mielonych goździków
  • natka pietruszki do dekoracji

Chana Masala - ciecierzyca ze szpinakiem lub z pomidorami - przygotowanie

Na dużej patelni lekko zrumienić na oliwie posiekaną cebulę i czosnek (około 3-5 minut)
Dodać ciecierzycę prosto z puszki wraz z zalewą, a następnie dodać przyprawy i sok z cytryny lub imbir.
Przykryć i gotować na wolnym ogniu około 15 - 20 minut aż ciecierzyca będzie miękka (od czasu do czasu zamieszać).
Zmniejszyć ogień i dodać szpinak lub siekane pomidory W wersji ze szpinakiem gotować kolejne 3 do 6 minut lub w przypadku wersji z pomidorami ok. 15 minut.


Chana Masala - ciecierzyca ze szpinakiem lub z pomidorami
Chana Masala - ciecierzyca ze szpinakiem lub z pomidorami - zdjęcie J. Kenji López-Alt


Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: