Kurczak z cukinią i suszonymi pomidorami

Garnek do tajinu, służy nam nie tylko do tajinu. :)
Ola wykorzystuje go praktycznie do wszystkich duszonych mięs na przemian z wolnowarem. 
Pod moją nieobecność wypróbowała przepis, którego nauczyła się od naszej sąsiadki Kasi.

Kurczak z cukinią i suszonymi pomidorami - składniki

  • 10 pałek z kurczaka lub 4 udka z kurczaka
  • 1 duża cebula 
  • 1 bardzo duża cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • 3 duże suszone pomidory 
  • olej lub oliwa do smażenia 
  • 1/4 szklanki wody (tylko w przypadku wolnowaru i garnka do tajine)
  • 1-2 łyżeczki harissy (lub po 1/4 łyżeczki wymieszanych razem:  kolendry, mielonej słodkiej lub ostrej papryki, mielonego kminu rzymskiego, suszonej mięty, mielonego chili, 1 roztarty ząbek czosnku)
  • sól i pieprz do smaku

Kurczak z cukinią i suszonymi pomidorami - przygotowanie

Mięso z kurczaka oprószyć mocno przyprawami i podsmażyć na patelni (jeśli będziemy gotować w wolnowarze lub w garnku do tajinu, to nie ma takiej konieczności)
Posiekać drobno cebulę, obsmażyć i dodać do mięsa
Cukinię pokroić na 0,5.cm plastry i także lekko obsmażyć a następnie dodać do mięsa.
Paprykę i pomidory pokroić w cienkie paski, dodać do mięsa.
Mięso wymieszać z warzywami, dodać resztę Harissy (jeśli została),
W wolnowarze lub tajinie podlać wodą (około 150 ml)

Czas gotowania
wolnowar - 5 godzin na poziomie "Low" lub 3 godziny na poziomie „High” (w międzyczasie możemy iść na spacer, tutaj nic się nie przypali)
garnek do tajinu - około 5-6 godzin na najmniejszym płomieniu palnika, w razie konieczności podlewać odrobiną wody
piekarnik - około 1,5 godziny przy temperaturze 180 stopni. Pieczemy w rękawie !

W tej wersji nie ma papryki

 
Garnek do tajine - misa firmy Granchio, pokrywa przywieziona z Maroka

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: