2/18/2015

Żurawina do mięsa, serów i nie tylko - multicooker Redmond i vs tradycyjny garnek

Żurawina do mięsa, serów i nie tylko - to właśnie ten przepis, o którym pisałem Wam na blogu W pustyni bez puszczy - czyli Arabia Saudyjska oczami Polaka w postach na temat naszej żurawinowej epopei.
Paradoksem tej sytuacji jest to, że przyrządzać konfiturę z żurawiny Szacowna Małżonka Ma Aleksandra nauczyła się w kraju, w którym żurawina nie rośnie i można kupić jedynie importowane z USA owoce.
Tak przygotowaną żurawinę można podawać zarówno do pieczonych mięs, pasztetów, serów jak i do rozgrzewającej herbaty czy naleśników.


Żurawina do mięsa, serów i nie tylko - składniki

  • 600 g żurawiny świeżej lub mrożonej
  • 250-300 g brązowego cukru (w zależności od tego jak słodka ma być konfitura)
  • sok z jednej dużej pomarańczy
  • 1 łyżka stołowa miodu
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu lub 1 cała laska cynamonu
  • opcjonalnie 1/4 łyżeczki cukru waniliowego lub szczypta gałki muszkatołowej
  • opcjonalnie mała szczypta kashmiri chili lub duża szczypta mielonego czarnego pieprzu (jeśli żurawina ma być podawana tylko do mięsa, pasztetów lub serów).

Żurawina do mięsa, serów i nie tylko - przygotowanie

Tradycyjny garnek
Do garnka wlać sok z pomarańczy, dodać cukier, miód i przyprawy. Gotować do chwili rozpuszczenia się cukru mieszając od czasu do czasu (takie postępowanie pozwala lepiej wydobyć aromat przypraw). Wyjąć laskę cynamonu jeśli używaliśmy całej, dodać 4/5 umytej żurawiny. Gotować na małym ogniu około 30- 40 minut mieszając i delikatnie ugniatając żurawinę, po czym dodać pozostałe owoce i gotować na kolejne 10-15 minut, aż konfitura zacznie gęstnieć. Gorącą konfiturę przełożyć do słoików i odwrócić gorące do góry dnem. Ewentualnie można dodatkowo pasteryzować 10 - 15 minut, ale nie jest to konieczne.

Multicooker Redmond (model M90)
Do misy multicookera wlać sok z pomarańczy, dodać cukier, miód i przyprawy. Ustawić program multi cook, czas 7 minut, temperatura 90 stopni, zamknąć pokrywę i uruchomić program. Takie postępowanie pozwala lepiej wydobyć aromat przypraw.
Po zakończeniu programu wyjąć laskę cynamonu (jeśli używaliśmy całej), dodać 4/5 umytej żurawiny i lekko ją rozgnieść (nie miksować). Ponownie ustawić program multi cook, czas 35 minut, temperatura 95 stopni, zamknąć pokrywę.i uruchomić urządzenie. Po około 20 minutach zamieszać zawartość misy i dodać pozostałą żurawinę i gotować przy otwartej pokrywie, aby odparować nadmiar płynu. Gorącą konfiturę przełożyć do słoików i odwrócić gorące do góry dnem. Ewentualnie można dodatkowo pasteryzować 10 - 15 minut, ale nie jest to konieczne

Uwaga - podczas gotowania żurawina może pryskać.
Można dodać całość żurawiny od razu, ale my lubimy, kiedy część owoców jest cała.

Wnioski: Czas gotowania w tradycyjnym garnku i multicookerze był bardzo zbliżony. W tym przypadku urządzenie nie ułatwiło mi pracy, ani nie przyśpieszyło procesu gotowania.

Żurawina do mięsa, serów i nie tylko - multicooker Redmond i vs tradycyjny garnek
Żurawina do mięsa, serów i nie tylko - multicooker Redmond i vs tradycyjny garnek


1 komentarz:

  1. żurawinę do mięs znam i polecam :) a oto prosty sposób:
    owoce żurawiny przemrażam, przechowuję ją w zamrażarce gdy potrzeba rozmrażam jakąś tam ilość, miksuję z cukrem sprawdzając smak, przelewam do słoika.
    Następnego dnia jest gęsta, przechowuję ją w lodówce.

    OdpowiedzUsuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 Cztery Fajery , Blogger