Multicooker Redmond M90 w akcji czyli gulasz wołowy z grzybową nutą

Obiecaliśmy Wam nowe przepisy na dania z multicookera Redmond. Tak jak wczoraj pisałem pierwsze testy urządzenia mamy już za sobą, ale musieliśmy nieco zmodyfikować zawarte w książce przepisy i trochę poeksperymentować.

Składniki
  • 750 - 800 g wołowiny (w naszym przypadku była to pręga wołowa)
  • 2 średniej wielkości cebule pokrojone w kostkę
  • 30 - 40 g suszonych grzybów
  • 3 - 4 łyżki stołowe oleju
  • 1 - 2 łyżki stołowe mąki pszennej (do zasmażki)
  • 1 - 2  łyżki stołowe masła (do zasmażki)
  • 450 - 600 ml przegotowanej wody lub wywaru z warzyw
  • 1 liść laurowy
  • kilkanaście ziaren czarnego pieprzu
  • 2 - 3 całe ziarenka lub duża szczypta mielonego ziela angielskiego
  • sól i ewentualnie przyprawa typu Vegeta  - do smaku
Przygotowanie
Grzyby umyć i zalać na noc 450 ml gorącej wody lub wywaru z warzyw. Następnego dnia grzyby pokroić na małe kawałki, a wodę lub wywar w której się moczyły zachować.
Wołowinę pokroić w kostkę o grubości około 2x2 cm lub nieco mniejszą.
Do misy multicookera wlać olej i włożyć pokrojoną wołowinę. Ustawić program "Fry" i czas 35 minut.  Smażyć przy otwartej pokrywie mieszając od czasu do czasu. Po 25 minutach dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do zakończenia programu.
Po zakończeniu smażenia do multicookera dodać pokrojone grzyby, przyprawy i wodę, w której moczyły się grzyby. Zamknąć pokrywę, ustawić program "Stew" i czas duszenia na 1 godzinę i 30 minut.
W międzyczasie przygotować zasmażkę z mąki i masła. Kiedy zasmażka będzie gotowa rozprowadzić ją niewielką ilością zimnej wody lub wywaru uważając, aby nie powstały grudki i dodać do multicookera na 15 minut przed zakończeniem programu.

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: