8/07/2018

Konfitura z wiśni z cynamonem i goździkami

Konfitura z wiśni z cynamonem i goździkami, najpiękniejszy smak lata zamknięty w słoikach.

Konfitura wiśniowa z cynamonem i goździkami to produkt, którego nie może zabraknąć na naszej liście domowych przetworów. Robimy ją co roku, pod koniec wiśniowego sezonu, kiedy owoce są najsłodsze i najbardziej dojrzałe. Wybieramy te najpiękniejsze, nieuszkodzone, roztaczające wokół swój przepiękny zapach. Zimą dodajemy do herbaty, ciast. naleśników i cieszymy się jej smakiem Konfitura z wiśni z dodatkiem cynamonu i goździków rozgrzewa nas w mroźne zimowe wieczory i znakomicie poprawia humor.

Nie wiadomo do końca skąd pochodzą wiśnie. Były znane Grekom już 300 pne. Za ich ojczyznę uważana jest Europa lub Azja Mniejsza. Wiśnie docenili też Rzymianie i Persowie. Obecnie jednym z największych producentów są Turcja, Rosja i Polska. Bez względu na to skąd się wzięły wiśnie lubimy ich cierpko słodki smak.

Tradycyjna konfitura z wiśni z cynamonem i goździkami ne należy do bardzo pracochłonnych, ale wymaga trochę czasu na przygotowanie. Można ją przyrządzić w wersji bardzo gęstej, którą później wykorzystamy do pączków lub nieco rzadszej do herbaty albo lodów.
Jeśli zabraknie nam przygotowanych latem zapasów, konfiturę z wiśni i korzennych przypraw przygotowuję także zimą z mrożonych owoców.

W dobie ciągłego pośpiechu, żelfixów, dżemixów, cukrów żelujących i innych "przyśpieszaczy" taka tradycyjna domowa konfitura wiśniowa z cynamonem i goździkami to prawdziwy rarytas. Warto jej poświęcić nieco czasu, nie będziecie tego żałować.


Konfitura z wiśni z cynamonem i goździkami - składniki

  • 1 kg wydrylowanych wiśni
  • 800 g cukru  (czasami używam białego cukru, czasami trzcinowego)
  • 3 goździki
  • około 12 cm kawałek kory cynamonu
Uwaga: Jeśli chcecie uzyskać niskosłodzoną konfiturę z wiśni możecie zmniejszyć ilość cukru do 500 g

Jak przygotować konfiturę z wiśni z cynamonem i goździkami

Wiśnie płuczemy i drylujemy starając się nie opryskać sokiem siebie i przy okazji całej kuchni. Można to zrobić korzystając z drylownicy, albo... zwykłym patyczkiem do szaszłyków. Każdy sposób jest dobry, żeby osiągnąć cel.
Wydrylowane wiśnie układam w płaskim naczyniu i każdą z warstw przesypuję cukrem. Dodaję laski cynamonu, goździki, całość zasypuję ostatnią warstwą cukru, zakrywam pokrywą z sitkiem lub gazą i pozostawiam na całą noc.
Drugiego dnia wiśnie wraz z sokiem zagotowuję, zmniejszam płomień i na niewielkim ogniu gotuję około 2 do 3 godzin. W tym czasie wiśni nie mieszam, jedynie od czasu do czasu potrząsam garnkiem. Zdejmuję z ognia i pozostawiam na noc do ostygnięcia.
Trzeciego dnia wiśnie ponownie podgrzewam, doprowadzam do wrzenia, i zdejmuję powstające w międzyczasie szumowiny. Zmniejszam płomień i dosmażam jeszcze około 2 do 3 godzin lub dłużej, jeśli zależy mi na uzyskaniu bardzo gęstych konfitur. Wyjmuję cynamon i goździki, jeśli uda mi się je znaleźć. Na koniec całość zagotowuję, uważając, aby nie przypalić konfitur. Gorące konfitury przekładam do wyparzonych słoików, zakręcam i natychmiast odwracam do góry dnem. Tak przygotowana tradycyjna konfitura z wiśni z cynamonem i goździkami nie wymaga pasteryzacji.

Wariant dla niecierpliwych - konfitura z wiśni z Żelfixem 2:1 Drugiego dnia wiśnie wraz z sokiem zagotowuję, zmniejszam płomień i na niewielkim ogniu gotuję około 2 godzin. W tym czasie wiśni nie mieszam, jedynie od czasu do czasu potrząsam garnkiem. Jeśli soku nadal jest bardzo dużo, część odlewam (przyda się zimą do herbaty), wyjmuję cynamon i goździki,  a do wiśni dodaję jedno opakowanie (40g)  Żelfixu 2:1.  Całość doprowadzam do wrzenia i gotuję około 2-3 minut zdejmując szumowiny. Gorące konfitury przekładam do słoików, natychmiast zakręcam i odwracam do góry dnem.



Pyszna, tradycyjna konfitura z wiśni z cynamonem i goździkami

4 komentarze:

  1. Dzień dobry :) W związku z tym, że jestem "przetworową" amatorką, a konfitura wygląda tak przepysznie, że chyba pokuszę się na jej przygotowanie, chciałabym zadać kilka pytań: Czy konfiturę z mrożonych owoców przygotowuje się w ten sam sposób? Jeśli do jej zrobienia chciałabym użyć wolnowaru, jak długo i w jakim trybie smażyć owoce? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z mrożonych owoców przygotowuję ją dokładnie w ten sam sposób, ale przed włożeniem do wolnowaru owoce rozmrażam. Przez pierwsze dwie - trzy godziny zostawiam zamkniętą pokrywę wolnowaru, po tym czasie ją zdejmuję. Czas zależy od tego jak bardzo dużo soku powstanie, ae nie mniej niż 12 godzin na opcji LOW. Jeśli zoku jest bardzo dużo, można część odlać do butelek i zapasteryzować

      Usuń
    2. Konfitura się udała, jest przepyszna. Serdecznie dziękuję za pomoc :)

      Usuń
    3. Bardzo się cieszę, jeśli będę mogła w czymś pomóc, jestem do dyspozycji :)

      Usuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 Cztery Fajery - blog kulinarny , Blogger