8/07/2018

Konfitura z wiśni z cynamonem i goździkami

Konfitura z wiśni z cynamonem i goździkami, najpiękniejszy smak lata zamknięty w słoikach.

Konfitura wiśniowa z cynamonem i goździkami to produkt, którego nie może zabraknąć na naszej liście domowych przetworów. Robimy ją co roku, pod koniec wiśniowego sezonu, kiedy owoce są najsłodsze i najbardziej dojrzałe. Wybieramy te najpiękniejsze, nieuszkodzone, roztaczające wokół swój przepiękny zapach. Zimą dodajemy do herbaty, ciast. naleśników i cieszymy się jej smakiem Konfitura z wiśni z dodatkiem cynamonu i goździków rozgrzewa nas w mroźne zimowe wieczory i znakomicie poprawia humor.

Nie wiadomo do końca skąd pochodzą wiśnie. Były znane Grekom już 300 pne. Za ich ojczyznę uważana jest Europa lub Azja Mniejsza. Wiśnie docenili też Rzymianie i Persowie. Obecnie jednym z największych producentów są Turcja, Rosja i Polska. Bez względu na to skąd się wzięły wiśnie lubimy ich cierpko słodki smak.

Tradycyjna konfitura z wiśni z cynamonem i goździkami ne należy do bardzo pracochłonnych, ale wymaga trochę czasu na przygotowanie. Można ją przyrządzić w wersji bardzo gęstej, którą później wykorzystamy do pączków lub nieco rzadszej do herbaty albo lodów.
Jeśli zabraknie nam przygotowanych latem zapasów, konfiturę z wiśni i korzennych przypraw przygotowuję także zimą z mrożonych owoców.

W dobie ciągłego pośpiechu, żelfixów, dżemixów, cukrów żelujących i innych "przyśpieszaczy" taka tradycyjna domowa konfitura wiśniowa z cynamonem i goździkami to prawdziwy rarytas. Warto jej poświęcić nieco czasu, nie będziecie tego żałować.


Konfitura z wiśni z cynamonem i goździkami - składniki

  • 1 kg wydrylowanych wiśni
  • 800 g cukru  (czasami używam białego cukru, czasami trzcinowego)
  • 3 goździki
  • około 12 cm kawałek kory cynamonu
Uwaga: Jeśli chcecie uzyskać niskosłodzoną konfiturę z wiśni możecie zmniejszyć ilość cukru do 500 g

Jak przygotować konfiturę z wiśni z cynamonem i goździkami

Wiśnie płuczemy i drylujemy starając się nie opryskać sokiem siebie i przy okazji całej kuchni. Można to zrobić korzystając z drylownicy, albo... zwykłym patyczkiem do szaszłyków. Każdy sposób jest dobry, żeby osiągnąć cel.
Wydrylowane wiśnie układam w płaskim naczyniu i każdą z warstw przesypuję cukrem. Dodaję laski cynamonu, goździki, całość zasypuję ostatnią warstwą cukru, zakrywam pokrywą z sitkiem lub gazą i pozostawiam na całą noc.
Drugiego dnia wiśnie wraz z sokiem zagotowuję, zmniejszam płomień i na niewielkim ogniu gotuję około 2 do 3 godzin. W tym czasie wiśni nie mieszam, jedynie od czasu do czasu potrząsam garnkiem. Zdejmuję z ognia i pozostawiam na noc do ostygnięcia.
Trzeciego dnia wiśnie ponownie podgrzewam, doprowadzam do wrzenia, i zdejmuję powstające w międzyczasie szumowiny. Zmniejszam płomień i dosmażam jeszcze około 2 do 3 godzin lub dłużej, jeśli zależy mi na uzyskaniu bardzo gęstych konfitur. Wyjmuję cynamon i goździki, jeśli uda mi się je znaleźć. Na koniec całość zagotowuję, uważając, aby nie przypalić konfitur. Gorące konfitury przekładam do wyparzonych słoików, zakręcam i natychmiast odwracam do góry dnem. Tak przygotowana tradycyjna konfitura z wiśni z cynamonem i goździkami nie wymaga pasteryzacji.

Wariant dla niecierpliwych - konfitura z wiśni z Żelfixem 2:1 Drugiego dnia wiśnie wraz z sokiem zagotowuję, zmniejszam płomień i na niewielkim ogniu gotuję około 2 godzin. W tym czasie wiśni nie mieszam, jedynie od czasu do czasu potrząsam garnkiem. Jeśli soku nadal jest bardzo dużo, część odlewam (przyda się zimą do herbaty), wyjmuję cynamon i goździki,  a do wiśni dodaję jedno opakowanie (40g)  Żelfixu 2:1.  Całość doprowadzam do wrzenia i gotuję około 2-3 minut zdejmując szumowiny. Gorące konfitury przekładam do słoików, natychmiast zakręcam i odwracam do góry dnem.



Pyszna, tradycyjna konfitura z wiśni z cynamonem i goździkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 Cztery Fajery - blog kulinarny , Blogger