Konfitura z wiśni z cynamonem i goździkami

Konfitura z wiśni z cynamonem i goździkami

Najlepsza konfitura wiśniowa.

Konfitura z wiśni z cynamonem i goździkami to produkt, którego nie może zabraknąć na naszej liście domowych przetworów. Robimy ją co roku, pod koniec wiśniowego sezonu, kiedy owoce są najsłodsze i najbardziej dojrzałe. Najlepsza konfitura wiśniowa powstaje z najpiękniejszych, nieuszkodzonych owoców. Zimą konfitury z wiśni z cynamonem i goździkami dodajemy do herbaty, ciast. naleśników i cieszymy się jej smakiem Konfitura z wiśni z dodatkiem cynamonu i goździków rozgrzewa nas w mroźne zimowe wieczory i znakomicie poprawia humor. Tradycyjna konfitura z wiśni z cynamonem i goździkami ne należy do bardzo pracochłonnych, ale wymaga trochę czasu na przygotowanie. Można ją przyrządzić w wersji bardzo gęstej, którą później wykorzystamy do pączków lub nieco rzadszej do herbaty albo lodów.

Jeśli zabraknie nam przygotowanych latem zapasów, konfiturę z wiśni i korzennych przypraw przygotowuję także zimą z mrożonych owoców. W dobie ciągłego pośpiechu, żelfixów, dżemixów, cukrów żelujących i innych "przyśpieszaczy" taka tradycyjna domowa konfitura wiśniowa z cynamonem i goździkami to prawdziwy rarytas. Warto jej poświęcić nieco czasu, nie będziecie tego żałować.

konfitura-z-wisni-z-cynamonem-i-gozdzikami

Konfitura z wiśni z cynamonem i goździkami - składniki

  • 1 kg wydrylowanych wiśni
  • 800 g cukru  (czasami używam białego cukru, czasami trzcinowego)
  • 3 goździki
  • około 12 cm kawałek kory cynamonu
Uwaga: Jeśli chcecie uzyskać niskosłodzoną konfiturę z wiśni możecie zmniejszyć ilość cukru do 500 g

Jak przygotować konfiturę z wiśni z cynamonem i goździkami

Wiśnie płuczemy i drylujemy starając się nie opryskać sokiem siebie i przy okazji całej kuchni. Można to zrobić korzystając z drylownicy, albo... zwykłym patyczkiem do szaszłyków. Każdy sposób jest dobry, żeby osiągnąć cel.
Wydrylowane wiśnie układam w płaskim naczyniu i każdą z warstw przesypuję cukrem. Dodaję laski cynamonu, goździki, całość zasypuję ostatnią warstwą cukru, zakrywam pokrywą z sitkiem lub gazą i pozostawiam na całą noc.
Drugiego dnia wiśnie wraz z sokiem zagotowuję, zmniejszam płomień i na niewielkim ogniu gotuję około 2 do 3 godzin. W tym czasie wiśni nie mieszam, jedynie od czasu do czasu potrząsam garnkiem. Zdejmuję z ognia i pozostawiam na noc do ostygnięcia.
Trzeciego dnia wiśnie ponownie podgrzewam, doprowadzam do wrzenia, i zdejmuję powstające w międzyczasie szumowiny. Zmniejszam płomień i dosmażam jeszcze około 2 do 3 godzin lub dłużej, jeśli zależy mi na uzyskaniu bardzo gęstych konfitur. Wyjmuję cynamon i goździki, jeśli uda mi się je znaleźć. Na koniec całość zagotowuję, uważając, aby nie przypalić konfitur. Gorące konfitury przekładam do wyparzonych słoików, zakręcam i natychmiast odwracam do góry dnem. Tak przygotowana tradycyjna konfitura z wiśni z cynamonem i goździkami nie wymaga pasteryzacji.

Konfitura z wiśni z Żelfixem

Drugiego dnia wiśnie wraz z sokiem zagotowuję, zmniejszam płomień i na niewielkim ogniu gotuję około 2 godzin. W tym czasie wiśni nie mieszam, jedynie od czasu do czasu potrząsam garnkiem. Jeśli soku nadal jest bardzo dużo, część odlewam (przyda się zimą do herbaty), wyjmuję cynamon i goździki,  a do wiśni dodaję jedno opakowanie (40g)  Żelfixu 2:1.  Całość doprowadzam do wrzenia i gotuję około 2-3 minut zdejmując szumowiny. Gorące konfitury przekładam do słoików, natychmiast zakręcam i odwracam do góry dnem.

Konfitura wiśniowa z wolnowaru

Umyte i wypestkowane wiśnie umieszczam w misie wolnowaru, dodaję cukier, goździki i cynamon. Ustawiam wolnowar na opcję low i czas od 12 do 18 godzin (wszystko zależy od tego jak miękkie i soczyste są owoce).  Następnego dnia powtarzam czynność. Na koniec wyjmuję cynamon i goździki, a gorące konfitury przekładam do wyparzonych słoików, zakręcam i natychmiast odwracam do góry dnem. Tak przygotowana tradycyjna konfitura z wiśni z cynamonem i goździkami nie wymaga pasteryzacji.

Udostępnij przepis na konfiturę wiśniową

Spodobał Ci się przepis na konfitury z wiśni z cynamonem i goździkami? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

Skąd pochodzą wiśnie

Nie wiadomo do końca skąd pochodzą wiśnie. Były znane Grekom już 300 pne. Za ich ojczyznę uważana jest Europa lub Azja Mniejsza. Wiśnie docenili też Rzymianie i Persowie. Obecnie jednym z największych producentów są Turcja, Rosja i Polska. Bez względu na to skąd się wzięły wiśnie lubimy ich cierpko słodki smak.

konfitura-z-wisni-z-cynamonem-i-gozdzikami
Pyszna, tradycyjna konfitura z wiśni z cynamonem i goździkami

Komentarze

  1. Dzień dobry :) W związku z tym, że jestem "przetworową" amatorką, a konfitura wygląda tak przepysznie, że chyba pokuszę się na jej przygotowanie, chciałabym zadać kilka pytań: Czy konfiturę z mrożonych owoców przygotowuje się w ten sam sposób? Jeśli do jej zrobienia chciałabym użyć wolnowaru, jak długo i w jakim trybie smażyć owoce? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z mrożonych owoców przygotowuję ją dokładnie w ten sam sposób, ale przed włożeniem do wolnowaru owoce rozmrażam. Przez pierwsze dwie - trzy godziny zostawiam zamkniętą pokrywę wolnowaru, po tym czasie ją zdejmuję. Czas zależy od tego jak bardzo dużo soku powstanie, ae nie mniej niż 12 godzin na opcji LOW. Jeśli zoku jest bardzo dużo, można część odlać do butelek i zapasteryzować

      Usuń
    2. Konfitura się udała, jest przepyszna. Serdecznie dziękuję za pomoc :)

      Usuń
    3. Bardzo się cieszę, jeśli będę mogła w czymś pomóc, jestem do dyspozycji :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: