TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Wegańskie lody z awokado

Wegańskie lody z awokado czyli lody guacamole


Pyszne, domowe wegańskie lody z awokado z dodatkiem soku z limonki można zrobić dosłownie w kilka chwil i to bez użycia maszyny do lodów. Są idealnie kremowe, urzekające świeżym smakiem i przede wszystkim zdrowe. Fit lody z awokado słodzone np. ksylitolem możecie zrobić z mleka kokosowego lub innego mleka roślinnego.
To kolejny przepis, który przygotowaliśmy na warsztatach kulinarnych pod czujnym okiem Garego Evansa. Dostosowałam go jednak do wymogów diety wegańskiej i kuchni raw food. Może was nieco zaskoczyć dodatek sosu Tabasco do lodów, ale polecam z tego nie rezygnować. To taka przysłowiowa kropka nad "i" - podkreślenie smaku, co zgodnie podkreślają wszyscy, którzy mieli okazję ich spróbować.
Wegańskie lody guacamole są świetne o każdej porze roku.

Wegańskie lody z awokado - składniki

na 4-6 porcji:
  • 2 duże dojrzałe awokado
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżeczka zielonego sosu Tabasco Green Sauce
  • 1 puszka (400g) mleka kokosowego lub innego mleka roślinnego  (nie weganie mogą użyć mleka skondensowanego)
  • 5-6 łyżek ksylitolu albo drobnego cukru (lub do smaku)
  • opcjonalnie dla nie przestrzegających diety wegańskiej - około 300 g śmietany kremówki (36%)
  • pół szklanki (lub więcej) posiekanych pistacji do posypania

Jak zrobić wegańskie lody z awokado

Awokado obrać ze skórki i wypestkować. Dodać sok z limonki, mleko, sos Tabasco, cukier lub ksylitol i zmiksować wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Przełożyć do foremek do lodów lub do płaskiego pojemnika, w którym będziemy zamrażać lody. Wstawić do zamrażalnika, po około godzinie przemieszać i pozostawić na noc. Przed podaniem posypać pistacjami.
Uwaga: Nie weganie mogą dodać do masy z awokado ubitą na sztywno śmietanę i całość wymieszać.

Wegańskie lody z awokado

Wegańskie lody z awokado

Komentarze