Piernik przekładany kremem i powidłami

Piernik przekładany kremem i powidłami należy do moich ulubionych. Powstał w oparciu o przepis na piernik z automatu do chleba, który piekłam wielokrotnie w Al-Khobar. Mieszkania w naszym compoundzie nie były wyposażone w kuchenkę z piekarnikiem, więc jedynym rozwiązaniem było korzystanie z wypiekacza. Piernik tak zasmakował naszym znajomym, że przepis powędrował do ich żon w Indiach i Pakistanie. Problemem były powidła śliwkowe, które w tych krajach nie są popularne. Zostały więc zastąpione dżemem figowymSama nigdy nie próbowałam piernika z figami, ale.... może się kiedyś odważę :)

Piernik przekładany kremem i powidłami - składniki na ciasto

proporcje na keksówkę o wymiarach 35x11 cm
  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 220 g naturalnego płynnego miodu
  • 150 g masła
  • 3 duże jajka
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki przyprawy do piernika 
  • 3 płaskie łyżeczki gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • opcjonalnie 2 łyżeczki melasy z karobu (melasa z drzewa świętojańskiego) lub 1 łyżeczka sproszkowanego karobu
Przygotowanie ciasta
Masło utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę, a następnie nie przerywając ucierania dodawać w podanej kolejności: żółtka, małe porcje miodu, śmietanę i melasę z karobu.
Mąkę pszenną wymieszać z sodą, przyprawą do piernika, kakao i karobem (jeśli używamy sproszkowanego), całość przesiać przez sito i niewielkimi partiami dodawać do cały czas ucieranej masy.
Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę, dodawać partiami do ciasta piernikowego i delikatnie wymieszać.
Gotową masę piernikową delikatnie przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką keksówki
Piec w piekarniku nagrzanym do 160 ºC przez 50 - 60 minut.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika,wystudzić i przekroić na trzy części. Zazwyczaj jedną część pozostawiam nieco grubszą niż dwie pozostałe. Ścinam, też wszystkie nierówności górnej warstwy, ale nie jest to konieczne

Składniki kremu budyniowego
  • 2 budynie o smaku śmietankowym lub waniliowym
  • 500 ml mleka
  • 150 g miękkiego masła lub margaryny
Przygotowanie kremu budyniowego
Przygotować budyń wg przepisu na opakowaniu, ale używając połowę podanego w przepisie mleka. Budyń wystudzić, a następnie zmiksować dodając stopniowo miękkie, ale nie roztopione masło. Po przygotowaniu - krem budyniowy dobrze schłodzić.

Składniki polewy
  • 5 łyżek mleka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2,5 łyżki kakao
  • 125 g miękkiego masła lub margaryny pokrojonej w drobną kostkę
  • opcjonalnie pokruszone orzechy lub płatki migdałów
Przygotowanie polewy
Wszystkie składniki umieścić w rondelku i nie doprowadzając do zagotowania, podgrzewać i mieszać do połączenia wszystkich składników.

Przełożenie
  • powidła śliwkowe albo gęste konfitury wiśniowe lub jagodowe

Piernik przekładany kremem i powidłami - przygotowanie piernika

Pierwszy z blatów piernika (u mnie zazwyczaj grubszy niż pozostałe) posmarować kremem budyniowym. Nałożyć środkowy blat, lekko docisnąć i posmarować powidłami. Nałożyć trzeci blat, docisnąć, posmarować piernik polewą i ewentualnie ozdobić pokruszonymi orzechami, płatkami  migdałów lub wzorkami z czekolady.
Piernik jest najsmaczniejszy na 2-3 dzień po przygotowaniu.
PS. - polewę najwygodniej rozsmarowywać metalową, elastyczną szpatułką.



Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: