7/15/2018

Likier malinowy

Likier malinowy - idealny na zimowe chłody


Likier malinowy z tego przepisu jest wyborny i bardzo aromatyczny, nie kupicie takiego w żadnym sklepie. Jego przygotowanie nie jest trudne ani pracochłonne. Po raz pierwszy robiliśmy likier malinowy na winie i spirytusie niemal 20 lat temu i powtarzamy co roku, zostawiając z każdego rocznika po jednej butelce na specjalne, wyjątkowe okazje. Likier malinowy doskonale rozgrzewa w mroźne zimowe wieczory, przypominając smaki i zapachy lata.

Likier z malin oprócz walorów smakowych ma, podobnie jak nalewka malinowa, szereg właściwości prozdrowotnych.
Działa przeciwgorączkowo i napotnie, pomaga podczas przeziębienia i grypy. Likier malinowy reguluje pracę przewodu pokarmowego i jest wskazany dla osób z anemią, ma także właściwości uspokajające.

Jeśli chcecie przygotować też inne alkoholowe smakołyki z malin zapraszam po przepis na:
Nalewka malinowa i lecznicza nalewka na malinach


Domowy likier malinowy - składniki

  • 2 kg malin
  • litr wytrawnego wina gronowego
  • pół laski wanilii
  • 1 kg cukru
  • 2 litry wody
  • 2 litry spirytusu 96%

Jak zrobić domowy likier malinowy

Dojrzałe, nie uszkodzone maliny umyć, wsypać do dużego szklanego słoja i lekko rozgnieść. Dodać wino, i laskę wabili. Słój zamknąć i odstawić na dwa tygodnie w ciepłe nasłonecznione miejsce..
Po upływie dwóch tygodni zlać płyn i przefiltrować przez kilkakrotnie złożoną gazę lub filtr do kawy. Z cukru i wody przygotować syrop gotując go na wolnym ogniu około 20-30 minut. Syrop wystudzić, wymieszać ze spirytusem i powstałym nalewem owocowym. Odstawić na tydzień, po czym przefiltrować, rozlać do butelek i odstawić w chłodne miejsce na minimum pół roku.

Niezastąpiony zimą domowy likier malinowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 Cztery Fajery - blog kulinarny , Blogger