10/21/2015

Jak suszyć skórkę pomarańczową

Choć suszoną skórkę pomarańczową można przygotować o dowolnej porze roku, to głównie jesienią i zimą mamy ochotę poczuć smak lata. Suszona skórka pomarańczowa to doskonały dodatek do mieszanek przyprawowych. Można ją wykorzystać do ciast i świątecznych wypieków. Doskonale komponuje się z kawą i gorącą czekoladą. Suszoną i zmieloną skórką pomarańczową można też zabarwić lukier do makowca lub polewę do piernika. Dodana do potraw z drobiu nada im orientalnego smaku, a w wołowym tajine przypomni nam wspaniały klimat i kuchnię krajów Maghrebu.

Składniki
  • 15 pomarańczy najlepiej z upraw ekologicznych
    Przygotowanie
    Pomarańcze bardzo dokładnie umyć. Jeśli nie mamy pewności czy pochodziły z upraw ekologicznych to dodatkowo sparzyć wrzątkiem i wyszorować.
    Pomarańcze obrać tak jak pokazano na zdjęciu poniżej pozbywając się albedo czyli białej części. Doskonale sprawdza się w tym wypadku dobry obierak. Skórki rozłożyć na sitach suszarki i suszyć na najwyższym poziomie grzania przez około 1,5 godziny.
    Po wysuszeniu zmielić lub pozostawić w kawałka w zależności od potrzeb.

    Przechowywanie
    Suchą skórkę pomarańczową przechowujemy w szczelnym szklanym słoiczku.




    6 komentarzy:

    1. Nigdy nie suszyłam skórki pomarańczowej ale to świetny pomysł, będę musiała spróbować! :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. To jest bajecznie proste - wystarczy ostry obierak i młynek do przypraw :)

        Usuń
    2. Wspaniale wygląda i pewnie jeszcze piękniej pachnie!
      W internecie są przepisy jak oczyścić taki owoc z pestycydow i bakterii, wtedy będziemy pewni że skórkę możemy beż problemów jeść! :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. A masz jakiś swój sprawdzony przepis na oczyszczenie pomarańczy ?

        Usuń
    3. http://stressfree.pl/jak-usunac-pestycydy-z-warzyw-i-owocow/
      najlepiej zastosować się do poleceń fachowców - sprawdzone przepisy !

      OdpowiedzUsuń

    Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

    Drukuj lub zapisz przepis

    Copyright © 2014 Cztery Fajery - blog kulinarny , Blogger