Jak suszyć skórkę pomarańczową
Choć suszoną skórkę pomarańczową można przygotować o dowolnej porze roku, to głównie jesienią i zimą mamy ochotę poczuć smak lata. Suszona skórka pomarańczowa to doskonały dodatek do mieszanek przyprawowych. Można ją wykorzystać do ciast i świątecznych wypieków. Doskonale komponuje się z kawą i gorącą czekoladą. Suszoną i zmieloną skórką pomarańczową można też zabarwić lukier do makowca lub polewę do piernika. Dodana do potraw z drobiu nada im orientalnego smaku, a w wołowym tajine przypomni nam wspaniały klimat i kuchnię krajów Maghrebu.
Składniki
Pomarańcze bardzo dokładnie umyć. Jeśli nie mamy pewności czy pochodziły z upraw ekologicznych to dodatkowo sparzyć wrzątkiem i wyszorować.
Pomarańcze obrać tak jak pokazano na zdjęciu poniżej pozbywając się albedo czyli białej części. Doskonale sprawdza się w tym wypadku dobry obierak. Skórki rozłożyć na sitach suszarki i suszyć na najwyższym poziomie grzania przez około 1,5 godziny.
Po wysuszeniu zmielić lub pozostawić w kawałka w zależności od potrzeb.
Przechowywanie
Suchą skórkę pomarańczową przechowujemy w szczelnym szklanym słoiczku.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg0ylTSantWvrbqqCpApr_FLxbxv6_r3QU1eOnEiODmh-8Sio1ADatNdTN3T1I_1T8x07TPOTOy8_f2bFUkHdosR4bXlly-4ERVXfiKZYWOT7s4uFtWyRUBFO6-ddTXVomsOUaCE1htFQM/s640-rw/DSC_2440-1b-znak.jpg)
Składniki
- 15 pomarańczy najlepiej z upraw ekologicznych
Pomarańcze bardzo dokładnie umyć. Jeśli nie mamy pewności czy pochodziły z upraw ekologicznych to dodatkowo sparzyć wrzątkiem i wyszorować.
Pomarańcze obrać tak jak pokazano na zdjęciu poniżej pozbywając się albedo czyli białej części. Doskonale sprawdza się w tym wypadku dobry obierak. Skórki rozłożyć na sitach suszarki i suszyć na najwyższym poziomie grzania przez około 1,5 godziny.
Po wysuszeniu zmielić lub pozostawić w kawałka w zależności od potrzeb.
Przechowywanie
Suchą skórkę pomarańczową przechowujemy w szczelnym szklanym słoiczku.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg0ylTSantWvrbqqCpApr_FLxbxv6_r3QU1eOnEiODmh-8Sio1ADatNdTN3T1I_1T8x07TPOTOy8_f2bFUkHdosR4bXlly-4ERVXfiKZYWOT7s4uFtWyRUBFO6-ddTXVomsOUaCE1htFQM/s640-rw/DSC_2440-1b-znak.jpg)
Nigdy nie suszyłam skórki pomarańczowej ale to świetny pomysł, będę musiała spróbować! :)
OdpowiedzUsuńTo jest bajecznie proste - wystarczy ostry obierak i młynek do przypraw :)
UsuńWspaniale wygląda i pewnie jeszcze piękniej pachnie!
OdpowiedzUsuńW internecie są przepisy jak oczyścić taki owoc z pestycydow i bakterii, wtedy będziemy pewni że skórkę możemy beż problemów jeść! :)
A masz jakiś swój sprawdzony przepis na oczyszczenie pomarańczy ?
Usuńhttp://stressfree.pl/jak-usunac-pestycydy-z-warzyw-i-owocow/
OdpowiedzUsuńnajlepiej zastosować się do poleceń fachowców - sprawdzone przepisy !
Dzięki :)
Usuń