TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty

Prosta surówka do obiadu z czerwonej kapusty z jabłkiem.

Surówka z czerwonej kapusty to najlepsza surówka do obiadu, którą zrobisz w kilka minut. Smaczna i prosta surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem pasuje niemal do każdego drugiego dania. A ponieważ sezon jesienno - zimowy możemy już uznać za rozpoczęty, więc na stole królują kapusty wszelkiego gatunku. Surówka z czerwoną kapustą, cebulką i jabłkiem z przepisu naszej koleżanki jest świetnym dodatkiem do pieczonych mięs, gulaszy lub smażonych ryb. Jest przy tym równie uniwersalna jak sałatka coleslaw .

Najlepsza surówka z czerwoną kapustą i jabłkiem

  • 1 mała (do 1 kg) główka czerwonej kapusty
  • 2 duże kwaśne jabłka (np. Szara Reneta)
  • 1 średnia cebula
  • sok z jednej cytryny
  • 1 litr wrzącej wody i 1 łyżeczka soli do zblanszowania czerwonej kapusty,
  • 4-5 łyżek oliwy lub oleju
  • sól i ewentualnie pieprz do smaku.
surowka-z-czerwonej-kapusty

Surówka z czerwonej kapusty przepis

1. Z kapusty usuwamy wierzchnie liście i szatkujemy na grubość od 3 do 5 mm w zależności od preferencji. 

2. Poszatkowaną kapustę wrzucamy na wrzącą osoloną wodę, gotujemy około 1 minuty, a następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Odsączoną kapustę przekładamy do miski.

3. Cebulę szatkujemy w cienkie piórka lub drobną kostkę i dodajemy do kapusty. Następnie dodajemy umyte i poszatkowane w drobną kostkę jabłko.

4. Surówkę doprawiamy sokiem z cytryny, dodajemy olej, sól do smaku i wszystko dokładnie mieszamy, po czym odstawiamy na kilkanaście minut do lodówki.

5. Jeśli nie daliśmy rady zjeść wszystkiego, nie ma problemu, można śmiało przechować ją w lodowce do następnego dnia.

Spodobał Ci się przepis na surówkę z czerwonej kapusty do obiad ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis w mediach społecznościowych i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

surowka-z-czerwonej-kapusty

Surówka z czerwonej kapusty.

Komentarze

  1. Ja to nawet śmiało ją przechowuje do trzech dni, jak dotrwa. To moja ulubiona surówka.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych