Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty

Prosta surówka do obiadu z czerwonej kapusty z jabłkiem.

Surówka z czerwonej kapusty to najlepsza surówka do obiadu, którą zrobisz w kilka minut. Smaczna i prosta surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem pasuje niemal do każdego drugiego dania. A ponieważ sezon jesienno - zimowy możemy już uznać za rozpoczęty, więc na stole królują kapusty wszelkiego gatunku. Surówka z czerwoną kapustą, cebulką i jabłkiem z przepisu naszej koleżanki jest świetnym dodatkiem do pieczonych mięs, gulaszy lub smażonych ryb. Jest przy tym równie uniwersalna jak sałatka coleslaw .

Najlepsza surówka z czerwoną kapustą i jabłkiem

  • 1 mała (do 1 kg) główka czerwonej kapusty
  • 2 duże kwaśne jabłka (np. Szara Reneta)
  • 1 średnia cebula
  • sok z jednej cytryny
  • 1 litr wrzącej wody i 1 łyżeczka soli do zblanszowania czerwonej kapusty,
  • 4-5 łyżek oliwy lub oleju
  • sól i ewentualnie pieprz do smaku.
surowka-z-czerwonej-kapusty

Surówka z czerwonej kapusty przepis

1. Z kapusty usuwamy wierzchnie liście i szatkujemy na grubość od 3 do 5 mm w zależności od preferencji. 

2. Poszatkowaną kapustę wrzucamy na wrzącą osoloną wodę, gotujemy około 1 minuty, a następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Odsączoną kapustę przekładamy do miski.

3. Cebulę szatkujemy w cienkie piórka lub drobną kostkę i dodajemy do kapusty. Następnie dodajemy umyte i poszatkowane w drobną kostkę jabłko.

4. Surówkę doprawiamy sokiem z cytryny, dodajemy olej, sól do smaku i wszystko dokładnie mieszamy, po czym odstawiamy na kilkanaście minut do lodówki.

5. Jeśli nie daliśmy rady zjeść wszystkiego, nie ma problemu, można śmiało przechować ją w lodowce do następnego dnia.

Spodobał Ci się przepis na surówkę z czerwonej kapusty do obiad ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis w mediach społecznościowych i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

surowka-z-czerwonej-kapusty

Surówka z czerwonej kapusty.

Komentarze

  1. Ja to nawet śmiało ją przechowuje do trzech dni, jak dotrwa. To moja ulubiona surówka.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: