Sałatka coleslaw
Sałatka coleslaw
prosta sałatka z kapusty z marchewką i majonezem.
Sałatka coleslaw z białej kapusty z marchewką i majonezem, podobnie jak arabska sałatka tabbouleh zaliczana jest do najbardziej znanych i lubianych dodatków do obiadu i grillowanych mięs. Dla mnie coleslaw to najlepsza sałatka na świecie. Przygotujesz ją bez najmniejszego problemu z ogólnie dostępnych i niedrogich składników.
Klasyczny colesław przegotuj z białej kapusty, ale możesz sobie pozwolić na odrobinę fantazji i przyrządzić ją z kapusty czerwonej. Gwarantuję Ci, że jest równie pyszna.
Surówka coleslaw pasuje niemal do wszystkiego.
Sałatka coleslaw
- około 750 g białej kapusty, to tyle mniej więcej waży 1 młoda kapusta
- 1 duża marchewka
- 1 cebula
- 4-5 łyżek majonezu, ale można wymieszać w proporcjach 1:1 z jogurtem naturalnym
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka cukru pudru
- sól i pieprz do smaku, średnio po około pół łyżeczki
- opcjonalnie 1 łyżeczka octu winnego lub do smaku, świetnie pasuje do niej także łagodny ocet ryżowo-zbożowy (jest dostępny m.in. w sklepie Kuchnie Świata)
Sałatka coleslaw przepis
1. Kapustę umyj i zdejmij zewnętrzne liście. Pokrój główkę na ćwiartki i wytnij głąb.2. Kapustę cienko poszatkuj. Jeżeli używasz robota kuchennego Magimix, zajmie Ci to niecałą minutę. Jeśli przygotowujesz coleslaw z bardzo młodej kapusty, to poszatkowaną kapustę posól, ugnieć i odstaw na około 30 minut, a następnie odciśnij nadmiar wody
2. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub tarczy do wiórkowania 4 mm, a cebulę drobno posiekaj.
3. Warzywa dopraw do smaku solą i pieprzem i wymieszaj.
4. Majonez, sok z cytryny, cukier puder i ewentualnie ocet wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj do warzyw i wymieszaj.
5. Surówkę colesław odstaw na minimum 2 godziny do lodówki.
6. Podawaj do grillowanych mięs albo do obiadu. Sałatkę coleslaw możesz też traktować jako samodzielne danie albo dodatek do hamburgerów i hot-dogów..
Surówka coleslaw - ciekawostki
Nazwa sałatki coleslaw pochodzi od holenderskiego słowa koolsla oznaczającego sałatkę z kapusty. Na przełomie XVII i XVIII wieku holenderscy osadnicy przybywali gromadnie do Nowego Jorku. Było ich tak wielu, że miasto pierwotnie nosiło nazwę Nowy Amsterdam. Osadnicy przywieźli ze sobą przepis na schłodzoną sałatkę z kapusty - znaną dziś na całym świecie sałatkę coleslaw.Sałatka coleslaw.
Taką domową zjadłabym z chęcią. Pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńUwielbiamy tę sałatkę w restauracjach jako dodatek do burgerów, ale nigdy swojej nie robiłyśmy.
OdpowiedzUsuńColeslaw to u mnie podstawa. Najczęściej przygotowuję sobie warzywa w ilości prawie hurtowej (na 3-4 dni czasami), a potem na bieżąco przyprawiam je i pałaszuję! Taki robocik to fajna sprawa, nie trzeba męczyć się ręcznie :)
OdpowiedzUsuń