Sałatka coleslaw

Sałatka coleslaw

Surówka z białej kapusty i marchewki z majonezem.

Sałatka coleslaw przepis na surówkę z białej kapusty i marchewki z majonezem. Sałatka coleslaw, podobnie jak arabska sałatka tabbouleh – przepis, zaliczana jest do najbardziej znanych i lubianych dodatków.  Surówka Colesław to popularna i prosta surówka do obiadu z białej kapusty i marchewki, dla nas coleslaw to najlepsza sałatka na świecie do grilla. Przygotujesz ją bez najmniejszego problemu z ogólnie dostępnych i niedrogich składników. Klasyczny colesław przegotuj z białej kapusty, ale możesz sobie pozwolić na odrobinę fantazji i przyrządzić ją z kapusty czerwonej. Gwarantuję Ci, że jest równie pyszna. Oryginalny przepis na sałatkę Colesław jest banalnie prosty, wystarczy, że poszatkujesz składniki i wymieszasz je z prostym sosem na bazie majonezu. 

salatka-coleslaw
Sałatka coleslaw przepis na surówkę z białej kapusty i marchewki z majonezem. Surówka coleslaw pasuje niemal do wszystkiego.

Sałatka coleslaw przepis

Jeśli chcesz przygotować coleslaw wcześniej, to pokrój kapustę i marchewkę (możesz to zrobić dzień wcześniej) i przechowuj w lodówce w woreczku foliowym do żywności lub pojemniku próżniowym, ale nie mieszaj ich z sosem i cebulą. Sos i cebulę dodaj bezpośrednio przed podaniem. Im dłużej kapusta leży w sosie coleslaw, tym bardziej będzie miękka.

  • około 750 g białej kapusty, to tyle mniej więcej waży 1 młoda kapusta,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 cebula,
  • 4-5 łyżek majonezu, ale można wymieszać w proporcjach 1:1 z jogurtem naturalnym, 
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • sól i pieprz do smaku, średnio po około pół łyżeczki,
  • opcjonalnie 1 łyżeczka octu winnego lub do smaku, świetnie pasuje do niej także łagodny ocet ryżowo-zbożowy (jest dostępny m.in. w sklepie Kuchnie Świata)

Sałatka coleslaw przepis

1. Kapustę umyj i zdejmij zewnętrzne liście. Pokrój główkę na ćwiartki i wytnij głąb.

2. Kapustę cienko poszatkuj. Jeżeli używasz robota kuchennego Magimix, zajmie Ci to niecałą minutę. Jeśli przygotowujesz coleslaw z bardzo młodej kapusty, to poszatkowaną kapustę posól, ugnieć i odstaw na około 30 minut, a następnie odciśnij nadmiar wody

2. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub tarczy do wiórkowania 4 mm, a cebulę drobno posiekaj.

3. Warzywa dopraw do smaku solą i pieprzem i wymieszaj.

4. Majonez, sok z cytryny, cukier puder i ewentualnie ocet wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj do warzyw i wymieszaj.

5. Surówkę colesław odstaw na minimum 2 godziny do lodówki.

6. Podawaj do grilla albo do obiadu. Sałatkę coleslaw możesz też traktować jako samodzielne danie albo dodatek do hamburgerów i hot-dogów.

Do czego pasuje coleslaw

Ta surówka z białej kapusty pasuje niemal do wszystkich dań głównych oraz mięsa z grilla. Wypróbuj sałatkę coleslaw również jako dodatek do hot dogów, burgerów i krokietów. Sałatka Colesław jak w KFC pasuje do nuggetów z kurczaka, a shawarma z kurczaka i colesław z białej kapusty to niebo w gębie. 

Udostępnij przepis na Coleslaw – surówkę z białej kapusty

Spodobał Ci się oryginalny przepis na sałatkę coleslaw ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

salatka-coleslaw

Z czego robi się coleslaw

Jedynym stałym składnikiem sałatki coleslaw z białej kapusty jest surowa kapusta. Pozostałe składniki i sosy mogą się różnić w zależności od regionu i fantazji kucharza. Niektóre popularne przepisy na sałatkę colesław zawierają czerwoną kapustę, paprykę, ananasy lub jabłka. W skład sosu może wchodzić majonez wymieszany z jogurtem lub maślanką w proporcjach 1:1. 

Colesław, podobnie jak inne sałatki z surowej białej kapusty, najlepiej smakuje bezpośrednio po zrobieniu, dlatego niemal wszystkie gotowe surówki Colesław kupowane w sklepie są gorsze od tych chrupiących, zrobionych w domu.

Surówka coleslaw

Nazwa sałatki coleslaw pochodzi od holenderskiego słowa koolsla  oznaczającego sałatkę z kapusty. Na przełomie XVII i  XVIII wieku holenderscy osadnicy przybywali gromadnie do Nowego Jorku. Było ich tak wielu, że ​​miasto pierwotnie nosiło nazwę Nowy Amsterdam. Osadnicy przywieźli ze sobą przepis na schłodzoną sałatkę z kapusty. Ponieważ majonez jest wynalazkiem z połowy XVIII wieku, surówka coleslaw z białej kapusty, jaką dziś znamy ma zaledwie około 250 lat.

salatka-coleslaw
Sałatka coleslaw.

Komentarze

  1. Taką domową zjadłabym z chęcią. Pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiamy tę sałatkę w restauracjach jako dodatek do burgerów, ale nigdy swojej nie robiłyśmy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Coleslaw to u mnie podstawa. Najczęściej przygotowuję sobie warzywa w ilości prawie hurtowej (na 3-4 dni czasami), a potem na bieżąco przyprawiam je i pałaszuję! Taki robocik to fajna sprawa, nie trzeba męczyć się ręcznie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: