9/11/2020

Szybkie ciasto dyniowe

Szybkie ciasto dyniowe

Bardzo dobre ciasto do kawy.


Szybkie ciasto dyniowe, idealne ciasto na niedzielę do popołudniowej kawy i herbaty jest proste do zrobienia, puszyste, wilgotne i absolutnie pyszne. To jedno z najlepszych jesiennych ciast i ulubione ciasto dyniowe naszych znajomych. Przygotowuję je z puree z surowej dyni, więc zrobisz to ciasto w ekspresowym tempie.
Ciasto z dyni przygotujesz bez miksera. Wystarczy, że w jednej misce wymieszasz ze sobą cukier i mokre składniki, a w drugiej suche i na koniec połączysz zawartość obu misek.

szybkie-ciasto-dyniowe
Łatwe ciasto z dyni z kawowo - rumową polewą, które zrobisz bez użycia miksera.

Szybkie ciasto dyniowe

- proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm lub keksówkę o wymiarach 30x10 cm
moja szklanka ma 250 ml pojemności, a wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
  • 2 szklanki mąki pszennej uniwersalnej
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • pół łyżeczki soli 
  • 1,5 szklanki puree z dyni
  • 1 szklanka drobnego cukru 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki (170 ml) oleju rzepakowego
  • 3 jajka 

Polewa kawowo - rumowa do ciasta z dyni

  • 3 łyżki mocnej, świeżo parzonej gorącej kawy, użyłam kawy z wyraźnie czekoladowym smakiem El Salvador la Mayada
  • 200 g cukru pudru lub zmielonego na puder ksylitolu
  • 2 łyżki rumu
Bezpośrednio przed polaniem ciasta wymieszaj ze sobą wszystkie składniki polewy, tak aby nie było grudek.

szybkie-ciasto-dyniowe

Szybkie ciasto dyniowe przepis


1. Dynię oczyść z pestek, odetnij skórę, a miąższ zmiksuj blenderem na mus albo zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

szybkie-ciasto-dyniowe
 Dynia po zmiksowaniu na puree

2. Puree dyniowe odciśnij przez gazę lub przełóż na gęste sitko i odstaw na około 2 godziny, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci.
3. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni, grzałka góra - dół.
4. Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia. Jeśli używasz tortownicy, to boki posmaruj cieniutko masłem i obsyp mąką krupczatką lub tartą bułką, a papierem wyłóż tylko dno formy.
5. W jednej misce dokładnie wymieszaj ze sobą suche składniki (mąkę, sól, cynamon, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sodę).
6. W drugiej misce wymieszaj cukier i mokre składniki (puree z dyni, jajka i olej) - możesz to zrobić łyżką albo mikserem.
7. Połącz zawartość obu misek, ewentualnie dodaj orzechy i krótko wymieszaj do połączenia składników. Jeżeli korzystasz z robota Magimix umieść jajka, puree dyniowe, olej i cukier  w dużej misie z zamontowanym głównym ostrzem i blenduj przez 20-30 sekund. Dodaj suche składniki i blenduj kolejne 5-10 sekund.
8. Przelej ciasto do przygotowanej wcześniej formy do pieczenia. Piecz około 40-50 minut lub do tzw. suchego patyczka. 10 minut po upieczeniu wyjmij ciasto na kratkę do studzenia. Po wystudzeniu posmaruj ciasto plewą kawowo - rumową.

Uwaga:  Jeśli nie wykorzystasz całego puree do ciasta możesz je wysuszyć w suszarce do grzybów. Otrzymasz w ten sposób pyszną bazę do zup i curry.

szybkie-ciasto-dyniowe
 Szybkie ciasto dyniowe.

6 komentarzy:

  1. Świetne ciasto! Jadłabym je z rozkoszą.
    Tylko nie wspominaj mi o jesieni!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten przepis poleciła mi moja mama, która uwielbia gotować i piec ciasta. Często testuje nowe przepisy. Ja stawiam swoje pierwsze kroki w kuchni, więc chętnie korzystam z jej przepisów. Ciasta jeszcze nie przygotowywałam, ale próbowałam u mojej mamy i jest rewelacyjne. Idealne rozwiązanie dla niespodziewanych gości :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z chęcią bym zjadł takie ciasto ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fajne ciasto, szybko się robi i zapewne też szybko znika :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie robiłam ciasta dyniowego, będzie co nadrabiać.

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie przytargałam z ogródka dynię. Musze upiec Twoje ciasto koniecznie. Wygląda baaaardzo pysznie.

    OdpowiedzUsuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis