Szybkie ciasto dyniowe

Szybkie ciasto dyniowe

Bardzo dobre ciasto do kawy.

Szybkie ciasto dyniowe, idealne ciasto na niedzielę do popołudniowej kawy i herbaty jest proste do zrobienia, puszyste, wilgotne i absolutnie pyszne. To jedno z najlepszych jesiennych ciast i ulubione ciasto dyniowe naszych znajomych. Przygotowuję je z puree z surowej dyni, więc zrobisz to ciasto w ekspresowym tempie.
Ciasto z dyni przygotujesz bez miksera. Wystarczy, że w jednej misce wymieszasz ze sobą cukier i mokre składniki, a w drugiej suche i na koniec połączysz zawartość obu misek.

szybkie-ciasto-dyniowe
Łatwe ciasto z dyni z kawowo - rumową polewą, które zrobisz bez użycia miksera.

Szybkie ciasto dyniowe

- proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm lub keksówkę o wymiarach 30x10 cm
moja szklanka ma 250 ml pojemności, a wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
  • 2 szklanki mąki pszennej uniwersalnej
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • pół łyżeczki soli 
  • 1,5 szklanki puree z dyni
  • 1 szklanka drobnego cukru 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki (170 ml) oleju rzepakowego
  • 3 jajka 

Polewa kawowo - rumowa do ciasta z dyni

  • 3 łyżki mocnej, świeżo parzonej gorącej kawy, użyłam kawy z wyraźnie czekoladowym smakiem El Salvador la Mayada
  • 200 g cukru pudru lub zmielonego na puder ksylitolu
  • 2 łyżki rumu
Bezpośrednio przed polaniem ciasta wymieszaj ze sobą wszystkie składniki polewy, tak aby nie było grudek.

szybkie-ciasto-dyniowe

Szybkie ciasto dyniowe przepis


1. Dynię oczyść z pestek, odetnij skórę, a miąższ zmiksuj blenderem na mus albo zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

szybkie-ciasto-dyniowe
 Dynia po zmiksowaniu na puree

2. Puree dyniowe odciśnij przez gazę lub przełóż na gęste sitko i odstaw na około 2 godziny, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci.
3. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni, grzałka góra - dół.
4. Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia. Jeśli używasz tortownicy, to boki posmaruj cieniutko masłem i obsyp mąką krupczatką lub tartą bułką, a papierem wyłóż tylko dno formy.
5. W jednej misce dokładnie wymieszaj ze sobą suche składniki (mąkę, sól, cynamon, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sodę).
6. W drugiej misce wymieszaj cukier i mokre składniki (puree z dyni, jajka i olej) - możesz to zrobić łyżką albo mikserem.
7. Połącz zawartość obu misek, ewentualnie dodaj orzechy i krótko wymieszaj do połączenia składników. Jeżeli korzystasz z robota Magimix umieść jajka, puree dyniowe, olej i cukier  w dużej misie z zamontowanym głównym ostrzem i blenduj przez 20-30 sekund. Dodaj suche składniki i blenduj kolejne 5-10 sekund.
8. Przelej ciasto do przygotowanej wcześniej formy do pieczenia. Piecz około 40-50 minut lub do tzw. suchego patyczka. 10 minut po upieczeniu wyjmij ciasto na kratkę do studzenia. Po wystudzeniu posmaruj ciasto plewą kawowo - rumową.

Uwaga:  Jeśli nie wykorzystasz całego puree do ciasta możesz je wysuszyć w suszarce do grzybów. Otrzymasz w ten sposób pyszną bazę do zup i curry.

szybkie-ciasto-dyniowe
 Szybkie ciasto dyniowe.

Komentarze

  1. Świetne ciasto! Jadłabym je z rozkoszą.
    Tylko nie wspominaj mi o jesieni!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten przepis poleciła mi moja mama, która uwielbia gotować i piec ciasta. Często testuje nowe przepisy. Ja stawiam swoje pierwsze kroki w kuchni, więc chętnie korzystam z jej przepisów. Ciasta jeszcze nie przygotowywałam, ale próbowałam u mojej mamy i jest rewelacyjne. Idealne rozwiązanie dla niespodziewanych gości :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z chęcią bym zjadł takie ciasto ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fajne ciasto, szybko się robi i zapewne też szybko znika :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie robiłam ciasta dyniowego, będzie co nadrabiać.

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie przytargałam z ogródka dynię. Musze upiec Twoje ciasto koniecznie. Wygląda baaaardzo pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniale ciasto, robię praktycznie co tydzień 😋

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy do ciasta nada się pulpa po soku dyniowym? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale jeśli jest bardzo sucha może się okazać, że trzeba będzie dodać 2-3 łyżki wody

      Usuń
  9. Dziękuję za przepis, takiego placka jeszcze nie piekłam, a bardzo lubię piec, więc w najbliższym czasie to zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję za przepis,epus robię drugi raz bo jest przepyszne
    Dałam mniej cukru i reż jest obłędne bez polewy również pyszne

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajny przepis jadły nawet dzieci które dyni nie lubią😂

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: