Jak suszyć skórkę pomarańczową

Choć suszoną skórkę pomarańczową można przygotować o dowolnej porze roku, to głównie jesienią i zimą mamy ochotę poczuć smak lata. Suszona skórka pomarańczowa to doskonały dodatek do mieszanek przyprawowych. Można ją wykorzystać do ciast i świątecznych wypieków. Doskonale komponuje się z kawą i gorącą czekoladą. Suszoną i zmieloną skórką pomarańczową można też zabarwić lukier do makowca lub polewę do piernika. Dodana do potraw z drobiu nada im orientalnego smaku, a w wołowym tajine przypomni nam wspaniały klimat i kuchnię krajów Maghrebu.

Składniki
  • 15 pomarańczy najlepiej z upraw ekologicznych
    Przygotowanie
    Pomarańcze bardzo dokładnie umyć. Jeśli nie mamy pewności czy pochodziły z upraw ekologicznych to dodatkowo sparzyć wrzątkiem i wyszorować.
    Pomarańcze obrać tak jak pokazano na zdjęciu poniżej pozbywając się albedo czyli białej części. Doskonale sprawdza się w tym wypadku dobry obierak. Skórki rozłożyć na sitach suszarki i suszyć na najwyższym poziomie grzania przez około 1,5 godziny.
    Po wysuszeniu zmielić lub pozostawić w kawałka w zależności od potrzeb.

    Przechowywanie
    Suchą skórkę pomarańczową przechowujemy w szczelnym szklanym słoiczku.




    Komentarze

    1. Nigdy nie suszyłam skórki pomarańczowej ale to świetny pomysł, będę musiała spróbować! :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. To jest bajecznie proste - wystarczy ostry obierak i młynek do przypraw :)

        Usuń
    2. Wspaniale wygląda i pewnie jeszcze piękniej pachnie!
      W internecie są przepisy jak oczyścić taki owoc z pestycydow i bakterii, wtedy będziemy pewni że skórkę możemy beż problemów jeść! :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. A masz jakiś swój sprawdzony przepis na oczyszczenie pomarańczy ?

        Usuń
    3. http://stressfree.pl/jak-usunac-pestycydy-z-warzyw-i-owocow/
      najlepiej zastosować się do poleceń fachowców - sprawdzone przepisy !

      OdpowiedzUsuń

    Prześlij komentarz

    Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

    Formularz kontaktowy

    Nazwa

    E-mail *

    Wiadomość *


    Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

    Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


    Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

    Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

    A teraz ugotujmy coś wspólnie
    Ola i Paweł

    Znajdziesz nas tutaj

    Znajdziesz nas tutaj: