Chipsy ogórkowe z koperkiem i przyprawami

Suszone owoce i warzywa mogą stanowić doskonałą przyprawę do wszelakich dań i zdrową smaczną przekąskę na chłodne zimowe wieczory.
Skoro można przygotować chipsy z ziemniaków, to proponuję abyście też spróbowali chipsów ogórkowych w kilku wariantach smakowych.
W postaci zmielonej mogą służyć jako jedna z przypraw do dipów, labnehu lub masła ziołowego

Składniki
  • 3 kg twardych ogórków gruntowych lub wężowych
Dodatki
  • 2-3 pęczki koperku i sól do smaku lub
  • jedna z przykładowych mieszanek przeprawowych
    1. wariant pierwszy - 1 łyżka stołowa soli i 1 łyżka papryki chili lub
    2. wariant drugi - 1 łyżka słowa soli, 1 łyżeczka mielonego pieprzu i 1 łyżka suszonego tymianku lub
    3. wariant trzeci - 1 łyżka słowa soli, 1 łyżeczka mielonego pieprzu, 1 łyżka stołowa mielonego czosnku i 2 pęczki posiekanego koperku
    4. wariant czwarty - 1 łyżka stołowa soli i..... Wasze ulubione zioła lub przyprawy
    Przygotowanie
    Koperek umyć i posiekać. Ogórki umyć, osuszyć i pokroić na plastry o grubości około 1 do 3mm. Jeśli po ususzeniu zamierzamy je zmielić, to ogórki należy pokroić na jak najcieńsze plasterki, wówczas po wysuszeniu będą miały grubość kartki papieru.
    Posypać obficie koperkiem lub wybraną mieszanką przypraw.
    Suszyć około 8 godzin na najwyższym poziomie grzania (do czasu aż będą chrupiące)
    Zmielone można dodawać do dipów (jutro przepis) i masła ziołowego. 

    Uwaga - jeśli nasiona są bardzo twarde można ogórki przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i następnie pokroić w półplasterki





    Komentarze

    1. Macie absolutnie genialne pomysły na suszone warzywa, a te kiszone ogórki to moim zdaniem najlepszy przepis jaki znalazłam

      OdpowiedzUsuń

    Prześlij komentarz

    Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

    Formularz kontaktowy

    Nazwa

    E-mail *

    Wiadomość *


    Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

    Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


    Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

    Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

    A teraz ugotujmy coś wspólnie
    Ola i Paweł

    Znajdziesz nas tutaj

    Znajdziesz nas tutaj: