TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Cynbaty - chipsy z batatów z cynamonem

Suszone bataty to popularna i smaczna przekąska rodem z krajów azjatyckich. W Polsce bataty są nadal niedoceniane, choć swoimi właściwościami znacznie przewyższają ziemniaki, a przygotowane z nich chipsy mogą stanowić zdrową alternatywę dla chipsów ziemniaczanych.
Suszenie batatów w suszarce do warzyw pozwala pominąć dodatek oleju, co znacznie obniży kaloryczność przekąski.

Składniki
  • 6 dużych batatów
  • 3 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki mielonego cynamonu
Przygotowanie
Bataty umyć, obrać, pokroić na cienkie jak papier plasterki.  Oprószyć solą i cynamonem, całość dokładnie wymieszać.
Plastry batatów ułożyć na sitach i suszyć około 4-8 godzin (dotyczy modelu MSG-02 firmy MPM), do czasu aż będą chrupiące.
Czas suszenia jest uzależniony od grubości plasterków i mocy suszarki.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Uwaga - najcieńsze plasterki uzyskamy krojąc bataty na mandolinie lub ze pomocą obieraka do warzyw.











Komentarze

  1. Co za pyszności! Chętnie wzięłabym takie do kina ;-)

    Zapraszam do siebie! www.make-life-green.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, idealne do wieczornego oglądania filmów :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych