2/23/2019

Sernik borówkowy na zimno

Sernik borówkowy na zimno w środku zimy przypomina mi piękne słoneczne dni. Uwielbiamy ten smak  Przygotowanie masy serowo-borówkowej z liofilizowanych borówek jest dziecinnie proste - wystarczy wymieszać oba składniki, a później połączyć ze śmietaną ubitą z cukrem.
Sernik borówkowy na zimno to ciasto, które nigdy się nie znudzi, pyszny deser na każdą pogodę i niepogodę - bez względu na to czy za oknem ziąb i plucha czy piękne słoneczko.
Jeśli spodziewacie się gości, albo poszukujecie idealnego przepisu na ciasto bez pieczenia, to ten wyjątkowo prosty sernik borówkowy na zimno z serków homogenizowanych będzie przysłowiowym strzałem w dziesiątkę.

Sernik-borowkowy-na-zimno

Sernik borówkowy na zimno

- proporcje na tortownicę o średnicy około 24 cm lub kilka ramekinów
  • 5 serków homogenizowanych naturalnych lub o smaku waniliowym (po około 140 g każdy) 
  • 250 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki 36%,
  • 6-7 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w wodzie 
  • 2-3 łyżki cukru pudru 
  • 3-4 łyżeczki liofilizowanych sproszkowanych borówek amerykańskich
  • opcjonalnie 2 galaretki owocowe (smak do wyboru)  
  • opcjonalnie herbatniki lub biszkopty do wyłożenia na spód, jeśli robicie sernik w tortownicy.
Ps. Borówki liofilizowane to innymi słowy borówki suszone w bardzo niskiej (-40 stopni) temperaturze, które zachowują swój smak, aromat oraz większość witamin i nie zawierają żadnych dodatków. Można je przechowywać przez bardzo długi czas i spożywać na sucho jako chrupki lub stosować jako dodatek do bardzo wielu dań. Najczęściej kupuję liofilizat marki LyoBio albo jako sproszkowane borówki amerykańskie albo liofilizowany cały owoc borówki amerykańskiej

Jak zrobić sernik borówkowy na zimno

Liofilizowane sproszkowane borówki mieszam z serkiem homogenizowanym i odstawiam na około 10 minut.
Żelatynę zalewam kilkoma łyżkami gorącej wody, nie dopuszczając do wrzenia podgrzewam na małym ogniu cały czas mieszając do czasu aż się rozpuści. Odstawiam do lekkiego przestudzenia.
Śmietanę ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier puder, a na sam koniec nie przerywając ubijania, po jednej łyżce, serki homogenizowane. Kiedy masa dobrze się połączy dodaję żelatynę i miksuję jeszcze około minuty. Masę sernikową przelewam do formy lub foremek i wkładam na minimum 6  godzin do lodówki.
Kiedy serniczki stężeją można je dodatkowo zalać chłodną galaretką i udekorować listkami mięty lub świeżymi owocami.

Sernik-borowkowy-na-zimno

Sernik borówkowy na zimno

2 komentarze:

  1. Mniejsza o sernik, ale zdjęcia robisz genialne :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sernik jest wyjątkowo smaczny, a zdjęć nie da się zjeść :D

      Usuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis