2/25/2019

Curry jalfrezi z kurczaka

Indyjski kurczak jalfrezi

gotuję - nie marnuję w wersji indyjskiej


Curry jalfrezi z kurczaka jest rodzajem pikantnego curry z zielonymi papryczkami chilli, cebulą i pomidorami. Nazwa dania w języku bengalskim - jhālpharezī - oznacza pikantne jedzenie. Jalfrezi było przygotowywana prawdopodobnie jeszcze za panowania Wielkich Mogołów. Wiele przepisów na curry jalfrezi z kurczaka lub jagnięciny albo jalfrezi wegetariańskie można też znaleźć w książkach kucharskich wydanych w czasach kiedy Indie znajdowały się pod panowaniem brytyjskim. Pierwotnie jalfrezi było przygotowywane z resztek mięsa, które pozostało po wykwintnych ucztach, dziś podawane jest w wielu renomowanych restauracjach. W 2011 roku curry jalfrezi zostało uznane za najpopularniejszą potrawę w indyjskich i południowo-azjatyckich restauracjach w Wielkiej Brytanii i zdeklasowało tym samym tak popularne potrawy jak tikka masala i kurczak tandoori / tandoori chicken

Przepis na curry jalfrezi z kurczaka znalazł się m.in. w The Hairy 'Bikers' Great Curries autorstwa Kudłatych Kucharzy - Dave'a Myersa i Si Kinga. Wersję jalfrezi z fasoli zamieścił w swojej książce Food Revolution bardzo lubiany w Polsce Jamie Oliver.
Inne nazwy jalfrezi to: jhal frezi, zalfrezi, zalfraizi, jaffraz, chicken jalfrezi,

Curry jalfrezi z kurczaka to idealne danie dla osób lubiących aromatyczną, pełną magicznej woni wschodnich przypraw,  kolorową, pikantną i niezwykle pyszną kuchnię indyjską. Do jalfrezi chicken można  wykorzystać resztki upieczonego lub ugotowanego mięsa, które zostało np. z  wczorajszego obiadu, więc unikniemy w ten sposób marnowania jedzenia.

Curry-jalfrezi-z-kurczaka

Kurczak jalfrezi

- proporcje na 3-4 osoby
  • około 600 g pozbawionego skóry i kości mięsa z kurczaka (filetów lub udek) albo mięso drobiowe, które zostało z np. z gotowania rosołu.
  • 1 duża cebula drobno posiekana
  • 2 zielone papryczki chili
  • 2 zielone lub czerwone słodkie papryki średniej wielkości, oczyszczone z nasion
  • 2-3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 2-3 cm kawałek świeżego imbiru drobno posiekany
  • 1 łyżka stołowa czerwonej pasty curry lub 1 łyżeczka garam masala
  • pół łyżeczki chili w proszku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 400 g pomidorów z puszki lub cztery duże mięsiste pomidory
  • 4-5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 -2 łyżki masła ghee lub oleju do smażenia
  • sól, duża szczypta cukru i duża szczypta cynamonu do smaku
  • natka kolendry lub pietruszki do dekoracji 
  • ryż basmati lub czerwony ryż
Większość przypraw indyjskich, masło ghee czy czerwony ryż można bez problemu kupić w sklepie internetowym Kuchnie Świata

Przepis na curry jalfrezi z kurczaka

Mięso obieramy ze skóry,  kroimy w średniej wielkości kostkę, około 3x3 cm (albo używamy ugotowanego wcześniej mięsa).i oprószamy solą i kurkumą.
W głębokim rondlu, woku lub na patelni rozgrzewamy masło ghee lub olej, dodajemy posiekaną cebulę i drobno posiekane chili i mieszając podsmażamy przez około 2-3 minuty. Dodajemy mięso z kurczaka, pastę curry lub garam masala i smażymy kolejne 3-4 minuty, aż mięso nabierze złocistego koloru. Dodajemy posiekany czosnek i imbir i smażymy około 2 minut. Wsypujemy zmieloną kolendrę, mielony kumin, chili w proszku i smażymy około 1 minuty. Na koniec dodajemy drobno pokrojone słodkie papryki i pomidory, doprawiamy do smaku solą, cynamonem i ewentualnie cukrem i dusimy na niewielkim ogniu około 10 minut. Jogurt rozrabiamy z dwiema łyżkami powstałego sosu, dodajemy do mięsa i dusimy kolejne 5 minut.
Kurczak jalfrezi  najlepiej smakuje z ryżem basmati lub z czerwonym ryżem, który widzicie na zdjęciach.
Również chleb naan świetnie pasuje curry jalfrezi z kurczaka.

Curry-jalfrezi-z-kurczaka

Aromatyczne curry jalfrezi z kurczaka


2 komentarze:

  1. Curry jalfrezi na Twoich zdjęciach wygląda tak, jak zaproszenie w daleką i bardzo egzotyczną podróż pełną smaków. Prowadzisz niesamowicie inspirujący blog i będziemy bardzo chętnie Cię odwiedzać! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi czytać takie słowa. Zwłaszcza, że wielokrotnie miałam okazję gościć na organizowanych w Waszym studio warsztatach.

      Usuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis