11/29/2017

Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów

Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów przygotowana ze świeżej i suszonej żurawiny przez Sylwię Chrzanowską, ambasadorkę marki Kohersen Mycook zasmakowała nam do tego stopnia, że w ciągu zaledwie trzech tygodni przygotowałam go dwukrotnie. Pierwszą porcję zapasteryzowałam i zostawiłam na nadchodzące Święta, drugą podzieliłam się z koleżanką.
Dziś jednak postanowiłam przygotować nieco inną wersję konfitury ze świeżej żurawiny, zdecydowanie bardziej wykwintną, o wyczuwalnym korzennym aromacie. Dzięki niewielkiej modyfikacji mojego wypróbowanego przepisu żurawina do mięsa, serów i nie tylko  udało mi się uzyskać zupełnie nowy smak.
Własnoręcznie przygotowana żurawina do mięsa zapasteryzowana w słoikach na zimę to gwarancja, że nie będziemy zmuszeni kupować w sklepach gotowych przetworów, często wzbogaconych chemicznymi, zbędnymi dla naszego organizmu, "dodatkami"
Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów z poniższego przepisu świetnie pasuje też do... sernika z makiem. Takie połączenie podpowiedział mi szef kuchni w Restauracji i Hotelu Mansor, Grzegorz Sebastian, którego porady możecie przeczytać w poście Jak przygotować wigilijną kolację

Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów
Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów

Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów - składniki

  • 600 g żurawiny świeżej lub mrożonej
  • 150-200 g brązowego cukru (lub do smaku)
  • sok z jednej dużej pomarańczy
  • 50 ml wiśniówki
  • 1 łyżka stołowa miodu
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 lub 2 zmielone goździki
Opcjonalnie 1/4 łyżeczki cukru waniliowego lub szczypta gałki muszkatołowej
Opcjonalnie mała szczypta kashmiri chili lub duża szczypta mielonego czarnego pieprzu (jeśli żurawina ma być podawana tylko do mięsa, pasztetów lub serów).

Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów - przygotowanie

Wariant dla tradycjonalistów
Do garnka wlać sok z pomarańczy, dodać cukier, miód i przyprawy. Gotować do chwili rozpuszczenia się cukru mieszając od czasu do czasu (takie postępowanie pozwala lepiej wydobyć aromat przypraw).
Dodać 4/5 umytej żurawiny. Gotować na małym ogniu około 25- 35 minut mieszając i delikatnie ugniatając żurawinę, po czym dodać pozostałe owoce i wiśniówkę i gotować kolejne 10-15 minut, aż sos zacznie gęstnieć. Gorącą konfiturę z żurawiny przełożyć do słoików i od razu odwrócić do góry dnem. Ewentualnie można dodatkowo pasteryzować 10 - 15 minut, ale nie jest to konieczne.
Uwaga - podczas gotowania żurawina może pryskać.
Można dodać całość żurawiny od razu, można także dodać więcej soku z pomarańczy lub wody i na koniec zmiksować, aby uzyskać sos żurawinowy, ale my lubimy, kiedy część owoców jest cała.

Wariant dla użytkowników Kohersen Mycook
Do naczynia głównego wsypać 500 g żurawiny, zalać sokiem z pomarańczy i gotować przez 5 minut, temperatura 90, prędkość 3.
Dodać cukier, miód, mielony cynamon i goździki i ponownie zagotować – czas 5 minut, temperatura 80, prędkość 2-3
Dodać wiśniówkę oraz pozostałe 100 g żurawiny i gotować 5 minut, temperatura 80, prędkość 1-2
Przełożyć do słoiczków. Ja dodatkowo go pasteryzuję przez 10-15minut, ale nie jest to konieczne.
Jeśli lubicie żurawinę w formie musu lub sosu, to wystarczy dodać więcej soku z pomarańczy lub wody, a na końcu całość zmiksować - otrzymacie wówczas pyszny sos żurawinowy ze świeżej żurawiny, który można podawać na ciepło.

Ta prosta do przygotowania domowa konfitura ze świeżej żurawiny pasuje także do kaczki, indyka  i ryby.

Poniżej oryginalny przepis Sylwii Chrzanowskiej.




24 komentarze:

  1. Pamiętam, gdy byłam młodsza, zupełnie nie rozumiałam, jak można dodać konfiturę do mięsa, a teraz się tym zajadam :) Jak widać do wszystkiego trzeba dojrzeć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też długo nie mogłam się do takiego połączenia przekonać, a teraz to obowiązkowy dodatek do pieczonej karkówki :)

      Usuń
  2. idealna na zbliżające się Święta <3 mniami

    OdpowiedzUsuń
  3. Od dawna chodziło za mną zrobienie pasztetu... teraz jestem już zdecydowana na 100% żeby go zrobić i w środku umieścić Twoją konfiturę <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ja uwielbiam takie konfitury <3 Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam żurawinę, ostatnio kupuje chleb razowy z żurawiną i najchętniej, to bym sam jadła :) A przepis zapisałam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zastanawiam się też czy nie zrobić wersji z dodatkiem migdałów, to mogłoby być ciekawe połączenie smaków

      Usuń
  6. Jakim alkoholem zastąpić wiśniówkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że dobrze sprawdzi się czerwone półwytrawne wino - zachowa ładną barwę żurawiny i doda nowego smaku.

      Usuń
  7. Wspaniale! Do tej pory kupowałam żurawinę z w sklpeie IKEA (taką w słoiku). A teraz widzę, że może się odważę sama przygotować! Na święta byłaby jak znalazł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bywam w IKEI dość często, ale jakoś nie zwracałam uwagi na to czy jest tam żurawina. Nie wiem więc jak duże będą różnice w smaku.

      Usuń
  8. Obowiązkowa konfitura w każdej dobrej kuchni. Zaglądam na strony z przepisami i sprawdzam przepisy, podglądam i modyfikuję, lubię eksperymentować, choć oczywiście mam kilka przepisów, których za żadne skarby świata nie zmienią.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My dość często łączymy tradycyjną polską kuchnię z bliskowschodnimi przyprawami :)

      Usuń
  9. Kiedyś nie byłam przekonana do żurawinki, ale teraz ją uwielbiam ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam wrażenie, że wiele osób przeobraża się z przeciwników w fanów konfitury z żurawiny. U mnie było podobnie :)

      Usuń
  10. Żurawina to mój ulubiony dodatek do mięs! :) I jeszcze lubię ziemniaczki z żurawiną (oczywiście pieczone).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczone ziemniaczki z żurawiną są super. Dzięki, że mi o nich przypomniałaś :)

      Usuń
  11. Uwielbiam żurawinę. A najbardziej lubię ją jeść w pracy, taką suszoną. Wciąga jak paluszki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Suszoną żurawinę często dodaję do mieszanki różnych orzechów :)

      Usuń
  12. Ja jeszcze nie jadłam połączenie konfitury z żurawiny z mięsem, ale mnie zachęciłaś 😃 mniam 😍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też przez wiele lat nie wyobrażałam sobie takiego połączenia, natomiast teraz nie wyobrażam sobie pieczonej karkówki, bez konfitury z żurawiny

      Usuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 Cztery Fajery - blog kulinarny , Blogger