TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów

Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów 

Najlepszy przepis na żurawinę do mięsa.

Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów przepis na dżem żurawinowy z małą ilością cukru. Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów zasmakowała nam do tego stopnia, że w ciągu zaledwie trzech tygodni przygotowałam żurawinę do mięsa dwukrotnie. Zrobiłam też wykwintne konfitury ze świeżej żurawiny o wyczuwalnym korzennym aromacie. Żurawina do mięsa pasuje do serów i pasztetów. Jest tak samo pyszna jak konfitura z czerwonej cebuli oraz konfitura z żurawiny i gruszek (przepis). Konfiturę żurawinową możesz dodać do masy makowej, kiedy będziesz piekła najlepszy makowiec zawijany (przepis) - wystarczą 2-3 łyżki stołowe. Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów z poniższego przepisu świetnie uzupełnia też smak masy makowej w serniku z makiem. Takie połączenie podpowiedział mi szef kuchni w Restauracji i Hotelu Mansor, Grzegorz Sebastian.

domowa-konfitura-z-zurawiny-do-miesa-serow-i-pasztetow

Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów składniki

  • 600 g żurawiny świeżej lub mrożonej
  • 150-200 g brązowego cukru (lub do smaku)
  • 1 jabłko starte na tarce,
  • sok z jednej dużej pomarańczy
  • 25 ml wiśniówki
  • 1 łyżka stołowa miodu
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 lub 2 zmielone goździki 
  • mała szczypta gałki muszkatołowej

Opcjonalnie możesz dodać dużą szczyptę chili lub mielonego czarnego pieprzu (jeśli żurawina ma być podawana tylko do mięsa, pasztetów lub serów).

Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów przepis

1. Do garnka wlać sok z pomarańczy, dodać cukier, miód i przyprawy. Gotować do chwili rozpuszczenia się cukru mieszając od czasu do czasu (takie postępowanie pozwala lepiej wydobyć aromat przypraw).

2. Dodać 4/5 umytej żurawiny i starte jabłko. Gotować na małym ogniu około 25- 35 minut mieszając i delikatnie ugniatając żurawinę, po czym dodać pozostałe owoce i wiśniówkę i gotować kolejne 10-15 minut, aż sos zacznie gęstnieć. 

3. Gorącą konfiturę z żurawiny przełożyć do słoików i od razu odwrócić do góry dnem. Ewentualnie można dodatkowo pasteryzować 10 - 15 minut, ale nie jest to konieczne.

Uwaga - podczas gotowania żurawina może pryskać.

Można dodać całość żurawiny od razu, można także dodać więcej soku z pomarańczy lub wody i na koniec zmiksować, aby uzyskać sos żurawinowy, ale my lubimy, kiedy część owoców jest cała.

Oryginalny przepis Sylwii Chrzanowskiej dla użytkowników Kohersen Mycook

Ta prosta do przygotowania domowa konfitura ze świeżej żurawiny pasuje także do kaczki, indyka i ryby.

Nie polecam jednak dodawania suszonej żurawiny, ponieważ bardzo często zawiera dodatek oleju. 

domowa-konfitura-z-zurawiny-do-miesa-serow-i-pasztetow
Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów.

Komentarze

  1. Pamiętam, gdy byłam młodsza, zupełnie nie rozumiałam, jak można dodać konfiturę do mięsa, a teraz się tym zajadam :) Jak widać do wszystkiego trzeba dojrzeć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też długo nie mogłam się do takiego połączenia przekonać, a teraz to obowiązkowy dodatek do pieczonej karkówki :)

      Usuń
  2. idealna na zbliżające się Święta <3 mniami

    OdpowiedzUsuń
  3. Od dawna chodziło za mną zrobienie pasztetu... teraz jestem już zdecydowana na 100% żeby go zrobić i w środku umieścić Twoją konfiturę <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ja uwielbiam takie konfitury <3 Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam żurawinę, ostatnio kupuje chleb razowy z żurawiną i najchętniej, to bym sam jadła :) A przepis zapisałam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zastanawiam się też czy nie zrobić wersji z dodatkiem migdałów, to mogłoby być ciekawe połączenie smaków

      Usuń
  6. Jakim alkoholem zastąpić wiśniówkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że dobrze sprawdzi się czerwone półwytrawne wino - zachowa ładną barwę żurawiny i doda nowego smaku.

      Usuń
  7. Wspaniale! Do tej pory kupowałam żurawinę z w sklpeie IKEA (taką w słoiku). A teraz widzę, że może się odważę sama przygotować! Na święta byłaby jak znalazł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bywam w IKEI dość często, ale jakoś nie zwracałam uwagi na to czy jest tam żurawina. Nie wiem więc jak duże będą różnice w smaku.

      Usuń
  8. Obowiązkowa konfitura w każdej dobrej kuchni. Zaglądam na strony z przepisami i sprawdzam przepisy, podglądam i modyfikuję, lubię eksperymentować, choć oczywiście mam kilka przepisów, których za żadne skarby świata nie zmienią.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My dość często łączymy tradycyjną polską kuchnię z bliskowschodnimi przyprawami :)

      Usuń
  9. Kiedyś nie byłam przekonana do żurawinki, ale teraz ją uwielbiam ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam wrażenie, że wiele osób przeobraża się z przeciwników w fanów konfitury z żurawiny. U mnie było podobnie :)

      Usuń
  10. Żurawina to mój ulubiony dodatek do mięs! :) I jeszcze lubię ziemniaczki z żurawiną (oczywiście pieczone).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczone ziemniaczki z żurawiną są super. Dzięki, że mi o nich przypomniałaś :)

      Usuń
  11. Uwielbiam żurawinę. A najbardziej lubię ją jeść w pracy, taką suszoną. Wciąga jak paluszki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Suszoną żurawinę często dodaję do mieszanki różnych orzechów :)

      Usuń
  12. Ja jeszcze nie jadłam połączenie konfitury z żurawiny z mięsem, ale mnie zachęciłaś 😃 mniam 😍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też przez wiele lat nie wyobrażałam sobie takiego połączenia, natomiast teraz nie wyobrażam sobie pieczonej karkówki, bez konfitury z żurawiny

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych