Konfitura z żurawiny i gruszek

Konfitura z żurawiny i gruszek

Przepis na żurawinę z gruszkami do mięsa i serów.

Konfitura z żurawiny i gruszek przepis na żurawinę z gruszkami do mięsa i serów. Konfitura z żurawiny i gruszek koniecznie musi znaleźć się na naszym świątecznym stole. Uwielbiam sposób, w jaki słodkie gruszki uzupełniają cierpką żurawinę. To najlepszy przepis na żurawinę z gruszkami, jaki wypróbowaliśmy. Konfitura żurawinowo-gruszkowa może być serwowana schłodzona lub w temperaturze pokojowej. Świetnie smakuje z pieczoną wieprzowiną lub pieczonym drobiem. Kaczka pieczona z jabłkami (przepis) podana z konfiturą z żurawiny z gruszkami uwiedzie smakiem nawet zagorzałego przeciwnika kaczek. Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z przetworami z żurawiny, ta konfitura z żurawiny i gruszek to świetny przepis na początek. Konfitura z żurawiny z gruszkami nie wymaga żelfixu ani pektyny ani innych specjalnych składników. 

Żurawina i gruszki są tak pysznymi owocami, że z radością dzielę się z Tobą przepisem na konfiturę z żurawiny i gruszek. Jest słodka, trochę cierpka, a dzięki cudownemu kolorowi stanowi wspaniały dodatek do wielu potraw lub prezent na święta. Nasz pyszny i prosty przepis na dżem żurawinowo-gruszkowy wymaga tylko czterech składników. Zrób go zanim żurawina zniknie.

konfitura-z-zurawiny-i-gruszek
Konfitura z żurawiny i gruszek przepis na żurawinę z gruszkami do mięsa i serów. Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z przetworami z żurawiny, ta konfitura z żurawiny i gruszek to świetny przepis na początek. Nie wymaga żelfixu ani pektyny ani innych specjalnych składników.

Żurawina i gruszki są tak pysznymi owocami, że z radością dzielę się z Tobą przepisem na konfiturę z żurawiny i gruszek. Jest słodka, trochę cierpka, a dzięki cudownemu kolorowi stanowi wspaniały dodatek do wielu potraw lub prezent na święta. Nasz pyszny i prosty przepis na dżem żurawinowo-gruszkowy wymaga tylko czterech składników. Zrób go zanim żurawina zniknie.
 

Konfitura z żurawiny i gruszek przepis

Żurawina i gruszki doskonale komponują się z wieloma przyprawami. Smak konfitury z żurawiny i gruszek możesz podkreślić dodając jedną lub kilka przypraw: wanilię, cynamon, imbir, kardamon lub kwiaty lawendy.

  • 1 kg żurawiny, przemrożonej uprzednio przez 24 godziny w zamrażalniku,
  • 200 g cukru lub więcej do smaku,
  • 3 Gruszki Grójeckie,
  • opcjonalnie kilka łyżek wody lub sok z 1 małej cytryny.

Uwagi do przepisu na konfiturę z żurawiny i gruszek

Robiąc przetwory z żurawiny zazwyczaj wybieram żurawinę wielkoowocową. Nie przepadam za wyczuwalną goryczką zawartą w żurawinie błotnej, nawet pomimo jej przemrożenia. Jeśli robisz przetwory z żurawiny błotnej pamiętaj, aby pozostawić ją na minimum 24 godziny w zamrażalniku zanim zaczniesz przygotowywać przetwory.

Żurawina i gruszki zawierają tak dużo naturalnej pektyny, że można zmniejszyć ilość cukru w ​​większym stopniu niż w przypadku innych owoców, a mimo to otrzymasz idealną konfiturę żurawinową z gruszkami. 

Do tego przepisu możesz wykorzystać świeżą lub mrożoną żurawinę. Odradzam natomiast robienie przetworów z żurawiny suszonej, ponieważ często zawiera też dodatek oleju.

Konfitura z żurawiny i gruszek jak zrobić

1. Do garnka z grubym dnem wsyp umytą i oczyszczoną z nadpsutych owoców żurawinę. Dodaj cukier oraz obrane i drobno posiekane gruszki. Jeśli chcesz dodaj też przyprawy, na przykład wanilię, cynamon, imbir lub kardamon albo kwiaty lawendy. Wymieszaj zawartość garnka.

2. Na średnim ogniu gotuj żurawinę do chwili, aż cukier się rozpuści, a owoce zaczną pękać i puszczać sok.  W razie potrzeby możesz dodać kilka łyżek wody albo sok z 1 małej cytryny (uważaj, żeby do garnka nie wpadły pestki). Doprowadź konfiturę z żurawiny i gruszek do wrzenia i zmniejsz płomień do małego.

3. Gotuj konfiturę przez około 40-50 minut lub do momentu, aż zgęstnieje, do takiej konsystencji, jaką lubisz. Gdy żurawina się gotuje, możesz ją rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków albo użyć blendera, aby zmiksować żurawiną na gładką masę. Pod koniec trzeba dość często mieszać, żeby żurawina się nie przypaliła.

4. Przełóż konfiturę żurawinowo - gruszkową do czystych, wyparzonych wrzątkiem słoików i od razu je zakręć. Ustaw słoiki do góry dnem i przykryj kocem lub grubym ręcznikiem kuchennym. Konfitura z żurawiny i gruszek nie wymaga dodatkowej pasteryzacji, ale oczywiście możesz ją zapasteryzować.

Udostępnij przepis na żurawinę do mięsa i serów

Spodobał Ci się nasz przepis na konfiturę z żurawiny i gruszek ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

konfitura-z-zurawiny-i-gruszek

Jak pasteryzować konfitury z żurawiny

1. Słoiki i pokrywki bardzo dokładnie umyj (ręcznie lub w zmywarce) i wyparz wrzątkiem.

2. Czyste, gorące słoiki napełnij gorącą konfiturą z żurawiny, pozostawiając centymetr wolnej przestrzeni pomiędzy powierzchnią żurawiny a pokrywką. Dokładnie zakręć słoiki.

3. Na dnie garnka ułóż ściereczkę kuchenną. Pamiętaj, że słoiki z gorącymi przetworami zawsze wkładamy do garnka z gorącą wodą, a słoiki, których zawartość nieco ostygła umieszczamy w garnku z wodą o temperaturze zbliżonej, do temperatury słoików. Jeśli włożysz gorące słoiki do zimnej wody lub zimne do gorącej wody, słoiki mogą pękać na skutek różnicy temperatur. Woda powinna sięgać około 1 cm poniżej pokrywki.

4. Doprowadź wodę do wrzenia, zmniejsz płomień (woda powinna mrugać, tak jak rosół gotowany na wolnym ogniu).  

  • słoiki o pojemności 200-300 ml pasteryzuj około 10 minut
  • słoiki o pojemności 350-500 ml pasteryzuj około 15-20 minut
  • większe słoiki wymagają około 25-30 minut pasteryzacji

4. Wyjmij słoiki i ewentualnie jeszcze raz dokręć pokrywki. Przykryj słoiki grubym ręcznikiem albo kocem i pozostaw do ostygnięcia. Konfitura z żurawiny i gruszek jest gotowa do spożycia od razu po przygotowaniu.

konfitura-z-zurawiny-i-gruszek
Na zdjęciu żurawina wielkoowocowa. Często można ją kupić w większych marketach.

Do czego pasuje konfitura z żurawiny i gruszek

Żurawina fantastycznie podkreśla smak pieczonych mięs, zwłaszcza karkówki i polędwiczek wieprzowych. Jest również niezastąpionym dodatkiem do pieczonej kaczki, indyka i kurczaka czy dziczyzny. 

Połączenie gruszek i żurawiny jest tak owocowe i uwodzicielskie, że te  konfitury idealnie nadają się do podawania z bułkami i tostami. Użyj tej pysznej żurawiny do dekoracji sernika. Gdy rozpoczniesz sezon świątecznych wypieków, rozważ dodanie kilku łyżek do piernika. Potraktuj konfitury z żurawiny jako słodko-kwaskowe smarowidło do naleśników, gofrów, croissantów i słodkich bułeczek. Możesz ją nawet podawać do lodów, nie będziesz tego żałować. Polecam dodać 203 łyżki tej konfitury żurawinowej do masy makowej, kiedy będziesz piekła sernik z makiem albo nasz najlepszy makowiec zawijany (przepis)

Konfitura z żurawiny i gruszek to świetny dodatek do serów kozich i pleśniowych, pasuje też do deski wędlin i deski serów. Smażony ser Camembert, góralskie oscypki lub oryginalny turecki ser Halloumi z konfiturą z żurawiny i gruszek to prawdziwa poezja smaku.

Dodaj trochę konfitury z żurawiny do jogurtu naturalnego, a otrzymasz pyszny jogurt owocowy. Zamiast jogurtu możesz użyć serka śmietankowego.

Uwaga

Jeśli masz kamienie nerkowe lub bierzesz leki rozrzedzające krew nie powinnaś spożywać zbyt dużo żurawiny ponieważ zawiera witaminę K i szczawiany.

 Materiał powstał we współpracy ze Stowarzyszeniem Sady Grójeckie.

konfitura-z-zurawiny-i-gruszek
Konfitura z żurawiny i gruszek.

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: