6/07/2018

Ciasto drożdżowe z truskawkami łyżką mieszane

Ciasto drożdżowe z truskawkami łyżką mieszane zawsze kojarzy mi się z początkiem lata. To najlepsze jakie znam, bardzo puszyste ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką, które nie wymaga użycia miksera ani ręcznego wyrabiania.
Słodkawe, wilgotne, z dużą ilością truskawek jest idealnie na leniwe popołudnie. Do tego dobra kawa książka i recepta na wspaniały wieczór gotowa.
Ciasto drożdżowe z truskawkami łyżką mieszane zawsze rozpoczyna u nas sezon na ciasta z sezonowymi owocami i błyskawicznie znika z talerza.
Jestem pewna, że Wam też zasmakuje.

Ciasto drożdżowe z truskawkami łyżką mieszane- składniki

 - składniki-umieszczamy w misce w takiej kolejności jak poniżej
  • 3 rozbełtane jajka
  • na jajka rozkruszyć 5o gramów (czyli pół kostki) świeżych drożdży lub dwie łyżeczki drożdży instant
  • 1/2 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • około 40 dag truskawek
  • odrobina masła i bułki tartej do wysmarowania foremki do pieczenia 

kruszonka do ciasta.

  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 kostki mocno schłodzonego, pokrojonego na małe kawałeczki masła
Wszystkie składniki zmiksować blenderem (kruszonka jest wtedy bardzo drobna) lub ugnieść widelcem i do chwili posypania ciasta przechowywać w lodówce.

Ciasto drozdzowe z truskawkami lyzka mieszane
Ciasto drożdżowe z truskawkami łyżką mieszane

Jak zrobić ciasto drożdżowe z truskawkami łyżką mieszane

Wszystkie składniki ciasta umieścić w dużej misce w podanej wyżej kolejności. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce lub do nagrzanego do około 25 stopni piekarnika na minimum 3 godziny  Po tym czasie zawartość miski dokładnie wymieszać łyżką lub mikserem (używając haka do ciasta), aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy, ułożyć na górze truskawki (duże owoce najpierw przekroić na pół) i posypać kruszonką. Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu na około 25-30 minut do ponownego wyrośnięcia.  Piec bez termoobiegu w nagrzanym do temperatury 180 stopni piekarniku przez 30-35 minut

Ciasto drozdzowe z truskawkami lyzka mieszane
Ciasto drożdżowe z truskawkami łyżką mieszane

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 Cztery Fajery - blog kulinarny , Blogger