Ciasto drożdżowe z truskawkami łyżką mieszane

Ciasto drożdżowe z truskawkami łyżką mieszane zawsze kojarzy mi się z początkiem lata. To najlepsze jakie znam, bardzo puszyste ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką, które nie wymaga użycia miksera ani ręcznego wyrabiania.
Słodkawe, wilgotne, z dużą ilością truskawek jest idealnie na leniwe popołudnie. Do tego dobra kawa książka i recepta na wspaniały wieczór gotowa.
Ciasto drożdżowe z truskawkami łyżką mieszane zawsze rozpoczyna u nas sezon na ciasta z sezonowymi owocami i błyskawicznie znika z talerza.
Jestem pewna, że Wam też zasmakuje.

Ciasto drożdżowe z truskawkami łyżką mieszane- składniki

 - składniki-umieszczamy w misce w takiej kolejności jak poniżej
  • 3 rozbełtane jajka
  • na jajka rozkruszyć 5o gramów (czyli pół kostki) świeżych drożdży lub dwie łyżeczki drożdży instant
  • 1/2 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • około 40 dag truskawek
  • odrobina masła i bułki tartej do wysmarowania foremki do pieczenia 

kruszonka do ciasta.

  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 kostki mocno schłodzonego, pokrojonego na małe kawałeczki masła
Wszystkie składniki zmiksować blenderem (kruszonka jest wtedy bardzo drobna) lub ugnieść widelcem i do chwili posypania ciasta przechowywać w lodówce.

Ciasto drozdzowe z truskawkami lyzka mieszane
Ciasto drożdżowe z truskawkami łyżką mieszane

Jak zrobić ciasto drożdżowe z truskawkami łyżką mieszane

Wszystkie składniki ciasta umieścić w dużej misce w podanej wyżej kolejności. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce lub do nagrzanego do około 25 stopni piekarnika na minimum 3 godziny  Po tym czasie zawartość miski dokładnie wymieszać łyżką lub mikserem (używając haka do ciasta), aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy, ułożyć na górze truskawki (duże owoce najpierw przekroić na pół) i posypać kruszonką. Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu na około 25-30 minut do ponownego wyrośnięcia.  Piec bez termoobiegu w nagrzanym do temperatury 180 stopni piekarniku przez 30-35 minut

Ciasto drozdzowe z truskawkami lyzka mieszane
Ciasto drożdżowe z truskawkami łyżką mieszane

Komentarze

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: