6/11/2018

Najlepsze lody o smaku kremówki

Mateusz Olszewski z Ząbek znalazł się w gronie finalistów i zdobył „Złotą Szpatułkę” na prestiżowym Gelato Festival 2018, który zdaniem wielu znawców tematu jest jednym najważniejszych wydarzeń w świecie lodów włoskich. W tym roku festiwal lodów gościł w Polsce po raz drugi, a wielki finał trasy europejskiej odbędzie się we Florencji podczas Festiwalu “All Star”

Mateusz Olszewski na Gelato Festival 2018
Mateusz Olszewski z lodziarni Palermo w Ząbkach
Na polskim „przystanku” Gelato Festival 2018 w Warszawie nie zabrakło  mocnego akcentu z podwarszawskich Ząbek. Mateusz Olszewski z Lodziarni Palermo zdobył „Złotą Szpatułkę” w konkursie Tonda Challenge za gelato o smaku kremówki, a wcześniej podczas profesjonalnego konkursu dla lodziarzy Challenge Primulator został jednym ze zwycięzców. Dzięki tym zwycięstwom będzie reprezentował Polskę w kolejnym etapie konkursu Gelato Festival World Masters.

Już niebawem Mateusz Olszewski zaprezentuje na naszym blogu najlepsze przepisy na lody wykonywane w domu - nie możecie tego przegapić. 

Zapytaliśmy laureata o jego drogę do tego ogromnego sukcesu
- Skąd pomysł na lody o smaku kremówki? 
- Pomysł na lody o smaku kremówki., pojawił się w mojej głowie spontanicznie. Polska edycja konkursu ma na celu wyłonienie smaku, który będzie reprezentował Polskę na Mistrzostwach Europejskich. Pomyślałem o klasycznym polskim deserze, którego lodową wersję chcę promować w europejskim finale. Rozpocząłem od smaku masy lodowej, który miał naśladować smak kremu, dla dopełnienia kompozycji użyłem pokruszonego ciasta francuskiego.

- Jak zaczęła się Pana przygoda z produkcją lodów? 
- Pochodzę z rodziny o tradycjach lodziarskich, od ponad 25 lat prowadzimy w Ząbkach lodziarnię pod nazwą Palermo. Od najmłodszych lat pomagałem budować rodzinny biznes. Dorastałem na produkcji lodziarskiej i przy sprzedaży lodów. Z biegiem lat pomoc stała się sposobem na życie i ogromną pasją.

- Jakie sukcesy udało się Panu dotychczas osiągnąć? 
- Dotychczas nie uczestniczyłem w konkursach. Skupiałem się rozwoju zawodowym. Ukończyłem kursy lodziarskie organizowane przez Carpigiani Gelato University oraz Scuola di Gelato MEC3. Udzielałem się również w Gelato World Tour organizowanym w Berlinie i Singapurze. Nawiązywałem znajomości, podglądałem jak pracują mistrzowie lodziarscy w innych krajach. W kwietniu 2018 po namowach mojej rodziny i bliskich znajomych zdecydowałem się na start w Gelato Festival Challange w Łodzi, na którym zdobyłem drugie miejsce za smak KREMÓWKA, który zaprezentowałem również na Gelato Festival 2018 w Warszawie.

- Jakie produkty stosuje Pan do produkcji swoich lodów? 
- W produkcji naszych lodów używamy świeżego mleka i śmietanki z Kujaw, żółtek jaj, czekolady z Lubeki, świeżych owoców i przetworów owocowych. Składników dobrej jakości, które wprost przekładają się na ostateczny smak lodów.

- W jaki sposób tworzy Pan nowe smaki ? 
- Nowe smaki to szukanie inspiracji i wiele prób, które trzeba przeprowadzić, żeby uzyskać zadowalający smak i konsystencję. Wytrwałość popłaca, bo najlepsze kompozycje zyskują uznanie i uśmiech na twarzach gości, a to w tym zawodzie jest najlepszą zapłatą za poniesiony trud. Wczoraj na Gelato Festival w Warszawie zdobyłem Złotą Szpatułkę – to dla mnie ogromny sukces.

Gelato Festival Warsaw to jeden z etapów konkursu Gelato Festival World Masters na skalę międzynarodową, podczas którego jurorzy profesjonalni oraz publiczność oceniają smaki lodów, wykreowane specjalnie na to wydarzenie i wybierają najlepszych producentów lodów.
Sponsorami strategicznymi tego wydarzenia są: Sigep, Carpigiani, Gelato World Tour oraz Mec3 i ifi.
W skład jury profesjonalnego polskiej edycji festiwalu weszli: Bohdan Kołakowski, manager ds. gastronomii, sommelier, bloger i poeta, Aleksandra Olczyk, redaktor „Życia Powiatu na Mazowszu”, współautorka bloga CzteryFajery.pl, Magdalena Pawlak, fotograf kulinarny, Home Photo Shot, Paweł Wolny, fotoreporter „Życia Powiatu na Mazowszu”, Kamila Tokarska, autorka bloga kulinarnego „Ugotowane - Pozamiatane”, Iza Kraj, dziennikarka „SuperExpressu” oraz Agnieszka Karp-Szymańska, współwłaścicielka portalu CzasDzieci.pl. Gelato Festival Varsav było obsługiwanie od strony PR przez firmę Perfect Ideas. Warto także zaznaczyć, że przy organizacji wydarzenia współpracowała Agnieszka Szyszkowska (Asz Marketing) z Wołomina.

W ramach dwóch konkursów wyłoniono finałową szóstkę twórców lodów. Oprócz Mateusza Olszewskiego z lodziarni Palermo w Ząbkach, podczas kolejnego etapu konkursu Gelato Festival World Masters w 2020 we Włoszech Polskę będą reprezentować:
• Paweł Bodziacki i Paweł Petrykowaki – smak: Paolo Fruits Chocolate - Gdańsk
• Peter Bertoti – smak: Czarna porzeczka - Pruszków
• Piotr i Adam Lubocki – smak: Chlebowiec z ryżem jaśminowym i jagodą kamczacką - Szczecin
• Szymon Musialski – smak: Biała czekolada z granatem i pistacjami - Ostrow Wielkopolski
• Tomasz Szypuła – smak: Cud miód orzeszki – Baborów .

Uczestnicy polskiej edycji Gelato Festival 2018

 A tak prezentowały się niektóre konkursowe smaki i mistrzowie w trakcie ich przygotowywania na Gelato Festival 2018 w Warszawie









Jury techniczne Gelato Festival w Warszawie
Jury techniczne Gelato Festival 2018 w Warszawie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 Cztery Fajery - blog kulinarny , Blogger