10/21/2018

Smoothie z sokiem marchwiowym i mango

Smoothie z sokiem marchwiowym i mango

- pomysł na pobudzające, pełne witamin śniadanie


Smoothie z sokiem marchwiowym i mango z dodatkiem świeżego imbiru i nasion chia to kolejny przepis, który poznałam dzięki uczestnictwu w warsztatach kulinarnych.  Tym razem organizatorem była firma Victoria Cymes - producent świeżych soków - marchwiowego i marchwiowo - selerowego, które zapewne doskonale znacie. To właśnie te jednodniowe soki wykorzystaliśmy w przepisach opracowanych przez Macieja Siąkowskiego.

Jak wiecie, jestem  typowym mięsożercą i dania bezmięsne (z wyjątkiem słodyczy) mogłyby dla mnie nie istnieć. Powoli ulega to zmianie, duża w tym zasługa doświadczonych szefów kuchni, którzy nawet takiego zadeklarowanego zwolennika mięsa potrafią zaskoczyć czymś smacznym. To m.in. jeden z powodów, dla których tak bardzo lubię uczestniczyć w warsztatach kulinarnych. Ogromna porcja wiedzy i nowe przepisy wprowadzają kolejne odkrycia do naszego codziennego jadłospisu.

Smoothie z sokiem marchwiowym i mango sprawdzi się jako pożywne śniadanie z dużą dawką witamin, choć musimy liczyć się z tym, że jego przygotowanie zajmie nam około 20 minut.

Smoothie z sokiem marchwiowym i mango

Smoothie z sokiem marchwiowym i mango

- składniki na 6 porcji
  • 400 ml mleka migdałowego do chia plus 150 ml do zmiksowania z mango
  • 80 g miodu
  • 80 g nasion chia
  • 2 mango
  • 250 ml świeżego soku marchwiowego Cymes
  • 20 g startego imbiru
  • 1 pomarańcza

Dodatki do smoothie z sokiem marchwiowym i mango

  • 100 pestek dyni
  • 2 świeże owoce granatu
  • 1 pęczek mięty 

Przepis na smoothie z sokiem marchwiowym i mango

400 ml mleka migdałowego wymieszać z miodem. Dodać cha i odstawić na 15 minut.
Mongo wypestkować, obrać ze skórki i zblendować ze 150 ml mleka migdałowego i świeżym sokiem marchwiowym. Dodać imbir, świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy i skórkę startą z pomarańczy. Ponownie zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji.
Dodać namoczone chia i przelać do miseczek.
Udekorować pestkami dyni, nasionami granatu i listkami mięty.

Smoothie z sokiem marchwiowym i mango

Smoothie z sokiem marchwiowym i mango

2 komentarze:

  1. Ale piękne kolory! Typowo jesiennie, dla mnie idealne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Basiu :)
      A przy tym smaczne, pełne witamin i pożywne

      Usuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 Cztery Fajery - blog kulinarny , Blogger