Smoothie z sokiem marchwiowym i mango

Smoothie z sokiem marchwiowym i mango

- pomysł na pobudzające, pełne witamin śniadanie


Smoothie z sokiem marchwiowym i mango z dodatkiem świeżego imbiru i nasion chia to kolejny przepis, który poznałam dzięki uczestnictwu w warsztatach kulinarnych.  Tym razem organizatorem była firma Victoria Cymes - producent świeżych soków - marchwiowego i marchwiowo - selerowego, które zapewne doskonale znacie. To właśnie te jednodniowe soki wykorzystaliśmy w przepisach opracowanych przez Macieja Siąkowskiego.

Jak wiecie, jestem  typowym mięsożercą i dania bezmięsne (z wyjątkiem słodyczy) mogłyby dla mnie nie istnieć. Powoli ulega to zmianie, duża w tym zasługa doświadczonych szefów kuchni, którzy nawet takiego zadeklarowanego zwolennika mięsa potrafią zaskoczyć czymś smacznym. To m.in. jeden z powodów, dla których tak bardzo lubię uczestniczyć w warsztatach kulinarnych. Ogromna porcja wiedzy i nowe przepisy wprowadzają kolejne odkrycia do naszego codziennego jadłospisu.

Smoothie z sokiem marchwiowym i mango sprawdzi się jako pożywne śniadanie z dużą dawką witamin, choć musimy liczyć się z tym, że jego przygotowanie zajmie nam około 20 minut.

Smoothie z sokiem marchwiowym i mango

Smoothie z sokiem marchwiowym i mango

- składniki na 6 porcji
  • 400 ml mleka migdałowego do chia plus 150 ml do zmiksowania z mango
  • 80 g miodu
  • 80 g nasion chia
  • 2 mango
  • 250 ml świeżego soku marchwiowego Cymes
  • 20 g startego imbiru
  • 1 pomarańcza

Dodatki do smoothie z sokiem marchwiowym i mango

  • 100 pestek dyni
  • 2 świeże owoce granatu
  • 1 pęczek mięty 

Przepis na smoothie z sokiem marchwiowym i mango

400 ml mleka migdałowego wymieszać z miodem. Dodać cha i odstawić na 15 minut.
Mongo wypestkować, obrać ze skórki i zblendować ze 150 ml mleka migdałowego i świeżym sokiem marchwiowym. Dodać imbir, świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy i skórkę startą z pomarańczy. Ponownie zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji.
Dodać namoczone chia i przelać do miseczek.
Udekorować pestkami dyni, nasionami granatu i listkami mięty.

Smoothie z sokiem marchwiowym i mango

Smoothie z sokiem marchwiowym i mango

Komentarze

  1. Ale piękne kolory! Typowo jesiennie, dla mnie idealne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Basiu :)
      A przy tym smaczne, pełne witamin i pożywne

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: