5/18/2016

Marcepanowe ciasteczka maślane

Marcepanowe ciasteczka maślane 

Po powrocie z Omanu Wielbłąd zatęsknił do domowych słodyczy. Ale jako, że większość ekspatów na kontraktach przybiera na wadze, więc słodycze są w domu.... ścisłe reglamentowane.
Na powitanie dostał co prawda roladę z truskawkami, ale więcej w niej było owoców niż bitej śmietany :).
Całkowite odstawienie słodyczy w przypadku mojego Męża nie wchodzi jednak w grę. Robi się marudny i delikatnie to określając.... męczący.
Ponieważ nic słodkiego w domu nie było, a Pawłowi "włączyło" się marudzenie, to sięgnęłam, jak zwykle w takich sytuacjach, po "Moje wypieki i desery" autorstwa Doroty Świątkowskiej.
W tej książce zawsze znajdzie się jakiś przepis, który nie wymaga biegania do sklepu i na którego przygotowanie nie muszę poświecić kilku godzin.
Tym razem wybór padł na proste ciasteczka marcepanowe, ale ponieważ robiłam je już wielokrotnie, to wczoraj pozwoliłam sobie na wprowadzenie drobnych zmian.

Marcepanowe ciasteczka maślane

składniki na około 40 ciasteczek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 130 g masy marcepanowej
  • 60 g drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
  • 90 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub pół łyżeczki aromatu migdałowego
Przepis na marcepanowe ciasteczka maślane
Wszystkie składniki na ciastka umieścić w misie miksera i utrzeć na gładkie, miękkie ciasto. Formować w dłoni kulki wielkości orzecha włoskiego,  kłaść na blaszce w sporych odstępach (ciastka rozleją się na boki). Lekko spłaszczyć dłonią. Widelcem wycisnąć na każdym ciastku wzorek kratki Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190ºC przez około 12 - 14 minut do uzyskania złotego koloru. Wystudzić na kratce.

Marcepanowe ciasteczka maślane;

- moje wariacje na bazie przepisu z książki Doroty Świątkowskiej
Składniki na około 25 ciasteczek:
  • 100 g bardzo zimnego masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g masy marcepanowej
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego

Jak zrobić marcepanowe ciasteczka maślane

Masło pokroić w drobną kostkę i bardzo mocno schłodzić. Do zimnego masła dodać pozostałe składniki i rozdrobnić, aż do uzyskania ziarnistej konsystencji. Całość wysypać na stolnicę, szybko zagnieść i wyrobić w miarę jednolite ciasto, owinąć je w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Po wyjęciu z lodówki z ciasta formować kulki o średnicy około 1,5 cm i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze lub na silikonowej macie. Przed włożeniem do piekarnika każde ciasteczko lekko spłaszczyć widelcem lub stemplem do ciastek. Piec około 12-18 minut w temperaturze 190-200 stopni.

http://platon24.pl/ksiazki/moje-wypieki-i-desery-67272/


1 komentarz:

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 Cztery Fajery - blog kulinarny , Blogger