Domowy marcepan

Domowy marcepan

masa marcepanowa z miodem


Domowy marcepan przepis bez którego nie potrafię sobie wyobrazić przygotowań do świąt. Słodka, miękka, pachnąca masa migdałowa, której przygotowanie zajmuje kilka minut jest niezastąpiona do świątecznych pierników, ciast i ciasteczek m.in. takich jak ciasteczka maślane.
Masa marcepanowa składa się z zaledwie kilku składników, a przygotowując ją w domu zyskuję pewność, że będzie dokładnie taka, jaką lubimy i bez konserwantów.

Domowy-marcepan
Domowy marcepan - przepis Cztery Fajery

Domowy marcepan - składniki

  • 220 g migdałów bez skórki
  • 150 g cukru pudru białego lub trzcinowego
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • półtorej łyżki wody różanej albo 2 łyżki likieru migdałowego Amaretto lub ciemnego rumu
  • kilka kropli aromatu migdałowego lub do smaku

Domowy marcepan przepis 

Do przygotowania marcepanu używamy migdałów bez skórki, można je kupić, podobnie jak wodę różaną m.in. w tureckisklep.pl  Jeśli jednak nie zdążycie, to wystarczy zalać nieobrane migdały wrzącą wodą i pozostawić na 5-10 minut. Po tym czasie będzie je można obrać bez problemu. Po obraniu migdały warto osuszyć na kuchennej ściereczce lub w piekarniku, wystarczy 8-10 minut, w temperaturze 40 stopni przy włączonym termoobiegu.

Obrane migdały wrzucamy do blendera i mielimy do konsystencji mąki. Dodajemy cukier puder i miksujemy przez 30-45 sekund. Dodajemy miód, aromat migdałowy, wodę różaną lub alkohol i miksujemy jeszcze chwilę, aż masa marcepanowa będzie gładka i jednolita. Jeśli jest zbyt sucha i się kruszy można dodać odrobinę wody różanej lub alkoholu.
Domowy marcepan przekładamy na stolnicę i ugniatamy, nadając mu taki kształt, jak chcemy.
Marcepan zawijamy w folię spożywczą i przechowujemy w lodówce. Schłodzony marcepan twardnieje, ale wystarczy pougniatać go chwilę, aby zrobił się miękki i plastyczny. Żeby w trakcie rozwałkowywania marcepan nie kleił się do stolnicy, można ją oprószyć cukrem pudrem.

Domowy-marcepan

Co to jest marcepan

Marcepan to słodka masa ze zmielonych migdałów i cukru lub miodu używana jako dodatek do słodkich wypieków oraz przygotowywania pralinek, batoników i jadalnych dekoracji ciast, tortów i deserów. Im mniejszy zawiera dodatek cukru, tym wyższej jakości marcepan.
Domowy marcepan możemy zabarwić na ciemniejszy kolor jeśli użyjemy do jego przygotowania zmielonego na puder cukru trzcinowego lub miodu. Można też przygotować marcepan z dodatkiem bakalii. 
W Europie, gdzie dotarł najprawdopodobniej za sprawą Turków, znany jest od czasów średniowiecza. W produkcji marcepanu wyspecjalizowały się portowe miasta niemieckiej Hanzy, w szczególności Lubeka i Tallin.

Domowy-marcepan
Domowy marcepan


Komentarze

  1. Cieszę się, że przepis Ci się spodobał

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis :) A jak długo można taki marcepan przechowywać w lodówce, żeby się nie popsuł?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: