9/24/2017

Torcik bezowy z bitą śmietaną

Po upieczeniu ciast zostają nam czasami białka jajek. Zazwyczaj wykorzystujemy je do babki drożdżowej na białkach albo szarlotki z bezą. Ponieważ po przygotowaniu klusek na parze miałam tym razem tylko dwa białka, wpadłam na pomysł, aby zrobić małe torciki bezowe z bitą śmietaną - taki tort Pavlova w wersji miniaturowej.
Przepis na babkę drożdżową na białkach
Przepis na kluski na parze

Torcik bezowy z bitą śmietaną

Torcik bezowy z bitą śmietaną

Składniki - proporcje na dwa lub trzy torciki
  • 2 duże białka
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • kilka kropli soku z cytryny
  • szczypta soli
Bita śmietana
  • 1 opakowanie (400 ml) mocno schłodzonej śmietany o zawartości tłuszczu 30% lub więcej
  • opcjonalnie 1 łyżeczka cukru pudru lub syropu klonowego lub miodu
  • opcjonalnie 1 łyżka likieru amaretto
Uwaga: Bitą śmietanę można przechowywać w lodówce nie dłużej niż 8 godzin. Jeśli chcecie zjeść torciki np. następnego dnia, to warto dodać do ubijanej śmietany łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach gorącej wody (dodajemy ją pod koniec ubijania śmietany). Dzięki dodatkowi żelatyny bita śmietana dłużej zachowa kształt i konsystencję.

Dodatki
  • świeże owoce
  • posypka czekoladowa
  • zmielone orzechy lub migdały
Przygotowanie
Wariant dla tradycjonalistów
 
Przygotowanie bezy: Białka lekko posolić, ubijać przez około minutę na  niskich obrotach miksera, a kiedy się spienią ustawić mikser na najwyższy poziom mocy. Kiedy piana nabierze gęstości,  nie przerywając ubijania stopniowo dodawać po jednej łyżce cukier, a następnie sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijać. Na koniec dodać skrobię ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.
Jeśli chcecie przygotować torciki migdałowe, wystarczy po zakończeniu ubijania dodać zmielone migdały i delikatnie wymieszać do połączenia składników.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia lub silikonową matą do pieczenia.
Masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego (możecie do tego użyć ozdobnej tylki) i wyciskać na papier lub matę formując okręgi. Bezę można też nakładać za pomocą łyżki. Wyrównać lekko górę bezy, robiąc niewielkie wgłębienie po środku i pozostawiając odrobinę wyższe brzegi.
Piekarnik nagrzać do 160 stopni, wstawić bezę i natychmiast obniżyć temperaturę do 100-120 stopni.
Suszyć przez około półtorej do dwóch godzin. Zbyt szybkie suszenie spowoduje, że bezy stracą biały kolor. Pozostawić do wystudzenia na kilka godzin w lekko uchylonym piekarniku, a następnie udekorować bitą śmietaną i ulubionymi dodatkami.

Przygotowanie bitej śmietany:
Do wysokiego naczynia wlać mocno schłodzoną śmietanę,
Ubijać około pół minuty na najniższych obrotach miksera, a następnie zwiększyć obroty do maksymalnych.
Kiedy śmietana zacznie zmieniać konsystencję i zrobi się gęsta,  dodać cukier puder lub syrop klonowy i ewentualnie likier amaretto.
Ubijać do czasu, aż śmietana nabierze sztywności (w zależności od mocy miksera może to zająć od pięciu do kilkunastu minut).  
Im wyższa zawartość tłuszczu, tym krótszy czas ubijania.

Wariant dla użytkowników Kohersen Mycook 
Uwaga: ubijając pianę z białek, otwór w pokrywie pozastawiamy otwarty  
Przygotowanie bezy:
Założyć motylek, dodać białka i szczyptę soli, zaprogramować prędkość 5 i czas 5 minut. Po 2 minutach dodawać stopniowo, małymi porcjami cukier puder, a następnie sok z cytryny. Po 4 minutach zmniejszyć obroty do poziomu 1 i dodać skrobię ziemniaczaną.
Gotową masę przełożyć na papier do pieczenia lub matę silikonową formując okręgi. Wyrównać lekko górę bezy, robiąc niewielkie wgłębienie po środku i pozostawiając odrobinę wyższe brzegi. Piekarnik nagrzać do 160 stopni, wstawić bezę i natychmiast obniżyć temperaturę do 100-120 stopni.
Suszyć przez około półtorej do dwóch godzin. Zbyt szybkie suszenie spowoduje, że bezy stracą biały kolor. Pozostawić do wystudzenia na kilka godzin w lekko uchylonym piekarniku, a następnie udekorować bitą śmietaną i ulubionymi dodatkami.

Przygotowanie bitej śmietany:
Założyć motylek, wlać do naczynia miksującego mocno schłodzoną śmietanę, ustawić czas 3 minuty i prędkość 4.
Kiedy śmietana zacznie zmieniać konsystencję i zrobi się gęsta (zajmuje to średnio od jednej do półtorej minuty), dodać cukier puder lub syrop klonowy i ewentualnie amaretto.  
Czas ubijania trzeba kontrolować, aby nie doprowadzić do powstania masła, im wyższa zawartość tłuszczu tym krótszy czas ubijania.

Torcik bezowy z bitą śmietaną

Torcik bezowy z bitą śmietaną

Seria: Kohersen przepisy


2 komentarze:

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 Cztery Fajery - blog kulinarny , Blogger