5/22/2019

Krucha tarta z jabłkami i musem

Tarta z jabłkami, musem jabłkowym i cynamonem

Najsłynniejszy francuski deser


Krucha tarta z jabłkami i musem jabłkowym czyli tarte aux pommes uznawana jest za jeden z najpopularniejszych francuskich deserów. I nic w tym dziwnego, tartę z jabłkami i musem upiecze nawet totalne kulinarne beztalencie, a i tak będzie pyszna. Istnieje tysiąc i jeden sposób na przygotowanie tarty z jabłkami, ale jeśli dodamy do tego francuskiego klasyka polski akcent w postaci najlepszych na świecie Jabłek Grójeckich, to możemy zacząć ubiegać się o kulinarnego Nobla.

Krucha tarta z jabłkami i musem

Stali czytelnicy bloga wiedzą, że dość często publikuję ciekawostki na temat pochodzenia lub historii potraw. Chciałam to zrobić również przy okazji przepisu na tartę francuską, a tu... zonk. Znalazłam co prawda wiele artykułów na temat takich wypieków jak tarta normandzka czy serwowana na gorąco tarta tatin, ale o historii najprostszej francuskiej tarty z jabłkami i musem informacji było niewiele.

Co warto wiedzieć o Jabłkach Grójeckich

Nieco lepiej poszło mi z Jabłkami Grójeckimi, jednym z najlepszych polskich produktów eksportowych. W sadach położonych w okolicach Grójca oprócz znanych nam, popularnych gatunków, uprawiane są też odmiany nieco już zapomniane, które Francuzi nazywają pommes oubliée (zapomniane jabłka). To m.in. koksa pomarańczowa czy starking, które powstały w XVIII i XIX wieku. Do najstarszych odmian jabłek, które spotkamy pod wspólną marką Jabłka Grójeckie należy też, pochodząca prawdopodobnie z Guberni Kurskiej (Rosja), antonówka.
W zorganizowanym w 2010 roku konkursie na Największe Jabłko Powiatu Grójeckiego pierwsze miejsce zdobyła właśnie antonówka, która ważyła 886 gramów i miała 43 cm obwodu. Potraficie sobie wyobrazić tak duże jabłko?
Warto wiedzieć, że Jabłka Grójeckie mają szereg właściwości prozdrowotnych i zawierają o około 5% więcej przeciwutleniaczy, niż te same odmiany wyhodowane w innych regionach Polski.

Krucha tarta z jabłkami i musem

Jakie jabłka do tarty z jabłkami, szarlotki i innych ciast

Jabłka Grójeckie charakteryzują się wyższą kwasowością niż te same odmiany wyhodowane w innych rejonach Polski. Zawdzięczają to specyficznemu mikroklimatowi regionu grójeckiego. Są idealnym składnikiem słodkich wypieków, dżemów i musów oraz dodatkiem do mięs jak np. kaczka z jabłkami
Przyjęło się, że do szarlotek i tart używamy odmian o wyraźnie kwaśnym smaku, jeśli jednak nie chcemy dodawać cukru lub użyć go mniej idealne będą jabłka słodko-kwaśne.

Kwaśne odmiany Jabłek Grójeckich

  • Gloster - słodko-kwaśne jabłka idealne do ciast z jabłkami, szarlotek i tart
  • Granny Smith - ich niepodważalną zaletą jest to, że po przekrojeniu niemal nie ciemnieją. Wyraźnie kwaskowe i twarde, można je ułożyć w plastrach na wierzchu tarty i być pewnym, że się nie rozpadną.
  • Antonówka i Szara Reneta - stare odmiany, które sprawdzą się w przypadku wszystkich ciast z jabłkami, szarlotek i tart. Idealne także przygotowania przetworów na zimę..

Słodkie i słodko - kwaśne gatunki Jabłek  Grójeckich

  • Golden Delicius - słodko-winny smak, cudowny aromat i kruchość powodują, że są idealne do strudla z jabłkami, szarlotki i tarty.
  • Jonaprince - to kolejna odmiana o słodko-kwaśnym smaku i twardym miąższu. Świetna do tarty, szarlotki i wszelkich ciast z jabłkami. Nadaje się także do musów i racuchów. Właśnie tych jabłek użyłam do naszej dzisiejszej tarty, którą widzicie na zdjęciach.
  • Lobo - kruche i kwasowe jabłka, idealne do przygotowania musu jabłkowego oraz wszelkich przetworów 
  • Ligol - o lekko korzennym, słodkawo-kwaśnym smaku jest idealny na szarlotkę, dość szybko rozpada się podczas podsmażania.
Krucha tarta z jabłkami i musem

Przepis na najlepsze kruche ciasto na tartę

proporcje na formę o średnicy 22-24 cm
  • 220 g mąki pszennej tortowej
  • 110 g miękkiego masła
  • 1 żółtko lub 2-3 łyżki zimnej wody
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • dodatkowo masło do wysmarowania formy i bułka tarta do obsypania formy

Nadzienie do kruchej tarty z jabłkami i musem

  • 6-7 Jabłek Grójeckich
  • 2 łyżki miodu
  • pół łyżeczki cynamonu lub do smaku
  • szczypta mielonych goździków
  • 1 łyżka masła
W rondelku rozpuszczam masło. Cztery lub pięć jabłek obieram, wycinam gniazda nasienne, kroję na małe kawałki, wkładam do rondla i smażę około 20-30 minut, aż jabłka się rozpadną i odparuje nadmiar wody.
Masę jabłkową odstawiam na około 30 minut do przestudzenia. Do musu jabłkowego dodaję miód,  cynamon i goździki. Całość mieszam do połączenia składników.

Pozostałych jabłek nie obieram. Przekrawam je na pół, wydrążam gniazda nasienne i każdą połówkę kroje na plasterki o grubości około 3 mm

Jak zrobić ciasto na tartę z jabłkami


Mąkę mieszam z cukrem pudrem i solą. Dodaję pokrojone w małą kostkę masło i zagniatam do chwili, aż utworzą się grudki przypominające kruszonkę. Teraz dodaję ekstrakt z wanilii i żółtko (lub wodę) i całość zagniatam ręką, aż powstanie jednolite ciasto. Jeśli ciasto bardzo klei się do rąk podsypuję niewielką ilością mąki i jeszcze chwilę zagniatam. Formuję kulę, zawijam ją w folię spożywczą i odkładam na około 1 godzinę do lodówki.
Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkowuję na placek grubości około 3 do 4 mm. Formę na tartę smaruję cienko masłem i oprószam bułką tartą.
Wykładam ciasto do formy, obcinam wystające brzegi, nakłuwam na całej powierzani widelcem i podpiekam przez około 10 -12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Na podpieczony spód wykładam mus jabłkowy, a na nim układam plasterki jabłek. Piekę około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po upieczeniu polewam syropem przygotowanym z 2 łyżek miodu, 3 łyżek wody i szczypty goździków albo oprószam cukrem pudrem.

Krucha tarta z jabłkami i musem świetnie smakuje na ciepło i na zimno.

Krucha tarta z jablkami i musem

Krucha tarta z jabłkami i musem

6 komentarzy:

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis