Polędwiczki wieprzowe w sosie kaparowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie kaparowym

wykwintny obiad lub przystawka w 30 minut


Polędwiczki wieprzowe w sosie kaparowym pokochałam od pierwszego kęsa. Delikatne, soczyste mięso bez grama tłuszczu i pyszny sos. Trudno wyobrazić sobie lepsze połączenie. Pięknie będą się prezentować na świątecznym stole.
Polędwiczki wieprzowe w sosie kaparowym z dodatkiem tuńczyka można traktować zarówno jako przystawkę, jak i główne danie obiadowe. Lepiej wówczas przygotować podwójną porcję sosu tuńczykowo - kaparowego, bo znika w ekspresowym tempie.
Zaletą tego przepisu, opracowanego przez Dominika Moskalenko, szefa kuchni Sokołów jest prostota i szybkość wykonania. Nie będziemy więc zmuszeni spędzać w kuchni długich godzin, a domownicy i goście będą zachwyceniu naszym kulinarnym talentem.
Polędwiczki wieprzowe z sosem z kaparów nawiązują w pewnym stopniu do vitello tonnato i kuchni piemonckiej (Włochy). Vitello tonnato to potrawa z zimnej, pokrojonej w plastry cielęciny, pokrytej kremowym sosem z kaparów i tuńczyka.

Poledwiczki-wieprzowe-w-sosie-kaparowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie kaparowym

składniki na trzy - cztery porcje
  • około 50-60 dag polędwiczek wieprzowych (najlepsze moim zdaniem są polędwiczki wieprzowe Uczta Sokołów)
  • 4-5 łyżek kaparów odsączonych z zalewy
  • 2 łyżki tuńczyka sałatkowego w sosie własnym
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 3-4 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie kaparowym

Polędwiczkę wieprzową oczyścić z błon i oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć na patelni na ciemno złoty kolor i przełożyć do piekarnika nagrzanego do 90 stopni. Piec około 20 minut. W międzyczasie przygotować sos.

Przepis na sos z kaparów i tuńczyka do mięs

Odsączone z zalewy kapary zalać białym winem i zagotować. Odlać płyn, kapary przestudzić, dodać tuńczyka i zmiksować blenderem na gładką pastę. Dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
Ten sos pasuje także do schabu i cielęciny.

Ostudzone polędwiczki kroimy na cienkie plasterki, układamy na talerzu i polewamy sosem.

Polędwiczki wieprzowe w sosie kaparowym na obiad

Jeśli polędwiczki wieprzowe w sosie z kaparami mają stanowić danie główne, to mięso kroimy w plastry o grubości około 1,5 centymetra, spłaszczamy dłonią lub nożem, oprószamy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanym tłuszczu po około 4 do 5 minut z każdej strony. Przed podaniem polewamy sosem i serwujemy z pieczonymi ziemniakami.

Poledwiczki-wieprzowe-w-sosie-kaparowym

Poledwiczki-wieprzowe-w-sosie-kaparowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie kaparowym

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: