12/17/2018

Polędwiczki wieprzowe w sosie kaparowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie kaparowym

wykwintny obiad lub przystawka w 30 minut


Polędwiczki wieprzowe w sosie kaparowym pokochałam od pierwszego kęsa. Delikatne, soczyste mięso bez grama tłuszczu i pyszny sos. Trudno wyobrazić sobie lepsze połączenie. Pięknie będą się prezentować na świątecznym stole.
Polędwiczki wieprzowe w sosie kaparowym z dodatkiem tuńczyka można traktować zarówno jako przystawkę, jak i główne danie obiadowe. Lepiej wówczas przygotować podwójną porcję sosu tuńczykowo - kaparowego, bo znika w ekspresowym tempie.
Zaletą tego przepisu, opracowanego przez Dominika Moskalenko, szefa kuchni Sokołów jest prostota i szybkość wykonania. Nie będziemy więc zmuszeni spędzać w kuchni długich godzin, a domownicy i goście będą zachwyceniu naszym kulinarnym talentem.
Polędwiczki wieprzowe z sosem z kaparów nawiązują w pewnym stopniu do vitello tonnato i kuchni piemonckiej (Włochy). Vitello tonnato to potrawa z zimnej, pokrojonej w plastry cielęciny, pokrytej kremowym sosem z kaparów i tuńczyka.

Poledwiczki-wieprzowe-w-sosie-kaparowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie kaparowym

składniki na trzy - cztery porcje
  • około 50-60 dag polędwiczek wieprzowych (najlepsze moim zdaniem są polędwiczki wieprzowe Uczta Sokołów)
  • 4-5 łyżek kaparów odsączonych z zalewy
  • 2 łyżki tuńczyka sałatkowego w sosie własnym
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 3-4 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie kaparowym

Polędwiczkę wieprzową oczyścić z błon i oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć na patelni na ciemno złoty kolor i przełożyć do piekarnika nagrzanego do 90 stopni. Piec około 20 minut. W międzyczasie przygotować sos.

Przepis na sos z kaparów i tuńczyka do mięs

Odsączone z zalewy kapary zalać białym winem i zagotować. Odlać płyn, kapary przestudzić, dodać tuńczyka i zmiksować blenderem na gładką pastę. Dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
Ten sos pasuje także do schabu i cielęciny.

Ostudzone polędwiczki kroimy na cienkie plasterki, układamy na talerzu i polewamy sosem.

Polędwiczki wieprzowe w sosie kaparowym na obiad

Jeśli polędwiczki wieprzowe w sosie z kaparami mają stanowić danie główne, to mięso kroimy w plastry o grubości około 1,5 centymetra, spłaszczamy dłonią lub nożem, oprószamy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanym tłuszczu po około 4 do 5 minut z każdej strony. Przed podaniem polewamy sosem i serwujemy z pieczonymi ziemniakami.

Poledwiczki-wieprzowe-w-sosie-kaparowym

Poledwiczki-wieprzowe-w-sosie-kaparowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie kaparowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis