Surówka z czerwonych buraczków do obiadu

Pasują do kotleta mielonego i zrazów zawijanych. Można je podawać na ciepło i na zimno, ugotowane lub surowe, zawierają mnóstwo witamin, są przy tym tanie, a nadal ich nie doceniamy.
Jednym słowem - przypomnijmy sobie o buraczkach, bo.... burak to brzmi dumnie :)

Składniki - proporcje dla dwojga dorosłych głodomorów
  • 5 buraków średniej wielkości
  • 1 czerwona cebula (można też użyć białej)
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżko oleju roślinnego
  • 2 łyżki soku z cytryny (można zastąpić kwaskiem cytrynowym lub użyć amchur)
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie można dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
Przygotowanie
Robiąc zakupy staram się wybierać buraki podobnej wielkości, dzięki temu wszystkie są ugotowane w tym samym czasie.
Buraczki dokładnie umyć, ale nie obierać. Przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować do miękkości.
Czas gotowania zależy od wielkości buraków i średnio wynosi
  • około 60 minut - małe
  • około 90 minut - średnie
  • około 120 minut - duże
Buraczki można też przygotować w:
- szybkowarze - czas gotowania skróci się wówczas do 15-25 minut
- lub piekarniku (przed pieczeniem każdy buraczek zawijamy w folię aluminiową) - pieczemy w zależności od wielkości buraków od 60 do 90 minut w temperaturze 180-190 stopni
Ugotowane buraki ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę bardzo drobno posiekać i dodać do buraczków. Całość przyprawić octem, sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Przed podaniem odstawić na godzinę do lodówki.
W Arabii Saudyjskiej zamiast soku z cytryny czy kwasku cytrynowego dodawałam amchur - sproszkowane zielone mango, które nadawało surówce z buraków ciekawy kwaśno-słodkawy smak


Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: