TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Surówka z czerwonych buraczków do obiadu

Pasują do kotleta mielonego i zrazów zawijanych. Można je podawać na ciepło i na zimno, ugotowane lub surowe, zawierają mnóstwo witamin, są przy tym tanie, a nadal ich nie doceniamy.
Jednym słowem - przypomnijmy sobie o buraczkach, bo.... burak to brzmi dumnie :)

Składniki - proporcje dla dwojga dorosłych głodomorów
  • 5 buraków średniej wielkości
  • 1 czerwona cebula (można też użyć białej)
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżko oleju roślinnego
  • 2 łyżki soku z cytryny (można zastąpić kwaskiem cytrynowym lub użyć amchur)
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie można dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
Przygotowanie
Robiąc zakupy staram się wybierać buraki podobnej wielkości, dzięki temu wszystkie są ugotowane w tym samym czasie.
Buraczki dokładnie umyć, ale nie obierać. Przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować do miękkości.
Czas gotowania zależy od wielkości buraków i średnio wynosi
  • około 60 minut - małe
  • około 90 minut - średnie
  • około 120 minut - duże
Buraczki można też przygotować w:
- szybkowarze - czas gotowania skróci się wówczas do 15-25 minut
- lub piekarniku (przed pieczeniem każdy buraczek zawijamy w folię aluminiową) - pieczemy w zależności od wielkości buraków od 60 do 90 minut w temperaturze 180-190 stopni
Ugotowane buraki ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę bardzo drobno posiekać i dodać do buraczków. Całość przyprawić octem, sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Przed podaniem odstawić na godzinę do lodówki.
W Arabii Saudyjskiej zamiast soku z cytryny czy kwasku cytrynowego dodawałam amchur - sproszkowane zielone mango, które nadawało surówce z buraków ciekawy kwaśno-słodkawy smak


Komentarze