9/24/2018

Leczo wegańskie z selerem naciowym

Leczo wegańskie z selerem naciowym jest kolejnym przykładem kuchni zero waste - jedynego z nielicznych kulinarnych trendów ostatnich lat, któremu poddaję się bez wahania. Wykorzystując resztki tego co zostało w lodówce lub spiżarni i dodając odrobinę kreatywności unikamy marnowania jedzenia i oszczędzamy pieniądze.

Takie dania jak wspomniane wyżej, leczo wegetariańskie z selerem naciowym powstają zazwyczaj spontanicznie, bez wcześniejszego planowania, co też ma swój urok i urozmaica nasze codzienne posiłki. W tym przypadku był to efekt, tego, że po zrobieniu leczo do słoików na zimę zostało nam kilka papryk.
A wszystko zaczęło się tak - dokładnie dzień po rocznicy ślubu mąż uszczęśliwił nas ogromną ilością papryki, pomidorów i cebuli z dumą stwierdzając - "zobacz jaką piękną paprykę kupiłem, zrobimy leczo do słoików". Na moje pełne morderczych instynktów spojrzenie dodał tylko "No przecież lubisz" i przezornie umknął do pokoju.
Chcąc nie chcąc przerobiliśmy niemal całą porcję, wypełniając po brzegi wszystkie nasze wolnowary. Zostało kilka sztuk papryki, których już nie udało się dopchnąć do crock-potów.
Ilość zbyt mała jak na dwuosobową porcję, więc dodaliśmy to, co było w lodówce i tak powstało leczo wegańskie z selerem naciowym
Dopiero kilka dni później koleżanka uświadomiła mi, że leczo wegańskie idealnie pasuje do zasad diety dr Dąbrowskiej. Dieta dr Ewy Dąbrowskiej opiera się na warzywach i owocach i ma na celu oczyszczenie organizmu z toksyn, a to z pewnością nikomu z nas nie zaszkodzi.

Leczo wegańskie z selerem naciowym można także pasteryzować w słoikach na zimę
Przepis został dostosowany także do przygotowania w Kohersen Mycook

Leczo wegańskie z selerem naciowym dieta dr Dąbrowskiej

Leczo wegańskie z selerem naciowym - składniki

  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża marchewka
  • 4 dość duże papryki
  • 4 duże mięsiste pomidory 
  • 3 łodygi selera naciowego 
  • 1 łyżeczka papryki mielonej (ostrej lub łagodnej albo wędzonej)
  • sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji 
  • opcjonalnie 1 cukinia pokrojona w kostkę

Przepis na leczo wegańskie z selerem naciowym

Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paseczki. Pomidory włożyć na minutę do wrzątku, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę poddusić przez kilka minut z dodatkiem kilku łyżek wody. Dodać czosnek i pomidory i dusić około 15 minut. Następnie dodać paprykę, pokrojoną w plasterki marchewkę, seler naciowy pokrojony na niewielkie kawałki. Nadal dusić na wolnym ogniu do czasu, aż warzywa będą miękkie, zajmie to około 30 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką.

Jak zrobić wegańskie leczo z selerem naciowym w Kohersen Mycook

Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paseczki. Pomidory włożyć na minutę do wrzątku, obrać ze skóry. Seler naciowy pokroić na niewielkie kawałki, a marchewkę w plasterki. Cebulę przekroić na 4 części.
Do naczynia głównego włożyć czosnek i cebulę, ustawić czas 20 sekund, obroty 3-4
Dodać pomidory, ustawić czas 15 sekund, obroty 3-4
Dodać pokrojoną w paski paprykę, plasterki marchewki, seler naciowy i przyprawy, ustawić czas 25 minut, temperaturę 90 stopni, obroty 2-3.

Leczo wegańskie z selerem naciowym dieta dr Dąbrowskiej

 Leczo wegańskie z selerem naciowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 Cztery Fajery - blog kulinarny , Blogger