Kawa cesarzowej Marii Teresy

Kawa cesarzowej Marii Teresy

Café Maria Theresia 


Wyjątkowa kawa przygotowywana zazwyczaj na bazie podwójnego przedłużonego espresso z pysznym likierem pomarańczowym i bitą śmietaną urzeka smakiem, każdego kto jej próbował.
Kawa cesarzowej Marii Teresy, nazwana tak na część słynnej władczyni z rodu Habsburgów, jest popularna w całej Austrii, można się nią delektować w niemal każdej kawiarni, choć najlepszą, moim zdaniem, wypijecie w wiedeńskiej  Café Landtmann przy Universitätsring 4.

Jeśli jednak w najbliższym czasie nie planujecie wycieczki do Wiednia, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby zaparzyć w domu mocną, aromatyczną kawę cesarzowej Marii Teresy.

Kawa-cesarzowej-Marii-Teresy

Kawa cesarzowej Marii Teresy

 - proporcje na jedną filiżankę
  • 1 łyżeczka cukru (lub do smaku)
  • 3 łyżki stołowe likieru pomarańczowego Grand Marnier albo Cointreau lub innego likieru pomarańczowego
  • około 170-180 ml świeżo zaparzonej, mocnej kawy
  • bita śmietana 
  • skórka otarta z pomarańczy lub drobno pokrojona kandyzowana skórka pomarańczowa
  • opcjonalnie pół łyżeczki startej gorzkiej czekolady

Przepis na kawę cesarzowej Marii Teresy

Przed przygotowaniem kawy ogrzej filiżankę, napełniając ją wrzącą wodą. Po dwóch - trzech minutach wylej wodę, wlej do filiżanki likier pomarańczowy i wsyp cukier. Wymieszaj do chwili rozpuszczenia się cukru. Dodaj świeżo zaparzoną kawę. Udekoruj kawę bitą śmietaną i skórką pomarańczową i ciesz się smakiem kawy rodem z najlepszych wiedeńskich kawiarni.

 Kawa cesarzowej Marii Teresy

Komentarze

  1. Takiej kawy jeszcze nie mieliśmy okazji skosztować :) Chętnie przetestujemy przepis, pozdrawiamy! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To chyba pierwszy przypadek, kiedy Konesso uczy się czegoś ode mnie :)
      Aż urosłam z wrażenia, dajcie znać jak Wam smakowała.
      ps. najlepsza jest z likierem Cointreau

      Usuń
  2. To jeszcze kawa czy już deser? Dostałam ślinotoku...

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta kawa to bomba! Była przepyszna i aromatyczna. Zrobiłam z triple sec.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: