Sos chrzanowy w trzech wariantach - z serii przepisy Wielbłąda

Sos chrzanowy ma dla nas kilka niezaprzeczlnych zalet:
- jest bardzo łatwy do przyrządzenia
- nie jest pracochłonny (czas przygotowania to około 15 minut)
- pasuje do wielu dań  m.in. z  drobiu, wołowiny, ryb, jajek
- można go podawać na ciepło i na zimno


Składniki - wariant pierwszy

  • 100-150 g ostrego tartego chrzanu
  • 200 g gęstej śmietany minimum 18%
  • 1/2 szklanki rosołu lub bulionu wołowego lub wywaru warzywnego (może być więcej, jeśli sos ma być rzadki)
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 niezbyt czubata łyżka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki wody
  • sól i pieprz (najlepiej biały),  
  • ewentualnie szczypta gałki muszkatołowej do smaku lub sproszkowanej gorczycy
  • ewentualnie koperek do dekoracji  
  • ewentualnie kilka kropli soku z cytryny

Przygotowanie 
Rosół (lub bulion wołowy lub wywar warzywny) połączyć ze śmietaną i żółtkiem, dokładnie wymieszać, a nstępnie podgrzać, uważając aby śmietana się nie zważyła. Dodać chrzan, cukier, sól i pieprz i dalej podgrzewać, od czasu do czasu mieszając. 
Mąkę rozrabić z wodą i bardzo powoli dodać do sosu dla uzyskania pożądanej gęstości. Podgrzewać do czasu, aż sos zgęstnieje i będzie gorący.
Podawać na ciepło.

****************************************************************
Składniki - wariant drugi
  • 200 g gęstej śmietany minimum 18%
  • 150 -200 g ostrego tartego chrzanu
  • 1 czubata łyżka masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 całe jajko

Przygotowanie  
W rondelku rozpuścić masło i dodać cukier. 
Kiedy cukier się rozpuści, dodać chrzan i dokładnie wymieszać. 
W międzyczasie bardzo dokładnie rozrobić śmietanę z jajkiem i powoli dodawać do rondelka cały czas mieszając aby sos się nie rozwarstwił.
Nadal mieszając podgrzewać do czasu, aż sos zgęstnieje (sos powinien zacząć bulgotać).
Podawać na zimno.

****************************************************************
Składniki - wariant trzeci - do kanapek lub warzyw
    • 1 czubata łyżka ostrego chrzanu
    • 1 płaska łyżka majonezu
    • 1 łyżka gęstej śmietany
    • 1 mała łyżeczka soku z cytryny lub limonki lub octu winnego
    • sól, biały pieprz do smaku
    • ewentualnie mała szczypta mielonej gorczycy

    Przygotowanie
    Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą.
    Przed podaniem schłodzić w lodówce

    Komentarze

    Formularz kontaktowy

    Nazwa

    E-mail *

    Wiadomość *


    Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

    Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


    Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

    Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

    A teraz ugotujmy coś wspólnie
    Ola i Paweł

    Znajdziesz nas tutaj

    Znajdziesz nas tutaj: