1/06/2019

Ciasto jogurtowe z migdałami

Ciasto jogurtowe z migdałami

łatwe ciasto kubeczkowe do przygotowania przez dzieci


Ciasto jogurtowe z migdałami nie należy do tych z gatunku "puszyste i lekkie jak chmurka". To pyszne, wilgotne ciasto, które dzięki dodatkowi zmielonych migdałów długo zachowuje świeżość. Jest przy tym wyjątkowo łatwe do zrobienia i można je przygotować w iście ekspresowym tempie.
Ciasto jogurtowo-migdałowe nie wymaga nawet użycia miksera, wystarczy wymieszać je łyżką lub rózgą kuchenną

Ciasto jogurtowe z migdałami to kolejny pomysł na wspólne wypieki z dziećmi, nawet tymi w wieku przedszkolnym. Jako miarkę do większości składników wykorzystujemy umyty i wysuszony kubek po jogurcie - stąd też nazwa ciasto kubeczkowe.

Do przepisu na ciasto jogurtowo-migdałowe dołączyłam ikonografikę, którą możecie pobrać.

Ciasto-jogurtowe-z-migdalami

Ciasto jogurtowe z migdałami

- proporcje na dwie formy Herritage z kominem o średnicy 22cm i wysokości 8 cm
- lub jedną podłużną formę o wymiarach 30 x 11,5 x 7 cm
- lub tortownicę o średnicy 22-23 cm
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
  • 1 kubek jogurtu naturalnego (180 g)
  • 1 kubek cukru
  • 1 kubek zmielonych migdałów
  • 1 kubek oleju rzepakowego (można zastąpić olejem słonecznikowym)
  • 2 kubki mąki pszennej 
  • 2 małe jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • kilka kropli aromatu migdałowego lub cukier migdałowy
  • opcjonalnie rodzynki albo skórka cytrynowa lub pomarańczowa  

Składniki na ciasto jogurtowe z migdałami

- ikonografika dla dzieci (do pobrania)
Ciasto jogurtowe z migdalami

Jak zrobić pyszne ciasto jogurtowe z migdałami

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni - korzystamy tylko z grzałek górnej i dolnej, bez termoobiegu.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i odstawiamy na chwilę na bok.
Do miski wlewamy jogurt. Kubeczek po jogurcie myjemy, wycieramy do sucha i używamy go jako miarki do pozostałych produktów.
Do miski z jogurtem dodajemy rozmącone jajka, olej, cukier, sok z cytryny, aromat migdałowy i mieszamy, aż składniki się połączą. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmielone migdały i ewentualnie rodzynki lub skórkę cytrynową. Całość ponownie mieszamy łyżką lub rózgą kuchenną do połączenia składników. Ciasto jogurtowo-migdałowe powinno przypominać wyglądem gęsty, w miarę gładki budyń, bez większych grudek.
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 50-60 minut (do tzw. suchego patyczka).
Jeśli ciasto zacznie się zbyt mocno rumienić możemy przykryć od góry folią aluminiową.
Po upieczeniu można ozdobić lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.

Ciasto-jogurtowe-z-migdalami

Ciasto jogurtowe z migdałami

4 komentarze:

  1. Uwielbiam takie proste ciasta, które można szybko i łatwo zrobić :) Na pewno z chęcią wykorzystam przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię ciasta jogurtowe :)

    OdpowiedzUsuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis