9/23/2015

Śliwki suszone w domu

Śliwki suszone w domu - do bigosu i nie tylko


Śliwki suszone w domu w niczym nie ustępują tym, które możemy kupić w sklepach, a są przy tym o wiele tańsze. Nie wymagają też poświęcenia im czasu, wystarczy je umyć, wypestkować i ułożyć na zwykłej suszarce do warzyw. Z około 3 kg węgierek otrzymamy około 70 dag suszonych śliwek, które możemy dodawać do bigosu, mięs lub przygotować na słodko jako pijane śliwki w czekoladzie
A ponieważ powidła śliwkowe już usmażone, więc najwyższa pora przygotować domowe suszone śliwki, bez konserwantów i innych dodatków.
Wy też sami suszycie śliwki?

Śliwki suszone w domu - składniki

  • 3 kg bardzo dojrzałych śliwek węgierek (po ususzeniu pozostanie około 70-80 dag)

Jak zrobić w domu suszone śliwki 

suszenie śliwek w suszarce do warzyw

Śliwki dokładnie umyć, zblanszować przez około 1 minutę we wrzącej wodzie dzięki czemu skórka będzie delikatniejsza, a następnie wypestkować. Można oczywiście suszyć śliwki z pestkami, ale nie lubię szukać później pestek w bigosie.
Jeśli chcemy zachować niemal całe owoce, to pestki z łatwością można usunąć wypychając je patyczkiem do szaszłyków. Można też suszyć połówki śliwek.

Ile czasu suszyć śliwki w suszarce elektrycznej

dotyczy suszarki  MPM model MSG-02
w modelu HB model Fd0241 ustawiam temperaturę na 45-50 stopni i suszę minimum 20 godzin
  • 5-6 godzin na najwyższym poziomie, następnie
  • 7-9 godzin na poziomie drugim
  • i dodatkowo 2-3 godziny dosuszania na najniższym poziomie
Po wysuszeniu śliwki powinny być dość mocno pomarszczone, ale nadal miękkie i lepiące się.
Ususzone śliwki przechowujemy w szczelnym pojemniczku, każdą można dodatkowo ułożyć na papierowych papilotkach do muffinek, dzięki czemu nie będą się sklejały.
Można je także zapakować próżniowo w niewielkie, jednorazowe porcje lub zamrozić.
Ja zazwyczaj przechowuję je w zamrażalniku.

Śliwki suszone w domu

2 komentarze:

  1. Piękne śliweczki, zapewne wypróbuje Twoje rady. Suszarkę mam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Są pyszne, dużo lepsze niż te ze sklepu :)

      Usuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 Cztery Fajery - blog kulinarny , Blogger