5/20/2018

Placki niebanalnie - Karolina Polkowska

Nie jest łatwo zachować obiektywizm, recenzując książkę autorstwa kogoś, kogo znamy osobiście, ale prezentując Wam Placki niebanalnie. Wytrawne, słodkie, pyszne  Karoliny Polkowskiej postaram się być neutralna w swoich sądach.

Zaczęło się niewinnie, od udziału w warsztatach fotografii kulinarnej zorganizowanych przez Wydawnictwo Samo Sedno / Edgard. Prowadziła je właśnie Karolina Polkowska, a tematem przewodnim były oczywiście placki, Nie obyło się także bez degustacji fotografowanych smakołyków. Cud, że nie skonsumowaliśmy wszystkiego przed sfotografowaniem.
Po zakończeniu zajęć każdy z uczestników otrzymał w prezencie książki m.in. Placki niebanalnie. Wytrawne, słodkie, pyszne.

Nigdy nie byliśmy wielkimi fanami placków. Jeśli już je robimy, są to zazwyczaj klasyczne placki ziemniaczane super chrupiące, placki z jabłkami i racuchy oraz wszelkie odmiany, często mylnie nazywanych w Polce plackami, płaskich indyjskich chlebów - naan, chapati czy lankańskie roti Nie przepadamy natomiast za amerykańskimi pankejkami.
Zdanie na temat placków zmieniłam dopiero po warsztatach z Karoliną Polkowską i wypróbowaniu zawartych w jej książce przepisów. Tym, co przekonało mnie do częstszego serwowania wszelkiego typu placków i placuszków jest prostata ich wykonania i nieograniczona liczba wariantów smakowych.
Placki mogą być słodkie i wytrawne, sprawdzą się na śniadanie, uświetnią uroczyste przyjęcie lub Walentynki albo Boże Narodzenie. Mogą stanowić danie główne lub dodatek do innych potraw, można z nich zrobić pyszną kanapkę i smakowity tort, - przepisy na te wszystkie wspaniałości znajdziecie właśnie w książce Placki niebanalne.
Niemal 100 przygotowanych przez Karolinę niezwykle prostych receptur na słodkie i wytrawne placki to także wspaniały wstęp do kulinarnych eksperymentów. Zdecydowaną większość przepisów można modyfikować zgodnie z własnymi upodobaniami, a niezbędne składniki kupicie w prawie  każdym sklepie spożywczym. Zaprezentowane w książce placki i placuszki mają jeszcze kilka innych zalet - w większości przypadków są to niedrogie i pełnowartościowe posiłki, których przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. 
Dodatkowym atutem książki są przepiękne, wysmakowane fotografie Karoliny. Dopracowane w każdym szczególe urzekają kolorami i zachęcają do wypróbowania każdego z przepisów.

Podczas warsztatów urzekły mnie smakiem szpinakowe placuszki z kwaśną śmietaną i granatem, które gorąco Wam polecam, ale w kolejce na przygotowanie czekają już japońskie doroyaki, bieszczadzkie fuczki,  biszkoptowe placuszki z owocami leśnymi i placuszki tiramisu.
Jestem pewna, że książka Placki niebanalnie. Wytrawne, słodkie, pyszne zachwyci każdego, nie tylko miłośników słodkich i słonych placuszków.
 
Tytuł: Placki niebanalnie. Wytrawne, słodkie, pyszne
Autor: Karolina Polkowska
Wydawnictwo: Edgard
Data wydania: marzec 2018
Liczba stron: 216

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 Cztery Fajery - blog kulinarny , Blogger