TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Placki niebanalnie - Karolina Polkowska

Nie jest łatwo zachować obiektywizm, recenzując książkę autorstwa kogoś, kogo znamy osobiście, ale prezentując Wam Placki niebanalnie. Wytrawne, słodkie, pyszne  Karoliny Polkowskiej postaram się być neutralna w swoich sądach.

Zaczęło się niewinnie, od udziału w warsztatach fotografii kulinarnej zorganizowanych przez Wydawnictwo Samo Sedno / Edgard. Prowadziła je właśnie Karolina Polkowska, a tematem przewodnim były oczywiście placki, Nie obyło się także bez degustacji fotografowanych smakołyków. Cud, że nie skonsumowaliśmy wszystkiego przed sfotografowaniem.
Po zakończeniu zajęć każdy z uczestników otrzymał w prezencie książki m.in. Placki niebanalnie. Wytrawne, słodkie, pyszne.

Nigdy nie byliśmy wielkimi fanami placków, ale lubimy diety pudełkowe. Jeśli już je robimy, są to zazwyczaj klasyczne placki ziemniaczane super chrupiące, placki z jabłkami i racuchy oraz wszelkie odmiany, często mylnie nazywanych w Polce plackami, płaskich indyjskich chlebów - naan, chapati czy lankańskie roti Nie przepadamy natomiast za amerykańskimi pankejkami.
Zdanie na temat placków zmieniłam dopiero po warsztatach z Karoliną Polkowską i wypróbowaniu zawartych w jej książce przepisów. Tym, co przekonało mnie do częstszego serwowania wszelkiego typu placków i placuszków jest prostata ich wykonania i nieograniczona liczba wariantów smakowych.
Placki mogą być słodkie i wytrawne, sprawdzą się na śniadanie, uświetnią uroczyste przyjęcie lub Walentynki albo Boże Narodzenie. Mogą stanowić danie główne lub dodatek do innych potraw, można z nich zrobić pyszną kanapkę i smakowity tort, - przepisy na te wszystkie wspaniałości znajdziecie właśnie w książce Placki niebanalne.
Niemal 100 przygotowanych przez Karolinę niezwykle prostych receptur na słodkie i wytrawne placki to także wspaniały wstęp do kulinarnych eksperymentów. Zdecydowaną większość przepisów można modyfikować zgodnie z własnymi upodobaniami, a niezbędne składniki kupicie w prawie  każdym sklepie spożywczym. Zaprezentowane w książce placki i placuszki mają jeszcze kilka innych zalet - w większości przypadków są to niedrogie i pełnowartościowe posiłki, których przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. 
Dodatkowym atutem książki są przepiękne, wysmakowane fotografie Karoliny. Dopracowane w każdym szczególe urzekają kolorami i zachęcają do wypróbowania każdego z przepisów.

Podczas warsztatów urzekły mnie smakiem szpinakowe placuszki z kwaśną śmietaną i granatem, które gorąco Wam polecam, ale w kolejce na przygotowanie czekają już japońskie doroyaki, bieszczadzkie fuczki,  biszkoptowe placuszki z owocami leśnymi i placuszki tiramisu.
Jestem pewna, że książka Placki niebanalnie. Wytrawne, słodkie, pyszne zachwyci każdego, nie tylko miłośników słodkich i słonych placuszków.
 
Tytuł: Placki niebanalnie. Wytrawne, słodkie, pyszne
Autor: Karolina Polkowska
Wydawnictwo: Edgard
Data wydania: marzec 2018
Liczba stron: 216

Komentarze