Placki niebanalnie - Karolina Polkowska

Nie jest łatwo zachować obiektywizm, recenzując książkę autorstwa kogoś, kogo znamy osobiście, ale prezentując Wam Placki niebanalnie. Wytrawne, słodkie, pyszne  Karoliny Polkowskiej postaram się być neutralna w swoich sądach.

Zaczęło się niewinnie, od udziału w warsztatach fotografii kulinarnej zorganizowanych przez Wydawnictwo Samo Sedno / Edgard. Prowadziła je właśnie Karolina Polkowska, a tematem przewodnim były oczywiście placki, Nie obyło się także bez degustacji fotografowanych smakołyków. Cud, że nie skonsumowaliśmy wszystkiego przed sfotografowaniem.
Po zakończeniu zajęć każdy z uczestników otrzymał w prezencie książki m.in. Placki niebanalnie. Wytrawne, słodkie, pyszne.

Nigdy nie byliśmy wielkimi fanami placków, ale lubimy diety pudełkowe. Jeśli już je robimy, są to zazwyczaj klasyczne placki ziemniaczane super chrupiące, placki z jabłkami i racuchy oraz wszelkie odmiany, często mylnie nazywanych w Polce plackami, płaskich indyjskich chlebów - naan, chapati czy lankańskie roti Nie przepadamy natomiast za amerykańskimi pankejkami.
Zdanie na temat placków zmieniłam dopiero po warsztatach z Karoliną Polkowską i wypróbowaniu zawartych w jej książce przepisów. Tym, co przekonało mnie do częstszego serwowania wszelkiego typu placków i placuszków jest prostata ich wykonania i nieograniczona liczba wariantów smakowych.
Placki mogą być słodkie i wytrawne, sprawdzą się na śniadanie, uświetnią uroczyste przyjęcie lub Walentynki albo Boże Narodzenie. Mogą stanowić danie główne lub dodatek do innych potraw, można z nich zrobić pyszną kanapkę i smakowity tort, - przepisy na te wszystkie wspaniałości znajdziecie właśnie w książce Placki niebanalne.
Niemal 100 przygotowanych przez Karolinę niezwykle prostych receptur na słodkie i wytrawne placki to także wspaniały wstęp do kulinarnych eksperymentów. Zdecydowaną większość przepisów można modyfikować zgodnie z własnymi upodobaniami, a niezbędne składniki kupicie w prawie  każdym sklepie spożywczym. Zaprezentowane w książce placki i placuszki mają jeszcze kilka innych zalet - w większości przypadków są to niedrogie i pełnowartościowe posiłki, których przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. 
Dodatkowym atutem książki są przepiękne, wysmakowane fotografie Karoliny. Dopracowane w każdym szczególe urzekają kolorami i zachęcają do wypróbowania każdego z przepisów.

Podczas warsztatów urzekły mnie smakiem szpinakowe placuszki z kwaśną śmietaną i granatem, które gorąco Wam polecam, ale w kolejce na przygotowanie czekają już japońskie doroyaki, bieszczadzkie fuczki,  biszkoptowe placuszki z owocami leśnymi i placuszki tiramisu.
Jestem pewna, że książka Placki niebanalnie. Wytrawne, słodkie, pyszne zachwyci każdego, nie tylko miłośników słodkich i słonych placuszków.
 
Tytuł: Placki niebanalnie. Wytrawne, słodkie, pyszne
Autor: Karolina Polkowska
Wydawnictwo: Edgard
Data wydania: marzec 2018
Liczba stron: 216

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: